17 Μαΐ 2017

"Έφυγε" ο Αριστείδης Αλαφούζος

Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών στα 93 του, ο Αριστείδης Αλαφούζος, ο επιχειρηματίας που το 1988 αγόρασε την
"Καθημερινή" και λίγο αργότερα τον ΣΚΑΪ.
Ο Αριστείδης Αλαφούζος γεννήθηκε στην Οία της Σαντορίνης στις 9 Μαρτίου του 1924. Η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στον Πειραιά το 1925, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου. Το Σεπτέμβρη του 1940 μετακόμισαν στην Αθήνα για να διευκολύνουν το νεαρό Αριστείδη στις ανώτερες σπουδές του.
Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο της Αθήνας και το 1949 αποφοίτησε ως πολιτικός μηχανικός. Ειδικεύτηκε στην υδραυλική, σε έργα οδοποιίας, σε κατασκευαστικές εργασίες, σε οικοδομικά, σιδηροδρομικά, λιμενικά και βιομηχανικά έργα. Κατόπιν είχε την επίβλεψη κατασκευαστικών εργασιών στο λιμάνι του Πειραιά, στο εργοστάσιο λιπασμάτων της πόλης και, στα τέλη του 1953, ανέλαβε την κατασκευή του συγκροτήματος νικελίου στη Λάρυμνα. Τον Αύγουστο του 1954, ο Αριστείδης Αλαφούζος είχε μαζέψει αρκετά χρήματα για να μπορεί να αναλαμβάνει έργα κατασκευής κατοικιών. Μέχρι το 1956 είχε αρκετή εμπειρία ώστε να λάβει άδεια που του επέτρεπε να υποβάλει προσφορές για μεγάλα δημόσια έργα.
Το 1956, ίδρυσε την τεχνική εταιρεία «Αριστείδης Αλαφούζος», η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε «ΑΤΕ ΕΡΓΩΝ Α.Ε.» Η εταιρεία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Ελλάδος. Τα κύρια έργα τα οποία ανέλαβε ήταν η πρώτη μονάδα παραγωγής ενέργειας στην Πτολεμαΐδα, στη Βόρεια Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια της χούντας δεν ανέλαβε κανένα έργο και εγκατέλειψε την Ελλάδα, έχοντας αρχίσει να ασχολείται με τη ναυτιλία και αγόρασε το πρώτο του μεταχειρισμένο πλοίο το 1965 ενώ σταδιακά οι αγορές πολλαπλασιάστηκαν και μέχρι το 1969 είχε ανοίξει και γραφείο στο Τόκιο. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 κατείχε 42 νεόκτιστα φορτηγά, κατασκευασμένα κυρίως στην Ιαπωνία. Ιδρυσε την Glafki (Hellas) Maritime Company και την Kyklades Maritime Corporation, οι οποίες από το 1980 είναι μεταξύ των μεγαλύτερων ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών.
Το 1988, ο Αριστείδης Αλαφούζος αγόρασε την εφημερίδα «Καθημερινή» και από την πλήρη παρακμή τη μετέτρεψε σε μια από τις ηγετικές εφημερίδες της Ελλάδας, κυρίως όσον αφορά στην κυκλοφορία και την επιρροή στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις της χώρας.
Συνάμα είχε συνεισφέρει τα κεφάλαια για τη δημιουργία μιας εξωτερικής ογκολογικής κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Σωτηρία. Μετά το σκάνδαλο Κοσκωτά, αγόρασε και τον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Ο Αριστείδης Αλαφούζος με τη σύζυγό του Ελένη απέκτησαν δυο γιους, τον Γιάννη και τον Θέμη (που ασχολούνται με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τη ναυτιλία) και επτά εγγόνια. Ο Γιάννης, επικεφαλής στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, είναι πρόεδρος του ομίλου επιχειρήσεων ΣΚΑΪ, που περιλαμβάνει τον ελληνικό ομώνυμο τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ και τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς (ΣΚΑΪ, Μελωδία και Σπορ FM), ο Θέμης ηγείται της «Καθημερινής».
Στις 13 Δεκεμβρίου 2009 τιμήθηκε από τον Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας Ακιχίτο με το Παράσημο του Τάγματος του Ανατέλλοντος Ηλίου, των Χρυσών Ακτίνων και Ροζέτας, δια χειρός του Πρέσβη της Ιαπωνίας, για τη συμβολή του στην ενδυνάμωση των ελληνοϊαπωνικών οικονομικών δεσμών, κυρίως στον τομέα της ναυπηγικής βιομηχανίας και στην ενίσχυση των διμερών φιλικών σχέσεων διά της οδού των Μέσων Ενημέρωσης.
FB page Nίκος Μποζιονέλος, Twitter @nbozionelos
E-mail: nbozionelos@gmail.com
Hashtag #s24media

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη