1 Ιουλ 2017

Κύκνειο άσμα για το χαλιφάτο του ISIS

Το «τέλος του ψευδοκράτους» που ανακήρυξαν προ τριετίας οι τζιχαντιστές στο Ιράκ ανήγγειλε ο πρωθυπουργός της χώρας,
Χάιντερ αλ Αμπάντι, ύστερα από την ανακατάληψη του τεμένους Αλ Νούρι από τον κυβερνητικό στρατό.
Eπειτα από οκτώ μήνες σκληρών συγκρούσεων στους στενούς δρόμους της Μοσούλης, ειδικές δυνάμεις του ιρακινού στρατού κατάφεραν χθες, με μια αιφνιδιαστική επιχείρηση, να εκδιώξουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους από το ιστορικό τζαμί, στο κέντρο της Παλιάς Πόλης. Αυτό που βρήκαν ήταν, σε μεγάλο βαθμό, σωρός ερειπίων, ο οποίος μαρτυρούσε τη σφοδρότητα των μαχών που είχαν προηγηθεί.
Σύμφωνα με τη Βαγδάτη, οι ίδιοι οι τζιχαντιστές ανατίναξαν τον διάσημο, κεκλιμένο μιναρέ Αλ Χάντμπα όπου κυμάτιζε η μαύρη σημαία του Ισλαμικού Κράτους από τον Ιούνιο του 2014, για να μην πέσει στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων.
Η ανακατάληψη του τεμένους Αλ Νούρι –ή ό,τι έμεινε από αυτό– έχει μεγάλη συμβολική σημασία. Σε αυτό το τέμενος ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, έκανε την πρώτη και τελευταία, μέχρι σήμερα, δημόσια εμφάνισή του στις 4 Ιουλίου 2014 (ανήμερα την εθνική εορτή των ΗΠΑ), όταν ανήγγειλε την ίδρυση «χαλιφάτου» σε Συρία και Ιράκ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ιρακινού στρατού, απομένουν λιγότεροι από 350 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, οχυρωμένοι σε μια έκταση της τάξεως του ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου, στην Παλιά Πόλη. Οι μάχες για την ολοκληρωτική εκκαθάριση της πόλης από τους τζιχαντιστές αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα σε λίγες ημέρες, με την ολοκληρωτική εξολόθρευσή τους. Ο ίδιος ο Αλ Μπαγκντάντι πιθανολογείται ότι κρύβεται στα σύνορα Συρίας-Ιράκ, αν δεν σκοτώθηκε στη μάχη της Μοσούλης.
Το κόστος για τη διαγραφόμενη συντριβή του ISIS είναι τεράστιο. Χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς του ιρακινού στρατού και των Αμερικανών στη Μοσούλη, ενώ 900.000 άνθρωποι, περίπου ο μισός πληθυσμός της, έχουν ξεριζωθεί από τις εστίες τους.




 kathimerini.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη