Απέσυραν άρον-άρον τροπολογία που καταργούσε το δικηγορικό απόρρητο

7 Ιουν 2017

Θύελλα αντιδράσεων που εν τέλει οδήγησαν στην απόσυρσή της, προκάλεσε η τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση στη
Βουλή, η οποία προέβλεπε την άρση του δικηγορικού απορρήτου.

Συγκεκριμένα η διάταξη προέβλεπε τη διεύρυνση της δυνατότητας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να συλλέγει πληροφορίες για τους φορολογουμένους από τρίτα πρόσωπα που δεσμεύονται από επαγγελματικό απόρρητο, προκαλώντας την αντίδραση σύσσωμου του δικηγορικού κόσμου, αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής δήλωσε άγνοια για την επίμαχη τροπολογία, εξηγώντας στη Βουλή πως πληροφορήθηκε από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για το περιεχόμενό της και προσθέτοντας ότι «δεν εκφράζει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης».

Η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου για την εν λόγω διάταξη ανέφερε ότι «διευρύνεται η δυνατότητα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να συλλέγει πληροφορίες για τους φορολογούμενους από τρίτα πρόσωπα που δεσμεύονται από επαγγελματικό απόρρητο, καθώς ορίζεται ότι αυτά υποχρεούνται να της παρέχουν πληροφορίες, όχι μόνον για οικονομικές συναλλαγές τους με τους φορολογούμενους, αλλά και για οικονομικές συναλλαγές των φορολογουμένων που διεξάγονται μέσω αυτών».

Στις 31 Μαϊου ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Βασίλης Αλεξανδρής, με επιστολή του, προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, ζητούσε την απόσυρση της επίμαχης διάταξης της παραγράφου 3 του άρθρου 12 του σχεδίου νόμου «προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/2376 και άλλες διατάξεις», σύμφωνα με την οποία καταργείται το δικηγορικό απόρρητο σε φορολογικές υποθέσεις.

Πυρά από την αντιπολίτευση

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, επεσήμανε ότι υπάρχει ένα σοβαρό θέμα για τους δικηγόρους, αλλά και για άλλα επαγγέλματα και προσέθεσε ότι το άρθρο 12 του επίμαχου νομοσχεδίου, καταργεί το δικηγορικό απόρρητο, χωρίς την παραμικρή θεσμική εγγύηση, κάτι που είναι, όπως είπε «απαράδεκτο». Παράλληλα ζήτησε από την Αικατερίνη Παπανάτσιου να δηλώσει αν η κυβέρνηση θα επιμείνει στη ρύθμιση, παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν.

Η κυρία Παπανάτσιου απάντησε ότι η κυβέρνηση θα φέρει νομοτεχνικές βελτιώσεις-διορθώσεις επί του σχεδίου νόμου, μεταξύ των οποίων είναι και η διαγραφή της παραγράφου 3 του άρθρου 12 του επίμαχου νομοσχεδίου και το απέσυρε.
Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος σχολίασε δηκτικά την απάντηση του υπ. Δικαιοσύνης: «Ο κ. Κοντονής μας είπε για την απόσυρση της διάταξης για την άρση του επαγγελματικού απορρήτου ότι δεν αποτελεί πολιτική της κυβέρνησης. Δηλαδή για μια διάταξη που έχει περιληφθεί σε νομοσχέδιο που υπογράφει η μισή κυβέρνηση, ποιος έχει λόγο; Ποιος την έγραψε; Η Τρόικα; Μήπως έχει δίκιο ο κ. Ζαχαριάδης;».
parapolitika.gr
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε το θέμα, τώρα, στο Taxalia.blogspot.com

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη