8 Ιουλ 2017

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Δασκάλα φίμωνε πρωτάκια με σελοτέιπ - Η καταγγελία μάνας

Καψόνια και αναχρονιστικές μεθόδους συνέτισης και διδασκαλίας με πρωταγωνίστρια μία δασκάλα αγγλικών
δημοτικού σχολείου στη Θεσσαλονίκη περιγράφονται σε αναφορά που έστειλε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του συγκεκριμένου σχολείου στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης. «Θύματα» της φέρονται να έπεσαν οι μαθητές της πρώτης τάξης του δημοτικού σχολείου.  
Σύμφωνα με την καταγγελία μητέρας 6χρονου κοριτσιού: «Η δασκάλα έκλεισε το στόμα της κόρης μου και ενός άλλου μαθητή με σελοτέιπ επειδή μιλούσαν στους διπλανούς τους. Τους έδωσε μάλιστα την ταινία και τους είπε να την κολλήσουν μόνοι τους, πράγμα που έγινε, με τους συμμαθητές τους να γελούν».
Συνεχίζοντας, η μητέρα κάνει λόγο για ξεκάθαρο περιστατικό bullying: «Η κόρη μου δεν θέλησε να το συζητήσει περισσότερο, ένιωσε, όπως μου είπε, πολύ άσχημα και γι' αυτό δεν θέλει να μου πει τίποτα άλλο γιατί ντρέπεται. Είναι πασιφανές ότι πρόκειται για σχολικό εκφοβισμό. Ταυτόχρονα υπάρχει κίνδυνος αντιγραφής τέτοιων συμπεριφορών από τους μαθητές». Σύμφωνα με την ίδια καταγγελία το περιστατικό με το σελοτέιπ δεν ήταν το μοναδικό που την απασχόλησε.   «Η δασκάλα χειρίστηκε την τιμωρία ως μέσο συνέτισης των μαθητών, είτε αυτή ήταν λεκτική (φωνές, απειλές) είτε ακόμα και σωματική», εξηγεί.
Mάλιστα, αναφέρεται και σε ένα δεύτερο περιστατικό που συνέβη στις 30/5/2017. Αν και όπως εξηγεί, η κόρη της έχει διαγνωστεί με δυσπραξία και δυσκολεύεται στη γραφή γιατί της προκαλεί πόνο, η δασκάλα των αγγλικών τής επέβαλε γραπτή τιμωρία.   Συγκεκριμένα αναφέρει: «Με έκπληξη πληροφορήθηκα ότι η τιμωρία επιβλήθηκε σε αριθμό μαθητών οι οποίοι κατά τη διάρκεια του διαλείμματος στο ολοήμερο πρόγραμμα έπαιζαν στη βρύση και υποχρεώθηκαν να γράψουν την τιμωρία στη διάρκεια του μαθήματος. Εξήγησα στην κόρη μου ότι δεν είναι υποχρεωμένη να την τελειώσει και μου απάντησε ότι η κυρία θα τη μαλώσει και ότι φοβάται».  
Καταλήγοντας στην καταγγελία της, η μητέρα του κοριτσιού αναφέρεται και σε ένα άλλο περιστατικό που πληροφορήθηκε, το οποίο αφορούσε τον τραυματισμό μιας άλλης μαθήτριας στο μάτι. «Ο γυμναστής θεώρησε ότι έπρεπε να διακομιστεί αμέσως στο νοσοκομείο και η δασκάλα των αγγλικών επέμενε ότι το παιδί θα έπρεπε να διακομιστεί μετά το πέρας του μαθήματος», σημειώνει χαρακτηριστικά.  
Στην αναφορά του, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου προς τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εξηγεί ότι το θέμα ανέκυψε στις 7/6/2017, όταν πλήθος καταγγελιών για συμπεριφορές που εκτιμώνται καταφανώς εκτός ορίων τους υποχρέωσαν να αναζητήσουν τους γονείς των μαθητών που θα κατέθεταν επωνύμως τα καταγγελλόμενα, μεταξύ των οποίων τα παρακάτω απαράδεκτα γεγονότα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρονται:  
-Δύο περιπτώσεις προτροπής φίμωσης μαθητών με κολλητική ταινία (σελοτέιπ) που συνομιλούσαν κατά τη διάρκεια του μαθήματος. 
-Περίπτωση μαθητή που τιμωρήθηκε με στήριξη στο ένα μόνο πόδι και το πρόσωπο κοντά στον πίνακα.   -Περιπτώσεις όπου εκπαιδευτικό έργο μαθητών (τετράδια ή φωτοτυπίες) πετάχτηκαν στο πάτωμα ή καταστράφηκαν λόγω κακής απόδοσης.  
-Τουλάχιστον δύο περιπτώσεις στις οποίες αγνοήθηκαν προφορικές και γραπτές γνωστοποιήσεις-γνωματεύσεις για μαθησιακές δυσκολίες μαθητών από γονείς που ζήτησαν εξειδικευμένη προσέγγιση και εισέπραξαν προκατάληψη, δυσπιστία, αδιαφορία ή ακόμη και ειρωνεία.  
-Πολλές περιπτώσεις παιδιών που εκδήλωσαν φόβο και έντονη διάθεση αποφυγής των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος των αγγλικών. Το πρόβλημα μάλιστα παρουσιάζεται εντονότερο σε μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες.
Μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα» , η δασκάλα κάνει λόγο για υπερβολές από την πλευρά των μαθητών.   Υποστηρίζει, ακόμη, ότι οι καταγγελίες των μελών του συλλόγου δεν έχουν βάση καθώς τα όσα αναφέρονται με λεπτομέρειες στο περιεχόμενο των καταγγελιών, σύμφωνα με την άποψή της, δεν ευσταθούν.   Επιπλέον, η δασκάλα τόνισε ότι δεν ήταν ενήμερη για το περιεχόμενο των καταγγελιών, ενώ αρκέστηκε να δηλώσει: «Τα παιδιά λένε ό,τι θέλουν πάντα». 




 topontiki.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη