19 Μαΐ 2017

AΣΧΗΜΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΙΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ

Συν 5 ευρώ ο τόνος οι προπωλήσεις στο σκληρό νέας σοδειάς
Τα άσχημα µαντάτα του καιρού προσπαθούν να κατευνάσουν τώρα οι αναλυτές για το σκληρό σιτάρι, υποστηρίζοντας ότι έχει το πρόβληµα της ξηρασίας έχει υπερεκτιµηθεί. Ήδη κάποιες κατά τόπους βροχές ήρθαν ως µάννα εξ’ ουρανού, όµως οι καλλιεργητές δηλώνουν ότι τίποτα ακόµα δεν έχει κριθεί και ένας λίβας αρκεί για να µειώσει σηµαντικά τις αποδόσεις. Μάλιστα, στις Σέρρες σύµφωνα µε τους εκεί παραγωγούς όσοι δεν είχαν ποτιστικά χωράφια µε σκληρό σιτάρι κάνουν λόγο για «µαύρα γραµµένα» και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην πιθανότητα βροχής για να γεµίσει το σιτάρι.
Μειωμένες ως και 35% αναµένεται ότι θα είναι οι αποδόσεις για το σκληρό στη Στερεά Ελλάδα, λόγω της ζηµιάς από τη ξηρασία. «Έπρεπε να είχε ήδη βρέξει, ωστόσο για την ώρα κρατιέται το σιτάρι. Φαίνεται ότι αναλόγως και την περιοχή και το χωράφι θα υπάρχουν προβλήµατα, θα δούµε δηλαδή λιγότερες αποδόσεις. ∆εν θα πλησιάσουµε στην περσινή σοδειά που είχαµε ρεκόρ παραγωγής», αναφέρει στην Agrenda ο πρόεδρος του Α.Σ. Νίκαιας «Ο Προµηθέας», Αντώνης Ρεντζιάς. Σύµφωνα µε τον ίδιο µεγαλύτερο θα είναι το πρόβληµα σε Χαλκιδική και Σέρρες. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι φέτος γενικά οι αποδόσεις του σκληρού θα είναι µειωµένες. «Ενδεχοµένως να δούµε στα ξηρικά  χωράφια κατά µ.ο. οι αποδόσεις να κυµαίνονται µεταξύ 150-200 κιλά», σηµειώνουν στην Agrenda έµπειροι παράγοντες του χώρου. Αξιοσηµείωτο ακόµη είναι το γεγονός ότι λόγω έλλειψης ρευστότητας και της απογοήτευσης από τις περσινές χαµηλές τιµές οι παραγωγοί δεν επένδυσαν σε εισροές όπως ούτε και στη χρήση πιστοποιηµένου σπόρου, παράµετροι που θα έχουν αντίχτυπο στις τελικές παραγωγές.

Στους 80.000-100.000 τόνους, υπολογίζονται τα φετινά αποθέµατα σκληρού σιταριού στη χώρα µας. Όµως καθώς δεν υπάρχουν επίσηµα καταγεγραµµένα στοιχεία σχετικά µε τις εξαγωγές δεν µπορούµε να ξέρουµε µε ακρίβεια τι έχει µείνει στις αποθήκες των εµπόρων, των µύλων ακόµη και των παραγωγών. Όσον αφορά τη νέα σοδειά για το σκληρό σιτάρι, αρκετοί ειδικοί του κλάδου εκτιµούν πως θα επιστρέψουµε σε παλιά µεγέθη παραγωγής, δηλαδή γύρω από τους 700.000 τόνους.

Στην αγορά αυτή τη στιγµή οι τιµές που ακούγονται είναι γύρω στα 20-21 λεπτά το κιλό, σύµφωνα µε παραγωγούς από τη Θεσσαλία. Μικρή άνοδο σηµειώθηκε στη Γαλλία από τα 205 στα 210 ευρώ ο τόνος αυτήν την εβδοµάδα, ενώ οι τιµές στην Φότζια σταθεροποιούνται στα χαµηλά τους. Συγκεκριµένα για την καλή ποιότητα (ειδικό βάρος 79-80 kg/hl, πρωτεΐνη 11,5%, υαλώδη 65%) κυµαίνονται στα 185-190 ευρώ/τόνο στην αποθήκη του παραγωγού.

Οι πωλητές για την ώρα δεν προσφέρουν προϊόν στα 215 ευρώ/τόνος FOB ελληνικό λιµάνι. Η έλλειψη νερού στη Ιταλία δηµιούργησε µια αίσθηση ανόδου των τιµών, κατόπιν όµως των βροχοπτώσεων οι αγοραστές αποτραβήχτηκαν και η αγορά επανήλθε στα χαµηλά. Η τελευταία πώληση για εξαγωγή στην Τυνησία κλείστηκε στα 260 δολάρια/τόνο παραδοτέα σε λιµάνι τους, δηλαδή αν το κάνουµε αναγωγή σε παράδοση ελληνικού λιµανιού ισοδυναµεί µε 210-215 ευρώ/τόνο.   

∆ΙΕΘΝΕΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣΕπιμένει στο αυξημένο διεθνές πλεόνασμα σιτηρών ο FAOΣτο µετριασµό του αντίκτυπου των ακραίων καιρικών συνθηκών στη φετινή παραγωγή σιτηρών καθώς τα παγκόσµια συνολικά αποθέµατα θα φτάσουν φέτος στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 χρόνων, προχώρησε ο Οργανισµός Τροφίµων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO). «Με δεδοµένο το τεράστιο στοκ, η επιρροή του πρόσφατου χιονιά και των ισχυρών ανέµων στο δυτικό µέρος των ΗΠΑ αναµένεται να είναι περιορισµένη», ανέφερε ο Αµπντολρέζα Αµπάσιαν ανώτερος οικονοµολόγος και υπεύθυνος του FAO για τα σιτηρά. 

«Πιστεύουµε πως ό,τι συµβαίνει στις ΗΠΑ δεν θα έχει µεγάλη επίδραση στην παγκόσµια παραγωγή και στα παγκόσµια αποθέµατα», πρόσθεσε ο ίδιος. Σύµφωνα µε τον FAO, το παγκόσµιο στοκ σιταριού θα αυξηθεί 3,3% στο τέλος της φετινής σεζόν, φτάνοντας τους 247,6 εκατ. τόνους, το υψηλότερο δηλαδή από τη χρονιά 2000-2001.
Υπό το βάρος των υψηλών αποθεµάτων των δηµητριακών, ο δείκτης τιµών τροφίµων του ∆ιεθνούς Οργανισµού Τροφίµων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) για τον µήνα Απρίλιο κινήθηκε καθοδικά, σηµειώνοντας πτώση 1,8% σε σχέση µε τον Μάρτιο.
Στο ίδιο τέµπο ήταν και οι εκτιµήσεις του Νο1 κολοσσού εµπορευµάτων στον κόσµο, Glencore, που θεωρεί ότι θα χρειαστεί «ένα πολύ µεγάλο πρόβληµα ή µια σειρά προβληµάτων» για να µειωθούν τα αποθέµατα και να ενισχυθούν οι τιµές. 


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη