9 Ιουλ 2017

Καιρός: Ετοιμαστείτε! Νέο κύμα καύσωνα την ερχόμενη εβδομάδα

Διάλειμμα στα... μελτέμια, με νέο καύσωνα

- Ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει - ίσως και να ξεπεράσει- τους 40 βαθμούς Κελσίου
- Αναλυτική πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή

Μετά τον... εφιάλτη του περασμένου Σαββατοκύριακου, αυτό το διήμερο οι περισσότερες περιοχές της Ελλάδας θα απολάυσουν τα μελτέμια, που δίνουν ανάσες δροσιάς. Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν θα κρατήσει για πολύ, καθώς έρχεται ένα νέο κύμα καύσωνα.
Όπως επισημαίνει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Αντώνης Λάλος, "Από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα έχουμε ένα μικρό διάλλειμα στους βοριάδες για μία ή δύο μέρες και η θερμοκρασία πιθανόν να αγγίξει τους 39 μέχρι και 40 βαθμούς Κελσίου και έπειτα πάλι θα επιστρέψουμε στους 33 μέχρι 35 βαθμούς".
Ο κ. Λάλος διευκρινίζει ότι πρόκειται για εντελώς φυσιολογική και αναμενόμενη θερμοκρασία κατά τους θερινούς μήνες, "ειδικά τον Ιούλιο που είναι ο πιο θερμός μήνας του χρόνου. Είναι εντελώς φυσιολογικό να έχουμε 38, 39 ή και 40 βαθμούς για ένα διήμερο στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας".
Όσο για τις μεταπτώσεις της θερμοκρασίας, ο κ. Λάλος εξηγεί ότι αυτό οφείλεται στα μελτέμια και τους βοριάδες που κρατούν χαμηλά τη θερμοκρασία. "Προηγήθηκε μια ψυχρή αέρια μάζα από τα Βαλκάνια που δεν μας επηρέασε, αλλά και ο μηχανισμός των ετησίων ανέμων".

Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος ενημερώνει, μέσω ανάρτησής του στο facebook, πως "από την Κυριακή θα αρχίσει να ανεβαίνει σταδιακά η θερμοκρασία στα επίπεδα των 37-38°C και τοπικά 39°C στα ηπειρωτικά τμήματα. Οι τιμές αυτές είναι καθ'όλα φυσιολογικές ειδικά για το 1ο δεκαήμερο του Ιουλίου. Τη Δευτέρα η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή. Την Τρίτη όμως, θα υπάρξει νέα άνοδος της θερμοκρασίας και έτσι, ενώ μέχρι εχθές φαινόταν ότι ο καύσωνας θα μας επηρεάσει από την Τετάρτη, τα προγνωστικά μοντέλα τον φέρνουν λίγο πιο νωρίς.
ΤΡΙΤΗ: Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ ΜΕ 40ΑΡΙΑ - ΤΟΠΙΚΑ ΣΤΟΥΣ 41-42°C
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία των προγνωστικών μοντέλων, η Τρίτη θα είναι η πρώτη μέρα του καύσωνα όπου αναμένονται να σημειωθούν οι εξής ακόλουθες θερμοκρασίες ανά διαμερίσματα :
- Θράκη : 39-40°C
- Ανατολική Μακεδονία : 37-38°C
- Κεντρική Μακεδονία : 40°C (πολύ τοπικά ίσως και 41°C σε Πέλλα, Ημαθία και Κιλκίς. Δύσκολο όμως μου φαίνεται)
- Δυτική Μακεδονία : 37°C
- Ήπειρος : 37-38°C (τοπικά 39-40°C στους νομούς Άρτας και Πρεβέζης)
- Θεσσαλία : 41-42°C (πολύ τοπικά ίσως και 43°C)
- Δυτική Στερεά : 40°C
- Κεντρική Στερεά : 39-40°C (τοπικά στη Φθιώτιδα 41°C)
- Ανατολική Στερεά - Εύβοια : 40°C (τοπικά στα κεντροδυτικά της Αττικής ίσως και 41°C)
- Σποράδες : 36-37°C
- Δυτική Πελοπόννησος : 39-40°C
- Ανατολική Πελοπόννησος : 40°C (ίσως πολύ τοπικά στον Αργολικό κάμπο 41°C)
- Επτάνησα : 38°C
- Βορειοανατολικό Αιγαίο : 38°C
- Κυκλάδες : 36-37°C
- Κρήτη : 36-37°C στη βόρεια Κρήτη (40°C στα νότια τμήματα)
- Δωδεκάνησα : 38-39°C (Στην ανατολική Ρόδο τοπικά 40-41°C)
ΤΟΠΙΚΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 40°C ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στην Αττική η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 40°C, ενώ όπως σας ανέφερα και παραπάνω στα κεντροδυτικά τμήματα του νομού ο υδράργυρος πιθανώς να φτάσει τους 41°C. Πολύ μικρή η πιθανότητα, σε αυτά τα τμήματα, η θερμοκρασία να ξεπεράσει τους 41°C. Στις παραλιακές περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει στους 37-38°C.
ΣΤΟΥΣ 37°C ΚΑΤΑ ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δεν φαίνεται να ανεβαίνει πάρα πολύ η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη, αφού η οροφή θα είναι κατά μέση τιμή και ενδεικτικά οι 37°C. Τοπικά ίσως και 38°C. Όμως στα τμήματα του νομού που βρίσκονται κοντά στους αντίστοιχους νομούς της Πέλλας, Ημαθίας και Κιλκίς η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 38-39°C. Στην Χαλκιδική δεν θα ξεπεράσει ο υδράργυρος τους 36°C, κατά μέση τιμή πάντα.
ΑΓΝΩΣΤΟ ΑΚΟΜΗ ΤΟ ΠΟΤΕ ΘΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ - ΘΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΥΤΟ
Λόγω της διχογνωμίας των προγνωστικών μοντέλων που σας προανέφερα, η μια εκδοχή είναι, από την Παρασκευή να παρουσιάσει θεαματική πτώση η θερμοκρασία κατά πολλούς βαθμούς λόγω της ενίσχυσης των βοριάδων και η άλλη, να συνεχιστεί για 1-2 μέρες ακόμη ο καύσωνας. Όπως και να έχει όμως όλα θα ξεκαθαρίσουν μέσα στα επόμενα τρεξίματα των μοντέλων.
Πάντως να ξέρετε ότι, είτε κρατήσει 3 ημέρες ο καύσωνας, είτε πάρει παράταση, οι θερμοκρασίες που θα σημειώνονται στα διάφορα διαμερίσματα της χώρας θα είναι αυτές που σας προανέφερα αναλυτικά. Δηλαδή από την Τρίτη και έπειτα, δεν θα παρουσιαστούν ιδιαίτερες μεταβολές στις μέγιστες θερμοκρασίες αλλά και στις περιοχές που θα σημειώνονται.
Σίγουρα λοιπόν δεν θα πρέπει να αναμένουμε κάτι παρόμοιο με αυτό που είχαμε βιώσει πριν μια εβδομάδα, όμως δεν παύει να είναι ένας καύσωνας ο οποίος θα μας φτάσει στους 40-41-42°C...".

Η πρόγνωση για την Κυριακή

Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά με σποραδικές βροχές στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασια σε μικρή άνοδο.
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασια: Από 17 έως 37 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά οπότε στα ορεινά της Ηπείρου θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά βορειοδυτικοί.
Θερμοκρασια: Από 19 έως 38 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά οπότε στα ορεινά της Θεσσαλίας θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Στα δυτικά και βόρεια ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ. Στα υπόλοιπα βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασια: Από 19 έως 38 βαθμούς κελσίου. Στα ανατολικά η μεγίστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασια: Από 23 έως 30 βαθμούς κελσίου. Στη νότια Κρήτη η μεγίστη κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς υψηλότερη.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασια: Από 23 έως 34 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασια: Από 24 έως 36 βαθμούς κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε στα γύρω ορεινά είναι πιθανόν να εκδηλωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς κελσίου.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη