13 Ιουλ 2017

Γιατί ο Τσίπρας συναντάται με τους πρωθυπουργούς Σερβίας και Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη

Επαφές με στόχο την ενίσχυση του περιφερειακού ρόλου της Ελλάδας θα έχει ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σήμερα,
Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς και τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.
Το 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας θα ξεκινήσει τις εργασίες του στις 10:00 με τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Σέρβο Πρόεδρο. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις συμμετεχόντων Υπουργών στους τομείς της οικονομίας, ενέργειας, μεταφορών, τουρισμού, άμυνας, ασφάλειας και μετανάστευσης.
Στο 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας θα υιοθετηθεί κοινή διακήρυξη για όλο το φάσμα των σχέσεων των δύο χωρών και τις κοινές τους θέσεις σε περιφερειακά ζητήματα. Επίσης θα υπογραφούν επιμέρους συμφωνίες σε διάφορους τομείς.
Στο πλαίσιο των συνομιλιών θα συζητηθούν οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και η ευρωπαϊκή τους προοπτική. Σύμφωνα με πληροφορίες θα συζητηθεί η συνεργασία των δύο πλευρών στο μεταναστευτικό, οι σχέσεις με τρίτες χώρες καθώς και αναπτυξιακά σχέδια, με έντονο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως η σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης - Βελιγραδίου και η πλωτή διασύνδεσή τους.
Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, θα ακολουθήσει κοινή Συνέντευξη Τύπου του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Σέρβου Προέδρου.

Συνάντηση με Μπόικο Μπορίσοφ

Στις 16:00 έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν οι διμερείς συνομιλίες ανάμεσα στον Έλληνα και Βούλγαρο Πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ.
Στις διμερείς συνομιλίες θα τεθούν τα ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια καθώς και η ευρωπαϊκή τους προοπτική, το μεταναστευτικό, η διμερής ενεργειακή συνεργασία (IGB, FSRU) και η σιδηροδρομική διασύνδεση Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.
Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Μπόικο Μπορίσοφ, θα ακολουθήσει τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας. Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους η τριμερής αυτή συνεργασία μπορεί να συνεισφέρει στην περιφερειακή ασφάλεια, σταθερότητα και ανάπτυξη.
Στις 17:45 έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η κοινή συνέντευξη Τύπου των Αλέξη Τσίπρα, Αλεξάντερ Βούτσιτς και Μπόικο Μπορίσοφ. Μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Τελετή αναγόρευσης Γιούνκερ σε επίτιμο διδάκτορα

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις 19:30, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πριν από την αναγόρευση του τελευταίου σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ.
Η τελετή αναγόρευσης του Γιούνκερ θα γίνει σε αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.



 newsbeast.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη