30 Ιουν 2017

Η ΛΥΠΗΤΕΡΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΤΑΝ 100 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Ρέγκλινγκ: «Πάγος» για άμεση έξοδο στις αγορές και βολές για τα 100 δισ. που χάθηκαν το 2015

Προσεχώς επιστολή προθέσεων στο ΔΝΤ με υπογραφή Τσίπρα για να εγκριθεί το μνημόνιό του έως 27/7 - Τσακαλώτος, Χουλιαράκης «γκρέμισαν» σε 24 ώρες το αφήγημα για χρέος και QE.

«Φρένο» στις προθέσεις του Μαξίμου για μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές ακόμη και τον Ιούλιο επιχείρησε να βάλει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ με δηλώσεις του την Πέμπτη στην Αθήνα. Ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι «μετά από τόσα χρόνια απουσίας από τις αγορές είναι σωστό να επιστρέψετε με αργά βήματα». Τοποθέτησε το χρονικό ορόσημο στο τέλος του 2017 ή στις αρχές του 2018, εφόσον υπάρξει «συνέχεια του προγράμματος», συνδέοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς το ζήτημα με την επιτυχή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης που θα αρχίσει τον Οκτώβριο.  

Ο επικεφαλής του ESM δεν χαρίστηκε στην κυβέρνηση καθώς θύμισε ότι η «ατυχής αναστροφή των μεταρρυθμίσεων» το 2015 κι ενώ το 2014 η Ελλάδα είχε ήδη βγει δύο φορές στις αγορές κόστισε συνολικά 100 δισ. ευρώ. «Κάποιοι θεωρούν ότι το κόστος είναι ακόμη υψηλότερο» είπε μάλιστα ο κ. Ρέγκλινγκ μιλώντας στο ΣΚΑΙ και τη Σία Κοσιώνη. 

Από την άλλη πλευρά προανήγγειλε την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ το αμέσως επόμενο διάστημα. Με το θέμα αυτό ασχολήθηκε χθες το Euro Working Group (EWG) των Βρυξελλών που προετοίμασε το Eurogroup της 10ης Ιουλίου, ημέρα που αναμένεται και η τυπική έγκριση της δόσης από το Συμβούλιο του ESM.

Η δουλειά του EWG έγινε πιο εύκολη καθώς μετά και από την επισήμανση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις το μεσημέρι, το απόγευμα έγινε γνωστό ότι κατατέθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αίτηση με την οποία ζητείται να ασκηθεί αναίρεση κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο θα κάθονταν στο σκαμνί του κατηγορουμένου 6 εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ ανάμεσα στους οποίους ένας Σλοβάκος, μία Ιταλίδα και ένας Ισπανός. Το Eurogroup και ο κ. Ντομπρόβσκις ξεκαθάρισαν ότι αν δεν σταματούσε η δίωξή τους η δόση δεν θα ερχόταν.


Υπογραφές για μνημόνιο του ΔΝΤ
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τις αμέσως επόμενες μέρες ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιάννη Στουρνάρα θα υπογράψουν και θα στείλουν στο Ταμείο τη γνωστή μας από το παρελθόν επιστολή προθέσεων (Letter of Intent) της ελληνικής κυβέρνησης η οποία θα συνοδεύει το νέο Μνημόνιο του ΔΝΤ (Memorandum of Economic and Financial Policies) και το αίτημα για το δάνειο ύψους 1,5 ως 2 δισ. ευρώ. Στις 27 Ιουλίου το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να εγκρίνει και τυπικά το νέο πρόγραμμα.


Γκρέμισαν... «για πλάκα» το αφήγημα στο Λαγονήσι
Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας την Τετάρτη και την Πέμπτη αντίστοιχα στο συνέδριο του Economist στο Λαγονήσι αποδόμησαν σε 24 ώρες ολόκληρο το αφήγημα της κυβέρνησης από τον Σεπτέμβριο του 2016 μέχρι το Eurogroup της 15ης Ιουνίου του του 2017, το οποίο στηριζόταν στη «λύση για το χρέος» και την άμεση ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Ο κ. Χουλιαράκης δήλωσε πως «όλοι ξέραμε ότι τα μέτρα για το χρέος θα διευκρινίζονταν πλήρως και θα δίνονταν προς το τέλος του προγράμματος» σε αντίθεση με τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις του Μαξίμου. Ο κ. Τσακαλώτος παρότι και ο ίδιος δήλωνε μέχρι τις 7 Ιουνίου (π.χ. στη γερμανική Handelsblatt) ότι «η ένταξη στο QE είναι πολύ σημαντική» χθες παρουσίασε μια εντελώς διαφορετική εικόνα για το ζήτημα που αποτέλεσε «σημαία» για τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης. Ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε αυτή τη φορά ότι το QE «έχει κυρίως συμβολική αξία» για να προσθέσει αμέσως μετά: «Δεν θα το τοποθετούσα πολύ ψηλά (I wouldn't elevate it too high)»...
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη