Κ. Μητσοτάκης: Καλεί σε συστράτευση για να μην περάσει ο νόμος για τα ΑΕΙ

9 Ιουλ 2017

Τα τρία "οφθαλμοφανή", όπως τα χαρακτηρίζει προβλήματα της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα φέρνει στο προσκήνιο
ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα συστράτευσης σε όλους για να μην περάσει ο νόμος της κυβέρνησης για τα Α.Ε.Ι., ο οποίο επισημαίνει πως γυρίζει την ανώτατη παιδεία μας πολλά χρόνια πίσω.

 του Δημήτρη Γκάτσιου

"Πρόβλημα πρώτο, η περιορισμένη χρηματοδότηση, κάτι που δεν συναρτάται μόνο με την κρατική επιχορήγηση, αλλά και με τη δυνατότητα των πανεπιστημίων να βρίσκουν οικονομικούς πόρους. Πρόβλημα δεύτερο, η κακή κατάσταση των υποδομών αλλά και των συνθηκών λειτουργίας των κτιριακών συγκροτημάτων των ελληνικών πανεπιστημίων. Πρόβλημα τρίτο, το ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας των Α.Ε.Ι. που συχνά φτάνει μέχρι το σημείο ουσιαστικής της κατάργησης της αυτονομίας και αυτοτέλειάς τους", τονίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε άρθρο του στην εφημερίδα "Καθημερινή".
Ο κ. Μητσοτάκης, που σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από σύγχρονα και αυτόνομα πανεπιστήμια, τα οποία να υπηρετούν την ανοιχτή κοινωνία που οραματιζόμαστε, σημειώνει, στο άρθρο του, πως τα τείχη που κάποιοι επείγονται να χτίσουν "εμείς θα τα γκρεμίσουμε για να δώσουμε πίσω τα πανεπιστήμια στους φοιτητές και τους καθηγητές", λέγοντας ένα εμφατικό "όχι" στους "φοιτητοπατέρες και στις συντεχνίες" που τα νέμονται εδώ και δεκαετίες".
Εστιάζοντας στα τρία μείζονα προβλήματα της ανώτατης εκπαίδευσης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει ότι για το πρώτο (περιορισμένη χρηματοδότηση) η λύση είναι να ψάξουμε πόρους από την αγορά, αλλά και από την αξιοποίηση της περιουσίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. "Είναι σημαντικό να συνδεθούν τα Α.Ε.Ι. με την παραγωγή, κάτι που θα βοηθήσει και τους φοιτητές να έρθουν σε επαφή με την πραγματική οικονομία…Εξίσου κρίσιμη είναι η υλοποίηση προγραμμάτων που να φέρουν φοιτητές και έσοδα από το εξωτερικό, όπως, παραδείγματος χάριν, τα ξενόγλωσσα εκπαιδευτικά προγράμματα και τα καλοκαιρινά τμήμα σπουδών", επισημαίνει.
Όσον αφορά στο δεύτερο πρόβλημα (κακή κατάσταση των υποδομών) ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει: "Δε μπορούμε άμεσα να οικοδομήσουμε καινούργιες εγκαταστάσεις, αλλά μπορούμε άμεσα να κάνουμε τις υπάρχουσες να λειτουργούν καλύτερα. Με περισσότερη τάξη, καθαριότητα, και φυσικά μεγαλύτερη ασφάλεια για όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας. Με εσωτερικούς κανονισμούς που θα γίνονται σεβαστοί.  Και με σεβασμό στο πανεπιστημιακό άσυλο ως θεσμό κατοχύρωσης της ελεύθερης έκφρασης και όχι ως εργαλείο συγκάλυψης έκνομων συμπεριφορών".
Ερχόμενος στο πρόβλημα του ασφυκτικού πλαισίου λειτουργίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει πως στο μέτωπο αυτό μπορούν να γίνουν πολλά.
"Μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας των Πανεπιστημίων στη χώρα μας. Μπορούμε να αποβάλλουμε τον κρατισμό και τις ιδεοληψίες του χθες ώστε να δώσουμε χώρο στην ελευθερία σκέψης, στην αξιοκρατία, στην εξωστρέφεια, στην αυτονομία και στην αυτοτέλεια", αναφέρει.
Αυστηρή είναι η κριτική που ασκεί ο κ. Μητσοτάκης στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
"Πάει εντελώς ανάποδα. Σε δυόμισι χρόνια έχουν αλλάξει τρεις υπουργοί Παιδείας, ο καθένας με τα δικά του σχέδια που ακύρωναν αυτά των προηγούμενων. Όλοι όμως με την ίδια διχαστική λογική και με έναν στείρο κομματισμό ως σημαία. Που αντί να κοιτάζει μπροστά τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής, γυρίζει τα Πανεπιστήμια πίσω, σε ιδεοληπτικές αγκυλώσεις που τις έχει ξεπεράσει και η πολιτική και η κοινωνία και, τελικά, η ίδια η ζωή…Το σχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση αποτελεί δυστυχώς ένα μεγάλο στραβοπάτημα προς τα πίσω. Τραυματίζει βαθιά το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων. Ενισχύει το συγκεντρωτισμό και τη γραφειοκρατία… Καταργούνται θεσμοί που συνέβαλαν στη λογοδοσία και τη διαφάνεια, όπως τα Συμβούλια Ιδρυμάτων, που είχαν την αποδοχή της πανεπιστημιακής κοινότητας… Ακόμη χειρότερα: η πρόταση της Κυβέρνησης καταργεί την αξιολόγηση, υποβαθμίζοντας το ρόλο της ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας, κόντρα σε όσα συμβαίνουν διεθνώς. Ο νόμος που φέρνει η Κυβέρνηση για τα Α.Ε.Ι. υποβαθμίζει τα μεταπτυχιακά προγράμματα, τα οποία αντιμετωπίζει ισοπεδωτικά, με στρεβλές προτεραιότητες και με διατάξεις που λειτουργούν ως αντικίνητρα στην ανάπτυξη υψηλής στάθμης σπουδών", τονίζει.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να ενισχύσει την κομματικοποίηση στα πανεπιστήμια επαναφέροντας τη συμμετοχή των φοιτητών στα όργανα διοίκησης. Και μάλιστα με εκπροσώπους που δεν θα εκλέγονται από καθολική ψηφοφορία αλλά θα υποδεικνύονται από τις φοιτητικές παρατάξεις. "Την ίδια ώρα, "κατοχυρώνεται” και προστατεύεται η ανομία στους πανεπιστημιακούς χώρους, καθώς επιστρέφει μια απολύτως παρωχημένη αντίληψη για το ακαδημαϊκό άσυλο.  Όλα αυτά ενώ απουσιάζει κάθε προσπάθεια για να ενισχυθεί η εξωστρέφεια των ιδρυμάτων μας πριμοδοτώντας την έρευνα, αναζητώντας ιδιωτικές δωρεές, ή διευκολύνοντας την προσέλκυση ξένων φοιτητών", σημειώνει.

 capital.gr/
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε το θέμα, τώρα, στο Taxalia.blogspot.com

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη