11 Ιουν 2017

ΠΑΙΖΕΙ ΡΟΛΟ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΛΛΙΩΝ ΜΑΣ;

Εντάσσοντας τις τροφές που σας προτείνουμε στη διατροφή σας θα δώσετε στα μαλλιά σας όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες για τέλεια όψη και υφή, ενώ εξίσου μεγάλα θα είναι τα οφέλη για την υγεία της επιδερμίδας σας και τη συνολικότερη ευεξία σας.



Ψάρια και άλλες πηγές πρωτεϊνών και καλών λιπαρών
Δεδομένου ότι τα μαλλιά αποτελούνται κατά κύριο λόγο από πρωτεΐνη, αυτό είναι το συστατικό που χρειάζεται κυρίως το σώμα σας για να αναπληρώνει τις τρίχες που πέφτουν διαρκώς. Μια διατροφή που είναι φτωχή σε πρωτεΐνες μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία στο τριχωτό της κεφαλής και να κάνει τα μαλλιά θαμπά και εύθραυστα. Λόγω της έλλειψης πρωτεϊνών μπορεί επίσης να ξεθωριάσει το χρώμα των μαλλιών.

Μια εξαιρετική λύση για τα προβλήματα αυτά είναι η κατανάλωση ψαριών δύο φορές την εβδομάδα. Εκτός από τη μεγάλη τους περιεκτικότητα σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, τα ψάρια περιέχουν ελάχιστα ανθυγιεινά κορεσμένα λιπαρά, ενώ αντίθετα είναι πλούσια σε άλλα διατροφικά στοιχεία που έχουν ανάγκη τα μαλλιά σας: Ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος B, βιταμίνη D και σίδηρο. Τα Ω-3 λιπαρά οξέα συναντώνται στις κυτταρικές μεμβράνες του τριχωτού της κεφαλής, στο ίδιο το στέλεχος της τρίχας και στα φυσικά έλαια που συμβάλλουν στην υγεία του τριχωτού και των μαλλιών σας.

Τα ψάρια αποτελούν επίσης πολύ καλή πηγή σιδήρου, ο οποίος βοηθά το αίμα να μεταφέρει οξυγόνο στους θύλακες της τρίχας. Η έλλειψη σιδήρου (αναιμία) είναι σημαντική αιτία τριχόπτωσης, ιδίως στις γυναίκες. Όλα τα ψάρια κάνουν καλό, τα πιο ωφέλιμα όμως από διατροφικής άποψης είναι τα πιο λιπαρά από αυτά, όπως ο σολομός, η ρέγκα, η σαρδέλα, η πέστροφα και το σκουμπρί, καθώς έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε Ω-3.

Εάν πάλι δεν σας αρέσουν τα ψάρια, άλλες καλές πηγές πρωτεΐνης και σιδήρου είναι τα πουλερικά, το άπαχο κόκκινο κρέας και τα αυγά. Χορτοφαγικές πηγές Ω-3 είναι το αβοκάντο, ο κολοκυθόσπορος και τα καρύδια. Καλές πηγές πρωτεϊνών είναι και τα όσπρια (βλ. παρακάτω), ενώ το σπανάκι είναι πολύ πλούσιο σε σίδηρο.


Φρούτα και λαχανικά
Όλοι ξέρουμε ότι το σώμα μας χρειάζεται φρούτα και λαχανικά, κάποια όμως από αυτά είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα – μεταξύ άλλων και για τα μαλλιά μας. Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα πορτοκαλοκίτρινα φρούτα και λαχανικά έχουν συνήθως πολύ υψηλή περιεκτικότητα στις δύο πιο απαραίτητες βιταμίνες: τις A και C.

Η βιταμίνη A είναι σημαντική για την παραγωγή των ελαίων του τριχωτού της κεφαλής που αποτελούν ένα φυσικό conditioner για τη φροντίδα των μαλλιών. Η έλλειψη βιταμίνης A μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία και πιτυρίδα.

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής, καθώς επιτρέπει στα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία να τρέφουν τους θυλάκους. Όταν η διατροφή είναι φτωχή σε βιταμίνη C, τα μαλλιά γίνονται εύθραυστα.

Τα σκούρα πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, το σγουρό λάχανο και το σέσκουλο, περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών A και C.
Στην κατηγορία των πορτοκαλοκίτρινων φρούτων και λαχανικών, οι γλυκοπατάτες, τα καρότα, τα κανταλούπε, τα μάνγκο, οι κολοκύθες και τα βερίκοκα αποτελούν πολύ καλές πηγές β-καροτένιου, που εν συνεχεία το σώμα σας μετατρέπει σε βιταμίνη A. Πλούσια σε βιταμίνη C είναι τα μύρτιλα, τα ακτινίδια, οι ντομάτες και τα εσπεριδοειδή.

Όσπρια
Τα όσπρια (φακές, φασόλια, μπιζέλια) αποτελούν μια φυτική πηγή πρωτεΐνης που βοηθά την ανάπτυξη των μαλλιών, ενώ περιέχουν και σίδηρο, ψευδάργυρο και βιοτίνη – μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β.

Η ανεπαρκής πρόσληψη βιοτίνης μπορεί να προκαλέσει εύθραυστα μαλλιά, ακόμη και τριχόπτωση. Ευτυχώς, όμως, το ενδεχόμενο αυτό μπορεί να αποτραπεί εύκολα καθώς στις πηγές βιοτίνης συγκαταλέγονται επίσης οι πολύσπορες τροφές, οι κρόκοι των αυγών, η μαγιά και οι ξηροί καρποί.


Ξηροί καρποί
Εκτός από πρωτεΐνες, οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο, ένα πολύ σημαντικό συστατικό για την υγεία του τριχωτού της κεφαλής. Ορισμένοι καρποί περιέχουν επίσης α-λινολενικό οξύ και ψευδάργυρο, που συμβάλλουν στο φυσική φροντίδα των μαλλιών. Η έλλειψη ψευδαργύρου συγκαταλέγεται στις αιτίες τριχόπτωσης.


Γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, όπως το γιαούρτι, το γάλα και το τυρί κρέμα, είναι πλούσιες πηγές ασβεστίου, το οποίο αποτελεί βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη των μαλλιών. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη D, η οποία συνδέεται με την υγεία των θυλάκων.
Στρείδια
Κλείνοντας τον κατάλογό μας θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε τα στρείδια, αυτή την τόσο γνωστή πηγή ψευδαργύρου, η έλλειψη του οποίου μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση, ξηροδερμία και πιτυρίδα. Εκτός των στρειδιών, σημαντικές πηγές αυτού του μεταλλικού στοιχείου είναι οι ξηροί καρποί, το βοδινό κρέας, τα αυγά, τα εμπλουτισμένα δημητριακά και τα ψωμιά ολικής άλεσης.






 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη