23 Ιουν 2017

ΝΕΑ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ ΑΠΟ ΤΗ Β.ΚΟΡΕΑ

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε το τελευταίο 24ωρο στη δοκιμή ενός πυραυλικού κινητήρα στο πλαίσιο του προγράμματος για την ανάπτυξη ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) ικανού να πλήξει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ,σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Πρόκειται για την τελευταία εξέλιξη σε μια σειρά δοκιμαστικών εκτοξεύσεων που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα στο πλαίσιο εξέλιξης των πυραυλικού προγράμματος της μέσα σ’ ένα ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα στις σχέσεις της Ουάσιγκτον και της Πιονγιάνγκ για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της τελευταίας.
Παρά τη διεθνή κατακραυγή η Βόρεια Κορέα εντείνει τις πυραυλικές της δοκιμές, αλλά είναι δύσκολο να εκτιμήσουν οι ειδικοί πόσο κοντά βρίσκεται στο να αναπτύξει έναν αξιόπιστο ICBM.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, κάλεσε προχθές Τετάρτη την Κίνα να ασκήσει περισσότερη διπλωματική πίεση στην Πιονγιάνγκ «αν θέλουν να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή.»
Η Κίνα είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος και σύμμαχος της Βόρειας Κορέας και η Ουάσιγκτον ελπίζει ότι το Πεκίνο μπορεί να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή στο απολυταρχικό καθεστώς, ώστε να σταματήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα και τις πυραυλικές δοκιμές.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να επιλυθεί με διπλωματικά μέσα η κρίση με τη Βόρεια Κορέα, αλλά έχει προειδοποιήσει επίσης ότι είναι πιθανή μια «πολύ μεγάλη σύρραξη».
Η ένταση κλιμακώθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά το θάνατο του Αμερικανού φοιτητή Ότι Βαρμμπίερ λίγο μετά την επιστροφή του στο σπίτι του σε κωματώδη κατάσταση, αφού προηγουμένως εξέτισε βαριά ποινή καταναγκαστικής εργασίας στη Βόρεια Κορέα για την κλοπή ενός προπαγανδιστικού σήματος.
Οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τη στρατιωτική τους παρουσία στην ευρύτερη περιοχή διεξάγοντας κοινά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, ενώ εγκαθιστούν στη Νότια Κορέα ένα σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στην ίδια τη χώρα όσο και στην Κίνα.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη