29 Ιουν 2017

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Η συναισθηματική κακοποίηση αποτελεί μια καθημερινή και επώδυνη δοκιμασία καθώς το θύμα βιώνει ένα ζοφερό σκηνικό που περιλαμβάνει  έντονες λογομαχίες, εκρήξεις, σκηνές ζηλοτυπίας.

Τι περιλαμβάνει όμως η συναισθηματική κακοποίηση και ποιες συμπεριφορές μπορεί να αποτελούν ενδείξεις ότι συμβαίνει;

1)    Επιβολή & κυριαρχικότητα

 Οι θύτες νιώθουν την ανάγκη να έχουν εποπτικό ρόλο σε μια σχέση. Αποφασίζουν όχι μόνο για τον εαυτό τους αλλά και για τον άλλον, επιβάλλοντας τις επιθυμίες τους και τα θέλω τους. Συμπεριφέρονται στον άλλον με έπαρση, αλαζονεία και κριτική στάση.

2)   εξευτελισμός & αποδοκιμασία

Οι προσβολές, οι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, η ειρωνεία, η υποτίμηση και ο σαρκασμός αποτελούν πάγιους τρόπους συναισθηματικής κακοποίησης και αποσκοπούν στο να νιώσει ο αποδέκτης άσχημα

3)   Απομόνωση & αποστασιοποίηση

Ο θύτης απαγορεύει την κοινωνικοποίηση και τις επαφές με τον έξω κόσμο και μπορεί αυτή η τάση για κοινωνική απόσυρση και αποστασιοποίηση να εκτείνεται από φιλικές ή επαγγελματικές σχέσεις έως και σχέσεις με την ευρύτερη οικογένεια. Το θύμα μπορεί να καταλήξει να χρειάζεται να ζητήσει άδεια προκειμένου να κάνει οτιδήποτε, να πάει οπουδήποτε ή να συναντήσει οποιονδήποτε.

4)  Απειλές

Ο θύτης μπορεί να απειλεί ότι θα γίνει βίαιος, ότι θα βλάψει το θύμα. Το τρομοκρατεί και το εκφοβίζει.  Κοιτάζει το θύμα απειλητικά ή απειλεί ότι θα καταστρέψει το ίδιο ή κάτι / κάποιον που αγαπά. Χειραγωγεί και κατευθύνει το άτομο με εκδηλώσεις δραματοποίησης και έντονη συγκινησιακή φόρτιση με στόχο τον συναισθηματικό έλεγχο του θύματος ακόμα και με το να εκφοβίζει το θύμα απειλώντας ότι θα αυτοκτονήσει.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη