8 Ιουν 2017

Η δημοσκόπηση που αλλάζει τα δεδομένα - Πώς ψηφίζουν οι φτωχές περιοχές!

Οι κάτοικοι βιώνουν στο πετσί τους τις κοινωνικές ανισότητες και βρίσκονται σε δίλημμα για το τι θα ψηφίσουν στις εκλογές...
Στις κάλπες προσέρχονται περίπου 46,9 εκατομμύρια Βρετανοί ψηφοφόροι στις πιο κρίσιμες εκλογές της σύγχρονης ιστορίας της χώρας. Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί (τοπική ώρα - 09.00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 10 το βράδυ (24.00 ώρα Ελλάδας).

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται το αργότερο στις 2:00 (ώρα Ελλάδας), ενώ η πλειονότητα των 650 εκλογικών κέντρων εκτιμάται ότι θα έχουν καταμετρηθεί μέχρι τις 8.00 το πρωί της Παρασκευής.

Αν και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν αποκλίσεις, τα ευρήματά τους συγκλίνουν στο ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα επικρατήσει στη σημερινή εκλογική αναμέτρηση, με τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν, ωστόσο να έχουν μειώσει την απόστασή τους από τους Συντηρητικούς.

Η απόφαση της Τερέζα Μέι να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στις 18 Απριλίου είχε αιφνιδιάσει. Αν και οι Βρετανοί καλούνται να επιλέξουν ποιος θα οδηγήσει τη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων, το Brexit πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Η προεκλογική εκστρατεία διεκόπη δύο φορές εξαιτίας τρομοκρατικών επιθέσεων, στο Μάντσεστερ στις 22 Μαΐου με 22 νεκρούς και στο Λονδίνο μόλις το περασμένο Σάββατο, με 8 θύματα.

Η εκστρατεία ανέδειξε με αναπάντεχο τρόπο το άστρο του επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν κατορθώνει να απειλήσει την πρωτοκαθεδρία της Συντηρητικής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Οκτώ εκατοστιαίες μονάδες χωρίζουν τους δυο υποψήφιους για την πρωθυπουργική κούρσα σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Panelbase η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή της Panelbase, το ποσοστό των Τόρις βρίσκεται στο 44%, αμετάβλητο από την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, η οποία είχε δημοσιευθεί την 1η Ιουνίου. Οι Εργατικοί συγκεντρώνουν το 36% της πρόθεσης ψήφου, ποσοστό που επίσης παρέμεινε αμετάβλητο.

Η έρευνα αυτή σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 3.018 ψηφοφόρων διεξήχθη από τη 2α ως την 7η Ιουνίου, τόσο πριν όσο και μετά την πολυαίμακτη επίθεση ισλαμιστών εξτρεμιστών στο Λονδίνο, την 3η Ιουνίου.
Πως θα ψηφίσουν οι φτωχές περιοχές της βόρειας Αγγλίας;

Οι κάτοικοι βιώνουν στο πετσί τους τις κοινωνικές ανισότητες και βρίσκονται σε δίλημμα για το τι θα ψηφίσουν στις εκλογές. Κάθε Παρασκευή στην κοινότητα Άρμουρθορνε της πόλης Σέφιλντ στη Βόρεια Αγγλία, εθελοντές προετοιμάζουν ένα δωρεάν ζεστό γεύμα για όσους το επιθυμούν. Για πολλούς είναι το μόνο ζεστό γεύμα της εβδομάδας. Η συνοικία Άρμουρθορνε είναι μια από τις πιο φτωχές της βόρειας Αγγλίας. Περίπου το 50% των παιδιών εδώ μεγαλώνουν στην ανέχεια. Στο Σέφιλντ, μια πόλη με 500.000 κατοίκους λειτουργούν συνολικά 18 συσσίτια.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μετά από τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικών παροχών του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο αριθμός εκείνων που δεν έχουν στη διάθεσή τους αρκετά τρόφιμα έχει αυξηθεί σημαντικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Trussel Trust, το μεγαλύτερο δίκτυο συσσιτίων στην Μεγάλη Βρετανία, ανακοίνωσε ότι προσέφερε μόνο πέρυσι γεύματα για συνολικά μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

Παρά την ανέχεια που καταγράφεται σε πολλές περιοχές της βόρειας Αγγλίας, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει να παρουσιάσει θετικά αποτελέσματα ως προς την πορεία της οικονομίας. Από το 2013 μέχρι σήμερα, ο δείκτης ανάπτυξης βρίσκεται στο 2% ετησίως και η ανεργία στη Βρετανία ανήκει στις χαμηλότερες της ΕΕ. Συνήθως όμως οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας αφορούν την χαμηλόμισθη απασχόληση. Επιπλέον, από την οικονομική ανάπτυξη δεν ωφελήθηκαν όλες οι περιοχές της χώρας. Είναι ενδεικτικό ότι το ίδρυμα Resolution διαπιστώνει τα τελευταία χρόνια την μεγαλύτερη αύξηση ανισοτήτων από την δεκαετία του ΄80. Ήδη τότε οι ιδιωτικοποιήσεις και η αποβιομηχανοποίηση που προώθησε η τότε πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ έπληξαν κυρίως το βόρεια τμήμα της Αγγλίας.
Εκλογές στη... σκιά της τρομοκρατίας

Τα μέτρα ασφαλείας στα εκλογικά τμήματα διαρκώς επανεξετάζονται, δήλωσε στον Guardian υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αστυνομίας. Η αναπληρώτρια επίτροπος Λούσι Ντ'Ορσι αναγνώρισε ότι είναι πρωτοφανείς οι συνθήκες στις οποίες θα γίνουν οι εκλογές, έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Ουέστμινστερ, Μάντσεστερ και Γέφυρα του Λονδίνου.

«Το γενικό επίπεδο απειλής παραμένει σοβαρό, οπότε εξακολουθούμε να ζητάμε από τον κόσμο να είναι σε επιφυλακή και να αναφέρει τις όποιες ανησυχίες του στην αστυνομία», πρόσθεσε.
Μέι εναντίον Κόρμπιν

Χθες, παραμονή των εκλογών, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι επέστρεψε στο βασικό προεκλογικό της αφήγημα ότι μόνο εκείνη μπορεί να επιτύχει μια συμφέρουσα συμφωνία για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit), αφήνοντας πίσω της τις έντονες διαφωνίες σε εθνικό επίπεδο για το θέμα ασφάλειας μετά από δύο αιματηρές επιθέσεις στο Μάντσεστερ και στο Λονδίνο.

«Σε ό,τι αφορά τις εκλογές αύριο (σήμερα), νομίζω πως οι επιλογές και τα ερωτηματικά που χρειάζεται να θέσει ο κόσμος είναι ακριβώς τα ίδια σήμερα με αυτά που υπήρχαν στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας», είπε μιλώντας σε υποστηρικτές της στο Νόργουιτς, στην ανατολική Αγγλία.

«Και η πρώτη ερώτηση είναι ποιον εμπιστεύεσαι να έχει στην πραγματικότητα την ισχυρή και σταθερή ηγεσία η οποία θα φέρει την καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία στην Ευρώπη» πρόσθεσε.

Η Μέι έχει προσπαθήσει να εμφανίσει τον Κόρμπιν ως αδύναμο ηγέτη ενός σπάταλου κόμματος το οποίο θα διαλύσει την οικονομία της Βρετανίας και θα οδηγήσει τη χώρα σε χαοτικές διαπραγματεύσεις για την έξοδό της.

Από την πλευρά του ο Κόρμπιν, παλαίμαχος αριστερός ο οποίος κέρδισε την ηγεσία των Εργατικών το 2015 μετά από τρεις δεκαετίες στο περιθώριο του κόμματος, πέρασε στην αντεπίθεση, λέγοντας ότι η οικονομία λιτότητας των Συντηρητικών έχει ζημιώσει τους φτωχούς και έχει αυξήσει τις κοινωνικές ανισότητες.

Οι Εργατικοί προτείνουν την οικοδόμηση μιας δικαιότερης κοινωνίας μέσω πολιτικών όπως η αύξηση φόρων για το πλουσιότερο 5% των φορολογούμενων, η ενδυνάμωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η κατάργηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια και η επένδυση 250 δισ. λιρών (288 δισ. ευρώ) σε υποδομές.

«Η επιλογή είναι πολύ απλή. Άλλα πέντε χρόνια μιας κυβέρνησης Τόρυ (Συντηρητικών), άλλα πέντε χρόνια λιτότητας, άλλα πέντε χρόνια μειώσεων. Ή κάτι διαφορετικό» τόνισε ο Κόρμπιν από στο Κόλγουιν Μπέι της βόρειας Ουαλίας, εν μέσω επευφημιών και χειροκροτημάτων.






http://newpost.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη