14 Μαΐ 2017

Σπίτια στο «σφυρί» με ένα «κλικ»!

Μέχρι τα τέλη Μαΐου θα πρέπει να είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον πλειστηριασμό ακινήτων, ώστε σύμφωνα με
το χρονοδιάγραμμα να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο καλοκαίρι.
Η διαδικασία θα είναι ανοιχτή με διαδοχικές προσφορές και βέβαια θα επικρατεί ο «υπερθεματιστής, δηλαδή η υψηλότερη απο τις προσφορές. Για να συμμετάσχει κάποιος στον πλειστηριασμό θα πρέπει να έχει προηγουμένως πιστοποιηθεί. Στη διαδικασία κατάρτισης ρόλο και άποψη είχαν και οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι αφού άλλωστε το φαινόμενο των επεισοδίων που λαμβάνουν χώρα στα ειρηνοδικεία της χώρας έχει πάρει γενικευμένες διαστάσεις.
Ήδη στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα έχουναγγελθεί περισσότεροι από 3.500 πλειστηριασμοί, οι οποίοι αυξάνονται διαρκώς και έχουν κυρίως ως επισπεύδουσες τις τράπεζες. Οι τράπεζες έχουν έτοιμες τις λίστες με περίπου 10.000 ακίνητα, τα οποία ενδεχομένως να βγουν στο σφυρί έως το τέλος του 2017, ενώ ένα δεύτερο πακέτο με περίπου 15.000 ακίνητα θα δρομολογηθεί για το 2018.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι τράπεζες, υπολογίζονται σε 60.000 με 70.000 οι στρατηγικοί κακοπληρωτές σε αναλογία 50% δανειολήπτες στεγαστικών- καταναλωτικών δανείων και 50% δανειολήπτες επιχειρηματικών χορηγήσεων.
Σε πρώτη φάση τα ακίνητα που θα βγουν σε πλειστηριασμό θα είναι αξίας πάνω από 500.000 ευρώ εκ των οποίων τα μισά είναι επαγγελματικά ακίνητα και τα άλλα μισά κατοικίες και ανήκουν σε δανειολήπτες που έχουν και άλλα ακίνητα στην ιδιοκτησία τους και ανήκουν στην κατηγορία των στρατηγικά κακοπληρωτών.
Να σημειωθεί ότι αν και η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των εμπορικών τιμών, έχει εξελιχθεί σε «σήριαλ» αφού πήρε νέα αναβολή για τον Δεκέμβριο του 2017, πλέον διαφαίνονται κάποιες ελπίδες το εγχείρημα να στεφθεί με επιτυχία, καθώς θα δημιουργηθεί πανελλαδική βάση τιμών που θα αξιοποιεί στοιχεία από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς των τραπεζών.
Η εξομοίωση των αντικειμενικών αξιών με τις τιμές που επικρατούν στην αγορά σημαίνει ότι σε πολλές περιοχές της χώρας θα είναι αισθητά μικρότερες σε σχέση με τις ισχύουσες τιμές, αφού ακόμη και μετά την τελευταία οριζόντια μείωση το άνοιγμα της «ψαλίδας» μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών παραμένει μεγάλο, κυρίως στις λεγόμενες ακριβές περιοχές του λεκανοπεδίου.
Πολλά από τα προβλήματα που σχετίζονται με τη συλλογή των τιμών ακινήτων θα λυθούν μέσω της εφαρμογής που αναπτύσσεται για τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων. 







.lykavitos.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη