23 Ιουν 2017

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της Μαρινόπουλος, ένα χρόνο μετά την κατάρρευση

Οι αλυσίδες ΑΒ Βασιλόπουλος και Lidl, είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι, σε πανελλαδικό επίπεδο, της κατάρρευσης του
δικτύου της Μαρινόπουλος, σύμφωνα με έρευνα της IRI. Στη Βόρειο Ελλάδα και στην Αττική πάντως, το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας των καταναλωτών της Μαρινόπουλος, έλαβαν οι αλυσίδες Μασούτης και Σκλαβενίτης, αντίστοιχα.
Και αν αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, από την ίδια έρευνα προκύπτει πως 1 στους 2 πρώην καταναλωτές της Μαρινόπουλος, που μετανάστευσαν σε άλλο δίκτυο, όταν κατέρρευσε το δίκτυο της Μαρινόπουλος, θεωρεί πολύ πιθανό να επιστρέψει στα καταστήματα της πρώην Μαρινόπουλος που σήμερα έχουν περάσει στον έλεγχο των Ελληνικών Υπεραγορών Σκλαβενίτης. Σύμφωνα με τους αναλυτές της IRI, μέχρι στιγμής η Σκλαβενίτης φαίνεται να κινείται βάσει του σχεδιασμού, αν και το μεγάλο στοίχημα παραμένει η αγορά της Βορείου Ελλάδος.
Από την έρευνα της IRI, που έγινε σε δείγμα 2.000 καταναλωτών, προκύπτει, πως 4 στους 10 πρώην καταναλωτές της Μαρινόπουλος (ποσοστό 42%) σε πανελλαδικό επίπεδο δήλωσαν πως μετακινήθηκαν στην ΑΒ Βασιλόπουλος και 1 στους 4 (ποσοστό 24%) στο δίκτυο της Lidl.
Σε τοπικό επίπεδο, η αλυσίδα Σκλαβενίτης, «κέρδισε» το 55% των πρώην καταναλωτών της Μαρινόπουλος στην Αττική ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό των καταναλωτών που μετακινήθηκε από το δίκτυο της Μαρινόπουλος στο δίκτυο της Μασούτης, στη Θεσσαλονίκη.
Στην Κεντρική Ελλάδα στην ΑΒ Βασιλόπουλος μετακινήθηκε το 45% των πρώην καταναλωτών της Μαρινόπουλος, το 55% στην Κεντρική Ελλάδα και το 43% στην Κρήτη και στα Νησιά, ενώ 1 στους 3 καταναλωτές ανέφεραν πως πραγματοποίησαν τον τελευταίο μήνα τουλάχιστον μια αγορά στο δίκτυο της αλυσίδα My Market, συμφερόντων της οικογένειας Παντελιάδη.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας είναι το brand awareness. Στην ερώτηση, ποιο brand σας έρχεται πρώτο στο μυαλό, σε πανελλαδικό επίπεδο την πρώτη θέση με ποσοστό 37% καταλαμβάνει η ΑΒ Βασιλόπουλος, στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Σκλαβενίτης με ποσοστό 26%, στην τρίτη η Μασούτης με 14% και ακολουθεί η Lidl με 6%.
Αναθεώρηση των προβλέψεων για το 2017
Η επαναλειτουργία του πρώην δικτύου της Μαρινόπουλος, υπό τη Σκλαβενίτης, οδήγησε την IRI σε αναθεώρηση των προβλέψεών της για την πορεία των πωλήσεων των σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμένα η IRI εκτιμά πως τη φετινή χρονιά η αγορά θα κλείσει με απώλειες 2,3%, όταν η αρχική της πρόβλεψη έκανε λόγο για απώλειες 3,5% σε σχέση με το 2016.

Ωστόσο οι αναλυτές της IRI δεν «βλέπουν» ούτε το 2018 η συγκεκριμένη αγορά να κινείται σε θετικό έδαφος. Για το 2018 εκτιμούν πως η αγορά θα καταγράψει νέες απώλειες της τάξεως του 1,5%, οι οποίες είναι σαφώς περιορισμένες με το τι συνέβη τα προηγούμενα χρόνια.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη