«Πράσινο φως» για τη δόση των 7,7 δισ. ευρώ, πού θα πάνε τα λεφτά

7 Ιουλ 2017

Από τις 17 έως τις 20 Ιουλίου η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 6,26 δισ. ευρώ για λήξεις ομολόγων και μία δόση προς το ΔΝΤ

Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 7,7 δισ. ευρώ από το συνολικό πακέτο των 8,5 δισ. ευρώ αναμένεται να δώσει στη σημερινή τηλεδιάσκεψή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Ωστόσο, από τα 8,5 δισ. ευρώ της δόσης, τα 6,9 δισ. ευρώ θα έρθουν για να... φύγουν, καθώς θα καλύψουν τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της χώρας μας, ενώ τα υπόλοιπα 1,6 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου θα δοθούν τμηματικά και μόνο εφόσον η κυβέρνηση καλύψει προηγουμένως αυστηρές ρήτρες. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης εμφανίστηκε χθες βέβαιος ότι «το Δ.Σ. του ESM (ο οποίο αποτελείται από τους τεχνοκράτες του Euro Working Group) θα κρίνει ότι τα ανοιχτά θέματα έχουν πλέον κλείσει και τα μικρότερα ζητήματα θα έχουν φύγει από τη μέση, με τη δόση να εκταμιεύεται». Πρόσθεσε δε ότι θα χρειαστούν μια-δυο ημέρες, για να μπουν τα χρήματα στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.
Το 81% της δόσης θα διατεθεί για την εξόφληση τοκοχρεολυσίων. Από τις 17 έως τις 20 Ιουλίου η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει 6,26 δισ. ευρώ για λήξεις ομολόγων και μία δόση προς το ΔΝΤ. Το υπόλοιπο 19% της δόσης, που προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς ιδιώτες, συνοδεύεται από αυστηρές προϋποθέσεις, όπως προκύπτει από χθεσινό έγγραφο του ESM:
1. Τα πρώτα 800 εκατ. θα εκταμιευθούν τις προσεχείς ημέρες, αν η Ελλάδα αποδείξει ότι έχει μειώσει κατά 80% τις ληξιπρόθεσμες οφειλές με τα αντίστοιχα κεφάλαια της περυσινής δόσης. Θα πρέπει δε να αξιοποιηθούν μέσα σε ένα τρίμηνο τουλάχιστον τα 500 εκατ. ευρώ. Διαφορετικά, ο ESM θα τα πάρει πίσω.
2. Για κάθε δύο ευρώ της δόσης που θα αξιοποιείται για να περιοριστούν τα κρατικά «φέσια» στον ιδιωτικό τομέα, το Δημόσιο θα πρέπει να διαθέτει για τον ίδιο σκοπό ένα ευρώ από ίδιους πόρους. Αρα, με τα πρώτα 800 εκατ. ευρώ της δόσης, θα πρέπει να εξοφληθούν χρέη συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, επιστρατεύοντας και 400 εκατ. ευρώ από τα κρατικά έσοδα.
3. Τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ θα εκταμιευθούν σε μία ή περισσότερες υποδόσεις μετά την 1η Σεπτεμβρίου και μόνο αν οι θεσμοί χαρακτηρίσουν ικανοποιητική την πορεία μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα έως τις 31 Οκτωβρίου. news.gr
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε το θέμα, τώρα, στο Taxalia.blogspot.com

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη