18 Απρ 2017

Οι κρίσιμες Κυριακές για πρόωρες κάλπες

Λίγα µόνο εικοσιτετράωρα µετά το Eurogroup της Μάλτας, όπου η κυβέρνηση εµφανίστηκε να δηλώνει ικανοποιηµένη µε
την πορεία της διαπραγµάτευσης, επανήλθαν επάνω στο τραπέζι των συζητήσεων τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, παρά το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίµου επιµένει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία και θα κάνει εκλογές µέσα στο 2019. Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης σηµείωναν ωστόσο µε νόηµα ότι «τίποτα δεν έχει κριθεί, καθώς ο χρόνος που θα στηθούν οι κάλπες έχει να κάνει µε στοιχεία όπως ο αιφνιδιασµός, η αλλαγή κλίµατος από το κλείσιµο της αξιολόγησης, τα έσοδα από την τουριστική περίοδο αλλά και τα αποτελέσµατα των γερµανικών εκλογών». Με βάση λοιπόν αυτές τις παραµέτρους, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επισηµαίνουν ότι όλα τα σενάρια είναι ανοικτά για να στηθούν οι κάλπες, αρχής γενοµένης από το ερχόµενο φθινόπωρο µέχρι και την άνοιξη του 2019. Στόχος σε όλα τα σενάρια είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει µια ευπρεπή ήττα, ώστε η Ν.∆. να µην αγγίξει την αυτοδυναµία και η χώρα να πάει σε διπλές εκλογές, όπου τα πράγµατα θα είναι εντελώς διαφορετικά, καθώς οι πολίτες στην επαναληπτική εκλογική αναµέτρηση θα ψηφίσουν µε το σύστηµα της απλής αναλογικής.

ΡΙΣΚΟ

Το πρώτο σενάριο που συζητείται στο Μέγαρο Μαξίµου µιλά για εκλογές το φθινόπωρο, παρά το γεγονός ότι µια τέτοια κίνηση εµπεριέχει το στοιχείο του ρίσκου, αν και στη Ν.∆. φαίνεται να το συζητούν. Οπως έγινε γνωστό από τον Βασίλη Λεβέντη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν θα τα καταφέρει το επόµενο διάστηµα κάτω από την κοινωνική και πολιτική πίεση και γι’ αυτό τον λόγο θα πάει σε πρόωρες εκλογές γύρω στα τέλη αυτού του χρόνου. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο ισχυρίζονται ότι το σενάριο αυτό µπορεί να γίνει τελικά πράξη για διαφορετικούς λόγους από αυτούς που πιστεύει η αξιωµατική αντιπολίτευση, καθώς µέχρι τότε υπάρχει ένα ωφέλιµο εξάµηνο.

Σε αυτό το χρονικό διάστηµα η κυβέρνηση προσδοκά να έχει κλείσει τη β’ αξιολόγηση και να έχει µπει η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση, ώστε το φθινόπωρο να γίνει η πρώτη δοκιµαστική προσπάθεια να βγει η χώρα στις αγορές, κάτι που είχε κάνει και στο παρελθόν ο Αντώνης Σαµαράς, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν ότι, δεδοµένων των συνθηκών, δεν αποκλείεται η κίνηση αυτή να έχει ανταπόκριση όχι για την ολοκληρωτική έξοδο της χώρας στις αγορές, αλλά για την εικόνα της Ελλάδας στον διεθνή οικονοµικό περίγυρο, γεγονός που θα της δώσει το διαβατήριο για να επιταχυνθεί το σχέδιο ανάπτυξης. Παράλληλα, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι, πέρα από τα υψηλά ποσοστά που θα έχει ο τουρισµός φέτος, και µόνο η ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση µπορεί να φέρει σηµαντικά επενδυτικά οφέλη στη χώρα, τα οποία συνδέονται άµεσα µε τη µείωση της ανεργίας. Εάν λοιπόν αυτοί οι σχεδιασµοί πάρουν σάρκα και οστά, στο Μέγαρο Μαξίµου πιστεύουν ότι η µεγάλη δηµοσκοπική διαφορά που καταγράφεται σήµερα ανάµεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.∆. θα πέσει σε µονοψήφια νούµερα ή, όπως λένε, τα ποσοστά δεν θα δίνουν αυτοδυναµία στο κόµµα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

Το δεύτερο σενάριο θέλει τις κάλπες να στήνονται το φθινόπωρο του 2018, δηλαδή αµέσως µετά το τέλος του τρίτου Μνηµονίου και πριν έρθουν οι περικοπές στις συντάξεις στις αρχές του 2019. Οπως λένε µάλιστα κορυφαίοι παράγοντες, το σενάριο αυτό έχει πολλές πιθανότητες, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει αποκτήσει ένα αφήγηµα απέναντι στην εκλογική βάση, κάτι που δεν έχει σήµερα: Το ότι, παρά τις δυσκολίες που αντιµετώπισε και την καχυποψία των Ευρωπαίων, τελικά κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα Μνηµόνια. Εάν µάλιστα η Ελλάδα έχει καταφέρει να βγει στις αγορές και δεν υπάρξει νέο Μνηµόνιο ή επέκταση του σηµερινού, σε συνδυασµό µε ενδεχόµενη επαλήθευση των προβλέψεων για ισχυρούς ρυθµούς ανάπτυξης της οικονοµίας, τότε τα πράγµατα θα είναι ακόµα πιο εύκολα για τον πρωθυπουργό, αφού η Ν.∆. θα έχει χάσει το βασικό της αφήγηµα, ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν µπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση και την ύφεση.

Πρόταση για τετραπλή μάχη

Το τρίτο σενάριο έχει να κάνει με την εν δυνάμει εξάντληση της τετραετίας, ώστε να στηθούν κάλπες και για εθνικές εκλογές τον Μάιο του 2019, μαζί δηλαδή με τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Οσοι εισηγούνται αυτό το σενάριο θεωρούν ότι η επιλογή της τετραπλής αναμέτρησης μπορεί να είναι και ευεργετική για την κυβέρνηση, καθώς η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βρει διέξοδο στις κάλπες για την Ευρωβουλή ή την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το σενάριο αυτό εμφανίζεται ωστόσο ιδιαίτερα αδύναμο, καθώς από τον Ιανουάριο του 2019 θα εφαρμοστούν τα μέτρα για τις περικοπές των συντάξεων, τα οποία συμφωνήθηκαν πριν από λίγες ημέρες στο Eurogroup της Μάλτας.
Αλλωστε, αυτός ήταν και ένας σημαντικός λόγος που η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου πάλεψαν μέχρι και την τελευταία στιγμή να μετατοπιστεί η προσωπική διαφορά στο 2020. Ετσι, στην πραγματικότητα θεωρείται σχεδόν αδύνατο να πάει η κυβέρνηση μέχρι το 2019, καθώς τα όποια οφέλη θα έχουν υπάρξει από το θέμα του χρέους και την ποσοτική χαλάρωση θα εξαφανιστούν ως διά μαγείας εξαιτίας των περικοπών στις συντάξεις, οι οποίες θα φτάσουν για κάποιους σε πολύ υψηλά ποσοστά.




.parapolitika.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη