11 Ιουν 2017

ΜΑΘΕΤΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΣΩΣΤΑ

Πώς θα μάθουν τα παιδιά μας να τρώνε σωστά

Ένα από τα σημαντικότερα δώρα που μπορείτε να κάνετε στο παιδί σας είναι να το εκπαιδεύσετε από νωρίς να τρώει σωστά. Όταν έρθει η στιγμή που θα αποκτήσει άποψη για το περιεχόμενο του πιάτου του, μη χάσετε την ψυχραιμία σας, μην υποκύψετε σε πείσματα και, κυρίως, μην ξεχνάτε ότι το σημαντικότερο είναι το παράδειγμα σας.
Φροντίστε η διατροφή σας να είναι ισορροπημένη και να χαρακτηρίζεται από ποικιλία
Προσπαθήστε όσο γίνεται να έχετε σταθερές ώρες γευμάτων και ένα, τουλάχιστον, να συγκεντρώνει την οικογένεια στο τραπέζι.
Δώστε από νωρίς τη σημασία που πρέπει στο πρώτο γεύμα της ημέρας.
Αποφύγετε το αλάτι (παίρνει όσο χρειάζεται από τις τροφές), τη ζάχαρη (θέστε όρια με τα γλυκά) και τα τηγανιτά.
Ζωγραφίστε σε ένα χάρτινο πιάτο τι πρέπει να συμπεριλαμβάνει η διατροφή του και εξηγήστε γιατί, με απλά λόγια, ανάλογα με την ηλικία του.
Εμπλέξτε το με διάθεση παιχνιδιού στη διαδικασία του φαγητού, από τα ψώνια ως το μαγείρεμα, συζητώντας μαζί του για τη σημασία της διατροφής.
Πείτε του για παράδειγμα, ότι τα δημητριακά του δίνουν ενέργεια για να παίζει, ότι το κρέας το βοηθά να μεγαλώσει, τα φρούτα και το ψάρι να μην αρρωσταίνει. Με τον καιρό, βάλτε στο λεξιλόγιό σας τα ωφέλιμα στοιχεία που περιέχονται στις τροφές (πρωτεΐνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία) και βρείτε εικόνες με τρόφιμα που θα μοιράσετε σε ομάδες, για να «γεμίζετε» μαζί το πιάτο που θα ήθελε για την επόμενη μέρα.
Αν, πάλι, αρνείται συστηματικά κάποιες τροφές, μπορείτε να τις καμουφλάρετε! Τα φρούτα γίνονται γλυκός χυμός, το γάλα milkshake φράουλα, το κρέας θρεπτική σούπα με παιδικά ζυμαρικά, τα λαχανικά κρύβονται σε μια μυρωδάτη πίτσα και τα όσπρια γίνονται πολύχρωμη σαλάτα. Τα «δύσκολα» στο φαγητό παιδιά, είναι συχνά κίνητρο για να πειραματιστεί η μαμά, εξελίσσοντας εντυπωσιακά τις μαγειρικές της ικανότητες!

Εμπλουτίστε τις συνταγές σας με μικρά tips που μεγιστοποιούν το όφελος: στίψτε λίγο πορτοκάλι στις φακές ή λεμόνι στη φασολάδα. Περιέχουν βιταμίνη C που βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου των οσπρίων.
Οι εποχές πρέπει να καθρεφτίζονται στο οικογενειακό μενού – είναι και αυτό κομμάτι της εκπαίδευσης.
Και όταν έρθει η στιγμή για το σχολείο, συνηθίστε το από την αρχή σε σπιτικές νόστιμες παραλλαγές δεκατιανού, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις αγορές από την καντίνα.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη