10 Ιουλ 2017

ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

Αγιορείτικη μοναστηριακή μπύραΈνα μικρό μυστικό «κρύβεται» στο μπουκάλι μιας μπύρας. Κανείς δεν είναι σίγουρος το ποιος είναι ο παραγωγός της καθώς κανείς δεν αναλαμβάνει – με τους τρέχοντες όρους της αγοράς- την ευθύνη της παραγωγής μιας νέας μπύρας που φέρει τον τίτλο Μέγας Ζύθος. Μια μπύρα τύπου Pilsner που έχει ως σημείο αναφοράς μια από τις 20 Ιερές Μονές της Αθωνικής Πολιτείας. Την Ιερά Μονή Εσφιγμένου.

Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα… Ως γνωστόν, η Ιερά Μονή Εσφιγμένου δεν έχει μία αλλά δύο εκφράσεις. Η μία είναι η επίσημα αναγνωρισμένη – η υπό την ηγουμενεία του Αρχιμ. Βαρθολομαίου αδελφότητα- από όλες τις εκκλησιαστικές και πολιτικές αρχές. Η τελευταία, όπως αναφέρεται στον επίσημο ιστότοπο, «δεν διαμένει εισέτι στο κεντρικό κτηριακό συγκρότημα Αυτής, αλλά στο αντιπροσωπείο (κονάκι) της Ι.Μ. Εσφιγμένου στις Καρυές, την πρωτεύουσα του Αγίου Όρους». Στο ίδιο site διαβάζουμε: « Η Ιερά Μονή Εσφιγμένου, μετά από περίοδο που διήρκεσε μεταξύ των ετών 1974-2005, επανήλθε στην πλήρη κανονικότητα και εκκλησιαστική κοινωνία, καθώς η Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους με την συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως διόρισε, κατά τα αγιορειτικά καθεστώτα, νέα μοναστική αδελφότητα, υπό την ηγουμενεία του μακαριστού καθηγουμένου αρχιμ. Χρυσοστόμου (Κατσουλιέρη). Έκτοτε η αδελφότητα τής Μονής ανέλαβε πλήρως τα καθήκοντα, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου έναντι παντός τρίτου. Σήμερα καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου είναι ο αρχιμ.Βαρθολομαίος (Γαζέτας) και η αδελφότητά της αποτελείται από 23 μονάζοντες».

 Η δεύτερη έκφραση έχει να κάνει με την λεγόμενη «γνησία και πατροπαράδοτη Ιεράς Μονής Εσφιγμένου» που παραμένει στο κεντρικό κτηριακό συγκρότημα της Μονής (117 άτομα με επικεφαλής τον κ. Μεθόδιο).

Για το ζήτημα της ΙΜ Εσφιγμένου έχουν αποφανθεί τόσο οι εκκλησιαστικές και πολιτικές αρχές αλλά και τα δικαστήρια της χώρας.

Αλλά, ας πάμε στην μπύρα! Η ετικέτα στο μπουκάλι κάνει λόγο για συνταγή που προέρχεται από την Μονή του Αγίου Ορους – πιο συγκεκριμένα, διαβάζουμε: «Συνταγή Παραδοσιακής Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους». Επιπλέον, δίνεται και μια παραπάνω πληροφορία: «Παράγεται με την Συνταγή της Παραδοσιακής Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους για την “Προϊόντα Χίου”».

Το μυστικό με τον παραγωγό της μπύρας κάποια στιγμή θα αποκαλυφθεί και τότε μπορεί να υπάρξουν και εκπλήξεις σχετικά με το … αγιορείτικο μοναστηριακό προϊόν!

 

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη