5 Αυγ 2017

Κομοτηνή: Αντιμέτωποι με τις αρκούδες οι μελισσοκόμοι

Ο Γουϊνι το αρκουδάκι, το αγαπημένο κινούμενο σχέδιο των μικρών παιδιών, φαίνεται πως δεν είναι το μόνο που αγαπά το
μέλι. Αντιθέτως, στην Οροσειρά της Ροδόπης είναι πολλές οι αρκούδες που τους αρέσει  το μέλι και «φροντίζουν» να το εντάσσουν στην διατροφή τους, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Έτσι, μελισσοκόμοι και αρκούδες έρχονται πολλές φορές αντιμέτωποι με μήλον της έριδος τις γεμάτες με μέλι κυψέλες.
Τον τελευταίο καιρό φαίνεται πως το μέλι είναι η αγαπημένη τροφή τους. Τουλάχιστον μπορούν και μυρίζουν από μακριά τη μυρωδιά του μελιού και σπεύδουν να απολαύσουν την αγαπημένη λιχουδιά, όπου την συναντούν.

8 έως 25 κιλά τροφή την ημέρα χρειάζεται η κάθε αρκούδα
Οι ενήλικες αρκούδες που ζουν ελεύθερες στη φύση χρειάζονται ημερησίως από 8 έως 25 κιλά τροφής ανάλογα με την εποχή, το 75% της οποίας είναι φρούτα,καρποί, ρίζες και χόρτα. Τη διατροφή τους τη συμπληρώνουν με μέλι. Για να το εξασφαλίσουν δεν διστάζουν να «επισκεφτούν» και μελισσοκομικές μονάδες, όταν τις συναντούν στο βουνό, στα λημέρια τους δηλαδή, κάνουν επιδρομές. Ένα από τα «θύματά» τους, ο Κομοτηναίος μελισσοκόμος Χαλίτ Χαλίλ Ιμπράμ. Θέλοντας να εξασφαλίσει και το καστανόμελο στην φετινή του παραγωγή μετέφερε τις κυψέλες του στα βουνά της Δράμας. Προνόησε κι άφησε ένα μικρό δείγμα κυψελών πριν μεταφέρει το σύνολό τους, δείγμα το οποίο οι αρκούδες έσπευσαν να καταστρέψουν. Ο έμπειρος μελισσοκόμος αναγκάστηκε να τοποθετήσει ηλεκτρικό φράκτη για να προστατέψει τις κυψέλες του, για την αγορά του οποίου κατέβαλε 500 ευρώ.

Συνολικά, μετρώντας τις απώλειες κι άλλων παραγωγών, υποστηρίζει πως καταστράφηκαν 35 κυψέλες καθώς σημειώθηκαν τουλάχιστον 7 κρούσματα με αρκούδα. Παρόμοια περιστατικά σημειώθηκαν και στην περιοχή του Κέχρου στη Ροδόπη. «Του χρόνου θα πάω προετοιμασμένος από την αρχή» δηλώνει ο κος Χαλίτ Χαλίλ Ιμπράμ εξηγώντας πως η αρκούδα έχει μεγάλη δύναμη και με τα νύχια της καταστρέφει τις κυψέλες. «Πρέπει να σεβόμαστε τη φύση. Και οι αρκούδες είναι απειλούμενο είδος. Από την άλλη, όμως, πρέπει να παίρνουμε τα μέτρα μας γιατί μια κυψέλη με μέλι κοστίζει 100-150 ευρώ και η αρκούδα καταστρέφει τουλάχιστον πέντε κυψέλες σε κάθε της επίσκεψη…»
8 ευρώ το κιλό με την παραγωγή καλύτερη από την περσινή
Όσον αφορά στη φετινή παραγωγή, παρουσιάζεται σαφώς πιο βελτιωμένη από πέρσι. Με το ανθόμελο, το καστανόμελο (μειωμένη παραγωγή λόγω βροχών), το πευκόμελο, τη «σουσούρα» και το βαμβακόμελο να πωλούνται προς 8 ευρώ το κιλό αποκτώντας φανατικούς καταναλωτές εντός κι εκτός συνόρων, καθώς το μέλι της Θράκης είναι εξαιρετικά ποιοτικό.




 
Φώτο: Χαλίτ Χαλίλ Ιμπράμ Κείμενο -Φωτογραφία:Μαρία Νικολάου



ert.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη