Βαρουφάκης: Όταν παρουσίασα το παράλληλο σύστημα πληρωμών, μου ζήτησαν να γίνω υπουργός

16 Ιουλ 2017

O Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στο σύστημα παράλληλων πληρωμών, το οποίο προετοίμαζε ώστε να εφαρμόσει και
ισχυρίστηκε πως ήταν εν γνώσει των Τσίπρα, Δραγασάκη και Παππά, πριν ακόμα από τις εκλογές του 2015.

«Από τον Ιούνιο του 2015 όταν είχε ξεκινήσει εκείνη η λασπολογία ότι προετοίμαζα πραξικόπημα για την έξοδο από την ευρωζώνη και τους έλεγα, φωνάξτε με, όπου θέλετε. Κάθε φορά που έχουμε την επέτειο του δημοψηφίσματος η τρόικα εσωτερικού και τα μέσα εσωτερικής αποβλάκωσης με στοχεύουν. Σε καμία περίπτωση δεν προετοίμαζα έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και είχα μόνιμη στάση ότι μια έξοδος θα ήταν καταστροφικό σενάριο. Έλεγα να μη φοβηθούμε τόσο το Grexit έτσι ώστε να δεχτούμε παράλογα πράγματα» είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ και συνέχισε:


«Είχα κάνει μια σειρά από ομιλίες για το σχέδιο του παράλληλου συστήματος. Όταν παρουσίασα την ιδέα μου, οι αντιδράσεις ήταν θετικές γιατί ήταν ένα καλό σχέδιο που θα έπρεπε να έχουν υλοποιήσει πολλές χώρες. Ένα βράδυ του Νοεμβρίου του 2013 παρουσίασα στο σπίτι του Αλέξη Τσιπρα, Γιάννη Δραγασάκη, Νίκου Παππά το σχέδιο. Τους έκανα μια πλήρη περιγραφή, τις τεχνικές προδιαγραφές αυτού του συστήματος. Εκείνο το βράδυ μου πρότειναν να αναλάβω το υπουργείο Οικονομικών. Για το παράλληλο σύστημα πληρωμών μιλούσα ένα χρόνο πριν σε δημόσιες ομιλίες μου. Παράλλληλο σύστημα πληρωμών θα έπρεπε να έχει κάθε χώρα. Για εμάς παράλληλο σύστημα πληρωμών ήταν να βρούμε δικούς μας τρόπους παροχής πληρωμών».

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι μετά την παρουσίαση του σχεδίου του δεν υπήρξε καμία αντίδραση παρά μόνο κοινή αποδοχή και… συγκίνηση: «αφού παρουσίασα το παράλληλο σύστημα πληρωμών δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Υπήρξε μια κοινή αποδοχή. Μου δήλωσαν, μάλιστα, συγκινημένοι από αυτό που άκουσαν. Όταν η τρόικα μας ''έστησε'' στον τοίχο, όμως, τους είπα ότι πρέπει να τρέξουμε το παράλληλο σύστημα. Υπήρξε μόνο ένας που με στήριξε και αυτός δεν ήταν ο πρωθυπουργός».

Πηγή: reader.gr
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε το θέμα, τώρα, στο Taxalia.blogspot.com

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη