30 Ιουλ 2017

Τα SMS Βαρουφάκη – Τσίπρα: Συζητούσαν από τον Μάιο του 2015 για Grexit

Νέες αποκαλύψεις για τα όσα συζητούσε η διαπραγματευτική ομάδα της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ την άνοιξη
του 2015 με φόντο την έξοδο της χώρας από το ευρώ, φέρνουν νέα απόσπάσματα από το πολυσυζητημένο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, που αναδημοσιεύσει αυτή τη φορά το «Πρώτο Θέμα». Πρόκειται για sms που αντάλασσε ο τότε υπουργός Οικονομικών με τον Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν το Eurogroup της 11ης Μαΐου και εμφανίζουν τον Πρωθυπουργό να συζητάει μια -έστω προσωρινή- έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

O κ. Βαρoυφάκης ισχυρίζεται ότι ο κ. Τσίπρας ήταν έτοιμος να δεχθεί το Grexit του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μέσω μιας πρότασης του γερμανού υπουργού Οικονομικών, για ένα προσωρινό «τάιμ άουτ» της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.


Ο πρώην υπουργος Οικονομικών περιγράφει ότι λίγο πριν το Eurogroup της 11ης Μαΐου του 2015 και ενώ οι συζητήσεις πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο ο Σόιμπλε του παρουσίασε για πρώτη φορά την ιδέα του για ένα «τάιμ άουτ» που θα έπαιρνε η Ελλάδα από την Ευρωζώνη.

Εκείνος μέσα από την συνεδρίαση ενημερώνει σχετικά τον κ. Τσίπρα με sms:

Βαρουφάκης [16.21]: Ο Βόλφγκανγκ έκανε μια απίστευτη πιρουέτα στη σημερινή μας συνάντηση.
Τσίπρας [16.22]: Δηλαδή;
Βαρουφάκης [16.25]: Σου στέλνει μήνυμα για time out…
Τσίπρας [16.26]: Προτείνει έξοδο ή υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος;
Βαρουφάκης [16.27]: Το πρώτο μέσω του δεύτερου: Παραδέχεται ότι το Μνημόνιο μας καταστρέφει.
Τσίπρας [16.30]: Τότε πες του αν το εννοεί, ας συζητήσουμε πώς θα μπορούσε να γίνει κάτω από τους καλύτερους δυνατούς όρους. Χρηματοδότηση, συναίνεση και αμοιβαία βοήθεια χωρίς πτώχευση.
Βαρουφάκης [16.35]: Μας προσφέρει τεράστια βοήθεια για τη μετάβαση.

Ακολούθησε μια δεύτερη σειρά ανταλλαγής μηνυμάτων:

Τσίπρας [17.50]: Είμαι περίεργος να μάθω τι έχει στο μυαλό του. Πες του και για την άλλη πρόταση να δούμε πώς τη βλέπει.
Βαρουφάκης [17.51]: ΟΚ. Εχω το πράσινο φως να μιλήσω μαζί του εντελώς εμπιστευτικά για όλα αυτά τα θέματα;
Τσίπρας [17.53]: Ναι, αλλά πρόσεχε να μην του δώσεις την εντύπωση πως συμφωνείς. Και πρόσεχε να μην το διαρρεύσει.
Βαρουφάκης [17.53]: ΟΚ. Η γραμμή μας είναι: 1. Μιλάω μαζί του απλά για να διερευνήσω την πρότασή του χωρίς καμία δέσμευση. 2. Αν το διαρρεύσει, θα το αρνηθούμε…

Εχει ενδιαφέρον πάντως, ότι σε αντίθεση με προκατόχους του στο υπουργείο Οικονομικών που απέρριψαν αμέσως ανάλογες προτάσεις του Σόιμπλε, ο κ. Βαρουφάκης δείχνει να το συζητάει και να το προωθεί -«μας προσφέρει τεράστια βοήθεια για τη μετάβαση»-, ενώ από την άλλη ο κ. Τσίπρας δεν έχει πρόβλημα να δώσει το πράσινο φως στον υπουργό να συζητήσει αυτό το θέμα εκτενώς με το Βερολίνο. Ενα ακόμη λάθος;







.protagon.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη