31 Ιουλ 2017

«Είδος προς εξαφάνιση» οι Ιατροδικαστές στη χώρα

Ελάχιστα μέλη φαίνεται πως διαθέτει ο κλάδος της ιατροδικαστικής στη χώρα.
Οι αριθμοί που παρουσίασε το ΔΣ της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας (ΕΙΕ) στον Πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλη Βλασταράκο είναι αποκαρδιωτικοί.

Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή στο ΕΣΥ υπάρχουν μόνο 2 μόνιμοι και 11 συμβασιούχοι- επικουρικοί ιατροδικαστές, ενώ πάνω από τους μισούς νομούς της χώρας δεν έχουν ούτε ένα ιατροδικαστή.

«Αυτές οι ελλείψεις οδηγούν τους κατοίκους αυτών των περιοχών να χρεώνονται με τεράστια ποσά αλλά και ψυχολογική επιβάρυνση για την μεταφορά των θυμάτων», αναφέρει ανακοίνωση της ΕΙΕ.

Επίσης, στις 7 ιατρικές σχολές των πανεπιστημίων της χώρας υπηρετούν 7 συνολικά μέλη ΔΕΠ- ιατροδικαστές. Από αυτούς 2 στην Αθήνα, 3 στη Θεσσαλονίκη και από 1 σε Αλεξανδρούπολη και Ιωάννινα. Μάλιστα, όπως τόνισαν, το επόμενο διάστημα, στα Ιωάννινα ο εκεί καθηγητής θα συνταξιοδοτηθεί με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε εκεί ιατροδικαστής.



«Με άλλα λόγια από τις 7 ιατρικές σχολές ήδη οι 3 σχολές δεν έχουν ούτε ένα καθηγητή- ιατροδικαστή!», σημειώνουν.

Πρόβλημα τίθεται και στην προσέλκυση νέων ιατρών στην ειδικότητα, σε μεγάλο βαθμό, λόγω της κατάστασης.

Στα 4 τμήματα της χώρας δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου αναμονή για την ειδικότητα, ενώ σε κάποια από αυτά δεν υπάρχει ούτε ένας ειδικευόμενος εδώ και αρκετό καιρό.

Όπως αναφέρθηκε από το Δ.Σ της ΕΙΕ, αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι, τα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρχουν ιατροδικαστές στην Ελλάδα.

«Η κατάσταση είναι πλέον οριακή. Το υπουργείο Υγείας θα πρέπει άμεσα να προκηρύξει μόνιμες θέσεις ιατροδικαστών. Δεν μπορούμε να ακούμε για χιλιάδες διορισμούς ιατρών και να μην προκηρύσσονται κάποιες ελάχιστες θέσεις ιατροδικαστών. Οι θέσεις αυτές είναι κυρίως κοινωνική ανάγκη των τοπικών κοινωνιών», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΙΕ, Γρ. Λέων.

Η μόνη λύση είναι να προκηρυχθούν άμεσα θέσεις στο ΕΣΥ και στα πανεπιστήμια, όπως ανέφεραν τα μέλη του ΔΣ στον πρόεδρο του ΠΙΣ και ο κ. Βλασταράκος δεσμεύτηκε ότι θα κοινοποιήσει το θέμα στους αρμόδιους φορείς και θα κάνει όποιες ενέργειες απαιτούνται για την επίλυση του προβλήματος.

 


medispin
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη