Πετάξαμε στις χωματερές 80 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα

30 Ιουν 2017

Ο Σωκράτης Φάμελλος επιχείρησε να αντιστρέψει την εικόνα της αδράνειας για την οποία έχει κατηγορηθεί η κυβέρνηση στην υλοποίηση των υποδομών για τη διαχείριση απορριμμάτων.

Το ποσό των 80 εκατ. ευρώ ξεπερνά το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό από την απουσία σχεδιασμού για τα σκουπίδια, ποσό που καταβλήθηκε μέχρι σήμερα, για τη διατήρηση των παράνομων χωματερών.

Λίγες ώρες μετά την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων από την ΠΟΕ - ΟΤΑ, χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, επιχείρησε να αντιστρέψει την εικόνα της αδράνειας για την οποία έχει κατηγορηθεί η κυβέρνηση στην υλοποίηση των υποδομών για τη διαχείριση απορριμμάτων. Όπως είπε, μαζί με το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων, που έχει ήδη θεσπιστεί, απελευθερώνεται 1 δισ. ευρώ για τη διαχείριση αποβλήτων από το ΕΣΠΑ. «Πλέον κάθε εβδομάδα αυτό το μήνα είτε εγκαινιάζεται είτε εντάσσεται σε χρηματοδότηση ένα μεγάλο έργο, όπως την άλλη βδομάδα στην Κοζάνη». Πρόκειται για την πρώτη ΣΔΙΤ απορριμάτων που θα τεθεί σε λειτουργία από την ΔΙΑΔΥΜΑ με χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ.

Μιλώντας στην 11η πανελλήνια σύνοδο των φορέων διαχείρισης αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), ο αναπληρωτής υπουργός, παρουσίασε τον σχεδιασμό με τη δημιουργία 116 μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων σε όλη την περιφέρεια. Από αυτές, οι 49 θα είναι Μηχανικής και Βιολογικής επεξεργασίας σύμμεικτων, δυναμικότητας περίπου 2,5 εκατ. τόνων ανά έτος. Επιπλέον, κατασκευάζεται το εργοστάσιο επεξεργασίας και κομποστοποίησης με ΧΥΤΥ στη Φωκίδα, ενώ έχουν ήδη εγκριθεί δύο αντίστοιχες μονάδες και μια μονάδα βιοαερίου στην Κρήτη. Νέες υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων θα αποκτήσει η Θήβα και οι Σέρρες που πρόσφατα, υπογράφηκε η σύμβαση με ΣΔΙΤ και έπεται της Ηπείρου (ΣΔΙΤ).
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε το θέμα, τώρα, στο Taxalia.blogspot.com

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη