8 Ιουν 2017

Πανελλήνιες: Οι κανόνες που ανακουφίζουν


ΑΓΧΟΣ.Τι είναι όμως το άγχος; Το άγχος ορίζεται ως ένα έντονο, δυσάρεστο συναίσθημα, το οποίο αφορά σε έναν αόριστο κίνδυνο που επίκειται, μια απειλή.
Αποτελεί μία κοινή αντίδραση που παρατηρείται στη μεγαλύτερη πλειοψηφία των ανθρώπων, όταν βρεθούν αντιμέτωποι με στρεσογόνες καταστάσεις και είναι ουσιαστικά ένας σωτήριος μηχανισμός, ο οποίος προετοιμάζει τον οργανισμό για να αντιμετωπίσει τους «κινδύνους» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το άγχος σε ήπιο βαθμό ευνοεί τη δημιουργία. Οταν όμως είναι έντονο, μειώνει κατακόρυφα την απόδοση του μαθητή.
Επιπτώσεις του εντόνου άγχους στους μαθητές:
-Ψυχοσωματικά συμπτώματα π.χ. πονοκέφαλοι, ταχυκαρδία, κοιλιακό άλγος, συχνοουρία, τρέμουλο, δυσκολία στην αναπνοή, στομαχικές ή εντερικές διαταραχές
-Δυσκολία στην έλευση του ύπνου, συχνές αφυπνίσεις, μη αναζωογονημένος ύπνος, εφιάλτες
-Δυσκολία συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα, αρνητικές σκέψεις, μείωση αυτοπεποίθησης
Συμβουλές στους μαθητές πριν τις εξετάσεις:
-Αρχικά, κάνετε τον απολογισμό σας για το βαθμό της προετοιμασίας σας, έτσι ώστε να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες.
-Προσπαθήστε να αποβάλετε τις αρνητικές σκέψεις. Ο θετικός τρόπος σκέψης αποτελεί ανάχωμα εξαιρετικά αποτελεσματικό στο άγχος. Θυμηθείτε παλαιότερες επιτυχίες σας και πάρτε δύναμη από αυτές.
-Μοιραστείτε το άγχος με τους δικούς σας ανθρώπους και ζητήστε ηρεμία και στήριξη.
-Αποφύγετε τις συζητήσεις ή τις συγκρίσεις με τους συνυποψηφίους σας σχετικά με τη δική τους προετοιμασία.
-Βρείτε τρόπο να εκτονωθείτε: κλάψτε, όταν αυτό σας ανακουφίζει, φωνάξτε, όταν αυτό σας εκτονώνει κ.α.
-Δώστε σημασία στη σωματική άσκηση, στον επαρκή ύπνο, στην ενυδάτωση και στην ισορροπημένη διατροφή.
-Ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες πριν τις εξετάσεις, κάνετε σύντομες και μικρές επαναλήψεις με συχνά διαλείμματα και αλλάξτε παραστάσεις, έτσι ώστε να ξεκουράζετε το μυαλό και το σώμα σας.
Συμβουλές στους μαθητές κατά τη διάρκεια των εξετάσεων:
-Βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνετε επαρκώς τι σας ζητείται σε κάθε θέμα. Κατανέμετε σωστά το χρόνο σας και ξεκινήστε απαντώντας στα θέματα που γνωρίζετε καλά. Αυτό το απλό βήμα θα σας γεμίσει αυτοπεποίθηση.
-Αναπνέετε ήρεμα και σταθερά.
-Μόλις αισθανθείτε τα πρώτα σημάδια πανικού επαναλάβετε μία λέξη ή φράση που σας ηρεμεί, πχ κουράγιο, ήρεμα κτλ.

Υποστήριξη από τους γονείς:
Οι γονείς έχουν συνήθως τις καλύτερες προθέσεις, αλλά συχνά συμβάλλουν καθοριστικά στην επιδείνωση του άγχους του υποψηφίου. Γι' αυτό:
-Προσπαθήστε να είσαστε όσο το δυνατόν πιο ήρεμοι - αν εσείς είσαστε ήρεμοι, θα το μεταφέρετε και στα παιδιά.
-Αυτό που έχει ανάγκη το παιδί σε αυτή τη φάση είναι να είσαστε εκεί για να το ακούσετε, ενώ μοιράζεται μαζί σας τις ανησυχίες και τους φόβους του.
-Τα παιδιά θα ήθελαν να ακούσουν φράσεις όπως: «το άγχος της αποτυχίας είναι φυσιολογικό», «ακόμα κι αν δεν περάσεις υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, δεν είναι το τέλος του κόσμου», «Κάθε αποτυχία είναι μια ευκαιρία μάθησης!...» κτλ.
-Μην αντιμετωπίζετε το παιδί σας λες και είναι άρρωστο. Σταθείτε διακριτικά κοντά του και όταν θελήσει κάτι θα σας το ζητήσει.
-Δείξτε υπομονή και παραβλέψτε στιγμές ευερεθιστότητας εκ μέρους του μαθητή.
-Εχετε στο μυαλό ότι το παιδί σας δίνει εξετάσεις. Δεν «δίνουμε» εξετάσεις (!), όπως ακούγεται πολύ συχνά (αν και έτσι μπορεί να νιώθετε).
Εν τέλει, καλό είναι να γνωρίζετε, ότι η ομοιοπαθητική αγωγή, χρησιμοποιώντας φάρμακα χωρίς παρενέργειες, έχει τη δυνατότητα να μειώσει σημαντικά έως και να εξαλείψει τα συμπτώματα άγχους του μαθητή και κατ' επέκταση να βελτιώσει κατακόρυφα την απόδοσή του.
Ανάλογα με την υφή και τις αποχρώσεις του άγχους του κάθε οργανισμού, διαφαίνονται διαφορετικά ομοιοπαθητικά φάρμακα, κατάλληλα για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Το άγχος σε ορισμένους υποψηφίους μπορεί να οφείλεται στην ελλιπή τους αυτοπεποίθηση, ενώ σε άλλους στην έλλειψη συγκέντρωσης, στην τελειομανία τους ή στην ευθύνη που αισθάνονται ότι έχουν απέναντι στους γονείς τους, οι οποίοι τους στήριξαν, ψυχολογικά και οικονομικά, σε αυτό το δύσκολο έργο.
Η διαφορετική αυτή αιτιολογία, καθώς και οι ξεχωριστές εκδηλώσεις του άγχους του κάθε οργανισμού, συμπληρώνουν το παζλ της εύστοχης επιλογής του ομοιοπαθητικού φαρμάκου. Του φαρμάκου που όταν δονήσει τον οργανισμό, θα τον φορτίσει με την απαραίτητη ενέργεια, ώστε να ανταπεξέλθει καλύτερα στις στρεσογόνες καταστάσεις. Οι νέοι οργανισμοί, λόγω του ιστορικού μηδενικής ή περιορισμένης λήψης χημικών φαρμάκων, ανταποκρίνονται άμεσα και εντυπωσιακά. Επίσης, η Ομοιοπαθητική αγωγή, ενδυναμώνοντας ολιστικά τον οργανισμό, επιλύει ταυτόχρονα και άλλα συνυπάρχοντα προβλήματα στη σωματική σφαίρα, όπως π.χ. η ακμή, οι πονοκέφαλοι, οι στομαχικές ή οι εντερικές διαταραχές κτλ.
Αναμφίβολα η εισαγωγή του παιδιού σας σε ένα ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αποτελεί μια σημαντική κατάκτηση στη ζωή του, ωστόσο έχει αποδειχθεί ότι η επιτυχία στη ζωή δεν είναι συνώνυμη αποκλειστικά με την απόκτηση ενός πτυχίου.
Καλή επιτυχία στα… «μικρά» σας!






 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη