7 Αυγ 2017

21 πράγματα που δεν ήξερες για τον φούρνο μικροκυμάτων και πρέπει να μάθεις!

Ο φούρνος μικροκυμάτων ανακαλύφθηκε τυχαία, μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Αμερική, μετά από κάποιο
ατύχημα στις μελέτες των ραντάρ που χρησιμοποιούσαν λυχνίες κι από τότε έχει μπει σιγά σιγά στη ζωή μας. Σας παρουσιάζουμε μερικά πράγματα που μάλλον δεν ξέρατε ότι μπορείτε να κάνετε με τα θαυματουργά μικροκύματα.


ΜΠΟΛΑΚΙΑ ΤΥΡΙΟΥ
Τι θα λέγατε να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας την επόμενη φορά με ένα πολύ απλό κόλπο; Πάρτε τριμμένη παρμεζάνα και στρώστε τη σε ένα κομμάτι λαδόκολλα. Βάλτε τη στο φούρνο μικροκυμάτων και ψήστε μέχρι να ροδίσει. Στη συνέχεια, όσο πιο γρήγορα μπορείτε, αναποδογυρίστε τη σε ένα μπολ και βάλτε από μέσα άλλο ένα μπολ. Μόλις κρυώσει, βγάλτε τη λαδόκολλα και θα έχετε ένα τέλεια σχηματισμένο μπολ από παρμεζάνα. Είναι σίγουρο ότι θα μείνουν όλοι με το στόμα ανοικτό!



ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ!
Αποφεύγετε να κόβετε κρεμμύδια για να μην σας τσούζουν τα μάτια σας; Ξεχάστε τα δάκρυα και δοκιμάστε αυτό το κόλπο. Κόψτε τις άκρες και βάλτε τα κρεμμύδια στο φούρνο μικροκυμάτων στη μέγιστη ένταση για περίπου 30 δευτερόλεπτα και είστε έτοιμοι! Τέλος τα δάκρυα!



Η ΣΠΙΤΙΚΗ ΚΡΕΜΑ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ (DULCE DE LECHE)
Σας έπιασε ξαφνικά μια έντονη επιθυμία για καρεμέλα αλλά δεν έχετε το χρόνο να την ετοιμάσετε; Αυτό το κόλπο είναι για εσάς. Ξεκινήστε ρίχνοντας συμπυκνωμένο γάλα σε ένα μπολ και βάλτε το στο φούρνο μικροκυμάτων στη μεσαία σκάλα έντασης για δύο λεπτά κάθε φορά, φροντίζοντας να ανακατεύετε στα διαλείμματα. Μετά από περίπου 10 λεπτά θα δείτε ότι έχει πήξει. Βγάλτε τη και χτυπήστε τη με τον αυγοδάρτη. Η κρέμα σας είναι έτοιμη και λαχταριστή!



ΜΠΑΓΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ ΣΑΝ ΦΡΕΣΚΟ
Αναστήστε το μπαγιάτικο ψωμί βάζοντάς το για 10 δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμάτων και δείτε το να γίνεται σαν φρέσκο. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τις ζύμες και τα ντόνατς.



ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΧΑΛΑΕΙ
Το κόκκινο κρασί που έχει αρχίσει να χαλάει μπορεί πολύ εύκολα να γίνει όπως ήταν εάν βάλετε το μισό μπουκάλι σε ένα πυρίμαχο σκεύος και το ζεστάνετε επί 30 δευτερόλεπτα. Δοκιμάστε το και δεν θα το πιστεύετε!



ΕΞΤΡΑ ΧΥΜΟΣ
Σας αρέσουν οι χυμοί; Εάν θέλετε να γλυτώσετε χρόνο και χρήματα κάνοντας τα πορτοκάλια σας να βγάλουν πιο πολύ χυμό δεν έχετε παρά να τα βάλετε για 30 δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμάτων πριν τα στίψετε. Θα δείτε ότι θα βγάλουν τον διπλάσιο χυμό από όσο θα έβγαζαν εάν δεν το είχατε κάνει.



ΞΕΦΛΟΥΔΙΣΤΕ ΜΕ ΑΝΕΣΗ
Υπάρχουν κάποια λαχανικά που ξεφλουδίζονται πολύ δύσκολα όταν είναι ωμά. Εάν θέλετε να επιταχύνετε τη διαδικασία, μπορείτε να τα βάλετε για 30 δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμάτων. Η θερμότητα κάνει τη φλούδα από τις ντομάτες και τις πιπεριές να ζαρώνει και να αφαιρείται πολύ πιο εύκολα.



ΣΠΙΤΙΚΗ ΛΕΜΟΝΑΔΑ ΣΤΟ ΛΕΠΤΟ
Μπορείτε να φτιάξετε λεμονάδα στο μισό χρόνο με τον φούρνο μικροκυμάτων. Ζεστάνετε ένα φλιτζάνι νερό, ένα μεγάλο κομμάτι από φλούδα λεμονιού και 1-2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη στην υψηλή θερμοκρασία του φούρνου για δύο λεπτά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το νερό να βγάζει ατμούς. Ανακατέψετε μέσα το χυμό από τα λεμόνια και είστε έτοιμοι!



ΠΙΚΑΝΤΙΚΟΙ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
Ανακατέψτε τους αγαπημένους σας ξηρούς καρπούς με τα μπαχαρικά της αρεσκείας σας για 15 δευτερόλεπτα και αποκτήστε το τέλειο σνακ για τη μπύρα ή το κρασί σας.



ΜΠΑΓΙΑΤΙΚΑ ΠΑΤΑΤΑΚΙΑ;
Ξεχάσατε να κλείσετε ερμητικά τη σακούλα χθες το βράδυ και τα τσιπς σας μαλάκωσαν; Μην στεναχωριέστε. Βάλτε τα σε μια πετσέτα και ζεστάνετε τα για μικρό χρονικό διάστημα. Η πετσέτα θα απορροφήσει την υγρασία και τα τσιπς θα γίνουν πάλι τραγανά.



ΣΠΙΤΙΚΑ ΠΑΤΑΤΑΚΙΑ
Εάν πάλι θέλετε να κάνετε τα δικά σας πατατάκια δεν υπάρχει τίποτα πιο εύκολο! Κόψτε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες και βάλτε τες στον φούρνο μικροκυμάτων, μειώνοντας σταδιακά τη θερμοκρασία καθώς αυτά ψήνονται και γυρίζοντάς τες. Παρόλο που θα σας πάρει λίγο χρόνο να τις κόψετε εάν δεν έχετε το ειδικό μαντολίνο, αξίζει τον κόπο.



ΕΥΚΟΛΑ ΑΥΓΑ ΠΟΣΕ Η SCRAMBLED
Εάν το πρωί βιάζεστε αλλά παρόλα αυτά θέλετε να φάτε ένα καλό και θρεπτικό πρωϊνό, μπορείτε να φτιάξετε τα αυγά σας στον φούρνο μικροκυμάτων. Βάλτε τα αυγά σε ένα σκεύος που μπαίνει στα μικροκύματα, προσθέστε αλάτι, πιπέρι και λίγο γάλα και βάλτε τα να ψηθούν για ενάμιση λεπτό, φροντίζοντας να τα ανακατέψετε περίπου στα μισά του χρόνου.



ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΝΑ ΜΟΥΛΙΑΣΕΤΕ ΤΑ ΟΣΠΡΙΑ;
Ξεχάσατε να μουλιάσετε τα όσπρια αποβραδίς; Μην πανικοβάλλεστε αδίκως. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τα βάλετε σε ένα μπολ με λίγη μαγειρική σόδα, να τα καλύψετε με νερό μέχρι πάνω και να τα βάλετε στα μικροκύματα στη μέγιστη θερμοκρασία για 10 λεπτά. Αφήστε τα στη συνέχεια για 30-40 λεπτά και μετά μαγειρέψτε τα κανονικά.



ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΑ ΣΚΟΡΔΑ
Το καθάρισμα των σκόρδων δεν είναι ούτε εύκολο αλλά ούτε και ευχάριστο. Κερδίστε χρόνο βάζοντάς τα στα μικροκύματα για 15 δευτερόλεπτα σε πλήρη ισχύ. Η θερμότητα θα τα αποξηράνει και το ξεφλούδισμα θα είναι παιχνιδάκι.



ΠΛΟΥΣΙΟ ΑΦΡΟΓΑΛΑ
Θέλετε να απολαμβάνετε επαγγελματικό καφέ στην άνεση του σπιτιού σας; Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να γεμίσετε μέχρι τη μέση ένα φλιτζάνι με γάλα και να το χτυπήσετε. Μόλις αφρίσει, βάλτε το στο φούρνο μικροκυμάτων επί 30 δευτερόλεπτα. Ο αφρός σας θα διπλασιαστεί σε όγκο και θα ταιριάζει απόλυτα με τον καφέ σας.


ΖΕΣΤΕΣ ΚΟΜΠΡΕΣΕΣ
Χρειάζεστε άμεσα μια ζεστή κομπρέσα; Βάλτε μια βρεγμένη πετσέτα στα μικροκύματα για ένα περίπου λεπτό σε δυνατή θερμοκρασία και θα έχετε στη στιγμή την ανακούφιση που χρειάζεστε.



ΤΟ ΜΕΛΙ ΣΑΣ ΖΑΧΑΡΩΣΕ;
Κάντε το μέλι σας πάλι ρευστό βγάζοντας το καπάκι και βάζοντάς το στα μικροκύματα σε μεσαία ένταση για 2 λεπτά.



ΑΠΟΞΗΡΑΝΕΤΕ ΤΑ ΜΥΡΩΔΙΚΑ ΣΑΣ
Εάν θέλετε να έχετε πάντα τα δικά σας αποξηραμένα μυρωδικά ή εάν σας περίσσεψαν και δεν θέλετε να τα πετάξετε, μπορείτε να τα αποξηράνετε στα μικροκύματα. Ο μαιντανός και τα υπόλοιπα μυρωδικά ξεραίνονται πολύ ωραία εάν απλώς τα βάλετε πάνω σε μια πετσέτα και τα σκεπάσετε με ένα φλιτζάνι και τα ζεστάνετε επί 2-4 λεπτά. Μόλις ξεραθούν μπορείτε να τα τρίψετε και να τα φυλάξετε.



ΣΑΣ ΠΕΤΡΩΣΕ Η ΚΑΣΤΑΝΗ ΖΑΧΑΡΗ;
Εάν ανακαλύψατε ότι η καστανή σας ζάχαρη έγινε ένας ομοιόμορφος όγκος, τότε ο φούρνος μικροκυμάτων είναι η λύση στο πρόβλημά σας. Βάλτε μια ελαφρώς βρεγμένη πετσέτα σε ένα κουτί. Προσθέστε τη ζαχαρη και κλείστε πολύ καλά το κουτί με το καπάκι του. Βάλτε το στο φούρνο για 20 δευτερόλεπτα στην υψηλή ένταση και η ζάχαρή σας σώθηκε!



ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΚΕΙΚ ΣΤΟ ΦΛΙΤΖΑΝΙ
Υπάρχουν άπειρες ιδέες για κέικ σε φλιτζάνι που μπορείτε να κάνετε στο φούρνο μικροκυμάτων. Είτε είναι μπράουνις, είτε μηλόπιτα, το διαδίκτυο είναι γεμάτο με συνταγές που μπορείτε να δοκιμάσετε. Και το καλύτερο; Δεν έχει πολύ καθάρισμα και μπορείτε να το καταβροχθίσετε στο λεπτό.



ΚΑΙ ΠΩΣ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΦΟΥΡΝΟ;
Με όλα αυτά το πιο πιθανό είναι ότι ο φούρνος σας σε κάποια φάση θα λερωθεί. Και ποιος είναι ο ευκολότερος τρόπος να τον καθαρίσετε; Βάλτε βρεγμένα χαρτιά κουζίνας και βάλτε τον να λειτουργήσει στην υψηλή ένταση για 3-5 λεπτά. Η υγρασία από το χαρτί θα εξατμιστεί και θα μαλακώσει τη βρωμιά του φούρνου. Μόλις τελειώσετε, χρησιμοποιήστε τα ίδια χαρτιά για να καθαρίσετε τη βρωμιά. Εάν θέλετε να μυρίζει και ωραία δεν έχετε να βάλετε και ένα λεμόνι μαζί με το χαρτί κουζίνας.




 .athensmagazine.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη