14 Ιουλ 2017

Το 13% εμπιστεύεται την κυβέρνηση; Πολλοί είναι…

Η έρευνα του ΟΟΣΑ είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική. Οι Έλληνες πολίτες δεν τρέφουν καμία εμπιστοσύνη στην
κυβέρνησή. Μόνο το 13% απαντά θετικά. Αλλά μήπως και αυτοί πολλοί δεν είναι;
   Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

Θα πείτε, όπως και να το κάνουμε υπάρχουν και ιδεοληπτικοί και "οπαδοί" και έχοντες πελατειακή σχέση με την εκάστοτε διακυβέρνηση, ακόμη και ανόητοι. Δεν μας κάνουν όλοι αυτοί ένα 13%; Υπό αυτή την οπτική, πράγματι θα αναγκαστώ να συμφωνήσω. Όμως το θέμα δεν είναι η σχετική πλακίτσα για το αν είναι λίγοι ή πολλοί όσοι απαντούν θετικά. Γιατί υπάρχει εδώ πρόβλημα ουσίας. 

Μία κυβέρνηση που δεν την εμπιστεύεται η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, δεν μπορεί να βρίσκεται στη θέση της. Και αυτό δεν προκύπτει από κάποια "σημαδεμένη" δημοσκόπηση που έχει ως στόχο να... μειώσει την κυβέρνηση αλλά από την έρευνα ενός διεθνούς οργανισμού. Ο οποίος στο κάτω κάτω της γραφής δεν λέει και κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που παρατηρούμε όλοι γύρω μας. Θυμός, αγανάκτηση και έντονη δυσαρέσκεια είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα στην κοινή γνώμη. 

Και αυτό αποτυπώνεται και δημοσκοπικά, άσχετα αν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων επειδή καταγράφουν μία κατάρρευση της κυβερνώσας συμμαχίας, επιχειρείται από την κυβέρνηση να χαρακτηρισθούν μεθοδευμένα ή αναληθή ή οτιδήποτε άλλο. Η "φωτογραφία" της στιγμής δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη λαϊκή στήριξη. Προφανώς και η παθητικοποίηση της κοινωνίας έχει καταπνίξει τη διάθεση για αντίδραση, ωστόσο η αλήθεια δεν μπορεί να διαστρεβλωθεί. Η σημερινή κυβέρνηση εκφράζει μόνο μία μικρή μειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. 

Τι πρέπει να γίνει; Σε κάθε περίπτωση όχι αυτό που συμβαίνει σήμερα. Δηλαδή η αδιαφορία της κυβέρνησης για το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών, η κυνικότητα εφαρμογής φορομπηχτικών πολιτικών και εξοντωτικών χαρατσιών, η αδυναμία διακυβέρνησης ακόμη και στα πιο απλά της καθημερινότητας των πολιτών. Πέρα από την οικονομική ανέχεια, η διάλυση της υγείας, η έκπτωση της Παιδείας, κλπ κλπ. 

Στην κυβέρνηση θεωρούν λανθασμένα ότι όσο χρόνο κερδίζουν τόσο θα έχουν κάποια στιγμή τη δυνατότητα να αμβλύνουν μέσα από συγκεκριμένες δράσεις διανομής... ψίχουλων, τη σημερινή δυσαρέσκεια. Όπως επιχείρησαν να το κάνουν με την περίφημη... 13η σύνταξη... Και εκτιμούν πιθανώς ότι κάποιες οριακές παρεμβάσεις πριν τις επόμενες εκλογές – όποτε και αν αυτές γίνουν – θα τους δώσουν την ευκαιρία να περιορίσουν τις πολιτικές ζημιές τους. Κάνουν λάθος. Και το λάθος αυτό δεν έχει μόνο πολιτικές επιπτώσεις για τους ίδιους, αλλά και συνολικότερες συνέπειες για τη χώρα. 

Αν αντί γι' αυτό, προσπαθούσαν να αλλάξουν την ατζέντα της ιδεοληπτικής καταστροφικής πολιτικής που ακολουθούν στην οικονομία και έβλεπαν λίγο σοβαρότερα και με πιο μακροπρόθεσμη προοπτική τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το "παράθυρο ευκαιρίας" που θα προσφέρει μία έστω και περιορισμένη και μεμονωμένη έξοδος της χώρας στις αγορές, θα μπορούσαν να ποντάρουν σε μία πραγματική μείωση του βαθμού δυσαρέσκειας των πολιτών. Όμως συνεχίζουν να κινούνται χωρίς στρατηγική, με μόνο γνώμονα την ψυχολογία της στιγμής και την επικοινωνιακή διαχείριση. Κινδυνεύοντας να χάσουν μακροπρόθεσμα και τα οφέλη που προφανώς θα προκύψουν από μία επιτυχημένη ελληνική ομολογιακή έκδοση. 

Μέσα στους επόμενους μήνες, αν δώσει βάση κανείς στα ρεπορτάζ, ενδέχεται να υπάρξει ανασχηματισμός. Το στίγμα που θα επιχειρήσει να δώσει ο κ. Τσίπρας θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Και να ξέρει ότι αν δεν αλλάξει γραμμή, στην επόμενη έρευνα του ΟΟΣΑ το ποσοστό των πολιτών που θα εμπιστεύεται την κυβέρνηση θα είναι... μονοψήφιο. Και τότε οι εκλογές θα πλησιάζουν...

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη