18 Ιουν 2017

Τα πρώτα στοιχεία για τις φορολογικές δηλώσεις - Η παγίδα των τεκμηρίων

«Καίνε» τα φετινά εκκαθαριστικά της Εφορίας τα οποία πήραν στα χέρια τους εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι και οι
οποίοι διαπίστωσαν ότι πρέπει να πληρώσουν αρκετά περισσότερα σε σύγκριση με πέρυσι.

  Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, έως το βράδυ του Σαββάτου είχαν υποβληθεί 3.101.913 φορολογικές δηλώσεις, δηλαδή λίγο λιγότερες από τις μισές, ενώ απομένουν περίπου δύο εβδομάδες προτού λήξει η προθεσμία για την υποβολή των εντύπων της Εφορίας.

Οι υπόλοιποι 3.500.000 φορολογούμενοι που δεν έχουν υποβάλει ακόμη τις φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα κατά την συμπλήρωση των εντύπων της Εφορίας για να μην πληρώσουν έξτρα φόρο.

Ήδη, από τα έως τώρα στοιχεία προκύπτουν τα εξής:
Για το 37,2% των φορολογουμένων (1.163.409 δηλώσεις) το εκκαθαριστικό της Εφορίας είναι χρεωστικό με τον μέσο φόρο να ανέρχεται σε 903 ευρώ, ενώ εκείνοι που έχουν επιστροφή φόρου είναι μόλις το 16,2% του συνόλου (500.153 δηλώσεις), με το μέσο επιστρεφόμενο ποσό να διαμορφώνεται σε 326 ευρώ.
Για τους υπόλοιπους 1.421.000 το εκκαθαριστικό της Εφορίας είναι μηδενικό, δηλαδή δεν θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο, αλλά ούτε θα τύχουν επιστροφής. Σε κάθε περίπτωση, είτε δοθεί παράταση είτε όχι, η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε τρεις δόσεις, με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί έως τα τέλη Ιουλίου, τη 2η έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και την 3η έως 30 Νοεμβρίου.

Τα ιατροφαρμακευτικά έξοδα θα δηλωθούν κανονικά εφέτος, με την προϋπόθεση ότι οι πολίτες έχουν κρατήσει τις αποδείξεις. Αντίθετα, οι αποδείξεις που συγκεντρώνονται εφέτος από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέχρι στιγμής δεν προβλέπεται στον νόμο να μετρήσουν για το χτίσιμο του αφορολογήτου ενώ έχει καταργηθεί πλέον η εν λόγω φοροαπαλλαγή.


Οι απλές αποδείξεις συναλλαγών που συγκέντρωσαν πέρυσι οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να δηλωθούν εφέτος στο έντυπο Ε1 γιατί το αφορολόγητο για μισθωτούς, αγρότες και συνταξιούχους θα ισχύσει σε κάθε περίπτωση. Άλλωστε, για τον λόγο αυτόν ο σχετικός κωδικός 049 είναι κλειδωμένος.


Μεγάλη προσοχή όμως θα πρέπει να δείξουν οι φορολογούμενοι για την κάλυψη των τεκμηρίων καθώς πάνω από 1.800.000 πολίτες φαίνονται στην Εφορία να έχουν πλασματικά εισοδήματα, υψηλότερα από τα πραγματικά. Οι λογιστές ζητούν παράταση στην υποβολή των δηλώσεων, αλλά μέχρι στιγμής στο υπουργείο Οικονομικών κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, αν και θα πρέπει να θεωρείται σχεδό

.cnn.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη