16 Μαΐ 2017

Ένωση Σπουδαστικών Συλλόγων ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Ενόψει της επικείμενης κατάθεσης προς ψήφιση, στη Βουλή, του Σχεδίου  Νόμου για τα ΑΕΙ, δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας σε αυτόν. Ο συγκεκριμένος
νόμος οδηγεί σε καταστρατήγηση των ήδη συρρικνωμένων δικαιωμάτων των φοιτητών, εξοστρακίζει κάθε έννοια δημοκρατικής δομής και αντίκειται στο συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ.
Ειδικότερα, οι φοιτητές βάσει του προαναγγελθέντος νόμου δεν συμμετέχουν στην εκλογή μονοπρόσωπων οργάνων (Πρόεδρος Τμήματος, Κοσμήτορας, Πρύτανης), ενώ ταυτόχρονα επιχειρείται πολλαπλός  αποκλεισμός  υποψηφίων  για την ανάδειξη   των  οργάνων Διοίκησης   των  ΑΕΙ.
Πέραν τούτων, με τον άκρως φωτογραφικό νόμο αναδύεται ο στοχευμένος σχεδιασμός της κυβέρνησης για αποκλεισμούς στη διαδικασία του εκλέγειν και εκλέγεσθαι των οργάνων διοίκησης των ΑΕΙ με απροκάλυπτο σκοπό τη δημιουργία ελεγχόμενων από την κυβέρνηση αρεστών διοικήσεων πρόθυμων υποτελειακά να εφαρμόσουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις της. Πρόσφορο έδαφος δημιουργείται για  τον περαιτέρω υποβιβασμό της εκπαίδευσης, μέσω της προβλεπόμενης παροχής πιστοποιημένων διπλωμάτων  επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Στις εν λόγω δομές θα έχουν προνομιακή πρόσβαση οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ., με αποτέλεσμα την αδιάλειπτη υποβάθμιση των τίτλων σπουδών των ΑΕΙ.
Τέλος, μέσω του προς κατάθεση σχεδίου νόμου θα γίνεται συγχώνευση, κατάτμηση, μετονομασία και μεταβολή έδρας Σχολής ή Τμήματος ΑΕΙ με Υπουργική Απόφαση. Η έννοια του αυτοδιοίκητου στην οποία σαφώς εντάσσεται και η διοικητική αυτοτέλεια των ΑΕΙ, συνιστά ουτοπική επιταγή για την κυβέρνηση.
Εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας με τον προς ψήφιση νόμο, ο οποίος εναντιώνεται στις συνταγματικές διατάξεις, καταλύει δημοκρατικές δομές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και υποβαθμίζει με τρόπο πρόδηλο τη λειτουργία των ΑΕΙ.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου



Ιωάννης Ζεχερλής
Ο Γ. Γραμματέας



Αναστάσιος Κεχαγιάς



 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη