5 Ιουλ 2017

Νέο κανόνι στην αγορά: Ποια εταιρεία κολοσσός στο σφυρί

Ποια μεγάλη εταιρεία βγαίνει στο σφυρί;
Δεκτή, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε η δικαιοσύνη την αίτηση πτώχευσης κατά της Αφοί Κωνσταντακάτου, που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι της εταιρείας.

Στο παρελθόν οι επικεφαλής της πτωχευμένης εταιρείας ηλεκτρολογικού υλικού είχαν καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 και ταυτόχρονη αίτηση πτώχευσης.

Η πρώτη δεν προχώρησε, ενώ η δεύτερη απερρίφθη από τη δικαιοσύνη. Ως εκ τούτου, οι εργαζόμενοι κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης έναντι της εταιρείας που έγινε δεκτή.

Πλειστηριασμοί

Η Αφοί Κωνσταντακάτου βρίσκεται σε κλοιό πλειστηριασμών, με τις τράπεζες να βγάζουν στο σφυρί αριθμό περιουσιακών στοιχείων της.

Συγκεκριμένα, με επισπεύδουσα την Alpha bank εκπλειστηριάζεται:

-στις 12 Ιουλίου ακίνητο στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας στον Ωρωπό που διαθέτει, μεταξύ άλλων, κτήριο 10,1 χιλιάδων τ.μ., κτήριο γραφείων δύο επιπέδων και κατάστημα. Κατασχέθηκε για 550 χιλιάδες ευρώ, με την τιμή πρώτης προσφοράς να είναι 2,27 εκατ. ευρώ

-στις 26 Ιουλίου οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στο 17ο χιλ. Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας στην Κηφισιά που διαθέτει κτήριο τριών ορόφων με δύο υπόγεια. Κατασχέθηκε για 500 χιλιάδες ευρώ, ενώ η τιμή πρώτης εκκίνησης είναι 2,67 εκατ. ευρώ

-στις 26 Ιουλίου κατάστημα στο Βόλο, που κατασχέθηκε για το ποσό των 50 χιλιάδων ευρώ και βγαίνει στο «σφυρί” με πρώτη τιμή ύψους 148 χιλιάδων ευρώ.

-στις 6 Σεπτεμβρίου, κατάστημα στην Πάτρα που κατασχέθηκε για 50 χιλιάδες ευρώ και εκπλειστηριάζεται σε πρώτη τιμή ύψους 150 χιλ. ευρώ

-στις 6 Σεπτεμβρίου, κατάστημα στο Βύρωνα, που κατασχέθηκε προς 50 χιλ. ευρώ, με την τιμή πρώτης προσφοράς να διαμορφώνεται σε 280 χιλ. ευρώ


-στις 6 Σεπτεμβρίου, κατάστημα στην Καβάλα και υπόγεια αποθήκη που κατασχέθηκαν για 50.000 ευρώ, με την τιμή πρώτης προσφοράς να είναι 150 χιλ. ευρώ και 15 χιλ. ευρώ, αντίστοιχα

-στις 13 Σεπτεμβρίου, κατάστημα στην Καλλιθέα, που κατασχέθηκε προς 50 χιλ. ευρώ, με την τιμή πρώτης προσφοράς να είναι 180 χιλ. ευρώ

Ακόμη, στις 29 Νοεμβρίου, με επισπεύδουσα εταιρεία logistics βγαινουν «στο σφυρί” κινητά περιουσιακά στοιχεία με τιμή πρώτης προσφοράς ύψους 41 χιλ. ευρώ.

Από το 1919

Η εταιρεία ιδρύθηκε από το Μαρίνο Κωνσταντακάτο σε συνεργασία με τους αδελφούς του Βασίλη και Λευτέρη το 1919. Τα πρώτα χρόνια εισήγαγε ηλεκτρολογικό υλικό (καλώδια, μονωτήρες, στύλους, κ.λ.π.) με το οποίο εφοδίαζε, κυρίως, τις ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που υπήρχαν τότε σε όλες τις ελληνικές πόλεις.

Στο τέλος της δεκαετίας του ΄30 η εταιρεία έχει ήδη καταλάβει μία από τις πρώτες θέσεις στον κλάδο της. Όμως, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η επιχείρηση διέκοψε τη λειτουργία της το 1941 για να μην συνεργασθεί με τους κατακτητές και υφίσταται ολική καταστροφή.

Μετά τον πόλεμο, η εταιρεία ξεκίνησε κυριολεκτικά από το μηδέν, χωρίς καθόλου κεφάλαια, με μοναδικό εφόδιο την καλή φήμη της, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Το καλό όνομα υπό τις συνθήκες αυτές είχε καθοριστική σημασία: Ήταν απαραίτητο για να δοθούν πιστώσεις χωρίς εγγύηση από προμηθευτές ανάμεσα στα ελάχιστα εργοστάσια του εξωτερικού που λειτουργούσαν τότε. Η εταιρεία κατόρθωσε να επαναδραστηριοποιηθεί γρήγορα και μέσα σε λίγα χρόνια, το 1953, κατέκτησε την πρώτη θέση στον κλάδο της.

Στα τέλη της δεκαετίας του ΄50 η ίδρυση της ΔΕΗ και η σταδιακή εξαγορά των ιδιωτικών εταιρειών παραγωγής ηλεκτρισμού, στερεί την εταιρεία από ένα σημαντικό τμήμα της πελατείας της. Γι΄ αυτό, η εταιρεία κατεύθυνε τις πωλήσεις της προς τους ηλεκτρολόγους – εγκαταστάτες που είχαν αναλάβει τον εξηλεκτρισμό της χώρας.

Την εποχή αυτή άρχισε σταδιακά η είσοδος στην εταιρεία της δεύτερης γενιάς επιχειρηματιών. Με πανεπιστημιακή μόρφωση και όρεξη για δουλειά άνοιξαν νέους ορίζοντες στην οικογενειακή επιχείρηση.

Τις επόμενες δεκαετίες συνεχίστηκε η επέκταση της εταιρείας, ενώ οι αποθήκες στον Αυλώνα που βγαίνουν στο σφυρί κατασκευάστηκαν μόλις το 2005.

 
.fimes.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη