15 Αυγ 2017

Τέλος στην χρηματοδότηση των μουσουλμανικών θρησκευτικών σχολείων της Βουλγαρίας από την Τουρκία

Σε αρκετή δύσκολη θέση έχει φέρει τους Ιμάμηδες της Βουλγαρίας και την Μουσουλμανική θρησκευτική εκπαίδευση
η απόφαση της προσωρινής κυβέρνησης στην Σόφια για την διακοπή της χρηματοδότησης των Μουσουλμάνων κληρικών από την Τουρκία τον περασμένο Μάρτιο και η διατήρηση αυτής της πολιτικής από την νέα Βουλγαρική κυβέρνηση.
Πιο αναλυτικά από το 1998 η τότε Βουλγαρική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με την Τουρκία την χρηματοδότηση των 600 Ιμάμηδων κάθε χρόνο, οι οποίοι παρέχουν την Μουσουλμανική θρησκευτική εκπαίδευση στην Βουλγαρία στα σχολεία που ελέγχονται από τους Μουφτήδες της κάθε περιοχής.
Το συνολικό ποσό που η Τουρκία πλήρωνε κάθε χρόνο για την μισθοδοσία των 600 Ιμάμηδων ήταν 1 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό προέρχονταν από την Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκικής Προεδρίας, εκφράζοντας το προσωπικό ενδιαφέρον του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Όμως λόγω της έντασης που προέκυψε τους προηγούμενους μήνες λόγω της εμπλοκής της Τουρκίας στις εσωτερικές υποθέσεις της Βουλγαρίας, η προσωρινή κυβέρνηση της Σόφιας, αποφάσισε να διακόψει μονομερώς την συμφωνία του 1998 με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον χρηματοδότηση των Ιμάμηδων και των θρησκευτικών Μουσουλμανικών σχολείων.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων BIRN (Balkan Investigative Reporting Network) οι Μουφτήδες κατάφεραν μέχρι σήμερα να παράσχουν κάποια ποσά στους Ιμάμηδες για την μισθοδοσία σου, όμως η δυνατότητα αυτή θα σταματήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου όταν θα ξεκινήσουν τα θρησκευτικά σχολεία και θα υπάρχει η ανάγκη για την αυξημένη χρηματοδότηση της λειτουργίας τους.
Αν και ο εκπρόσωπος τύπου του Αρχιμουφτή της Βουλγαρίας δήλωσε πως έχει ήδη αποσταλεί επιστολές στον νέο Βούλγαρο Πρωθυπουργό χωρίς όμως να έχουν λάβει κάποια απάντηση.
Όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις του νέου Βούλγαρου πρωθυπουργού Boyko Borissov η κυβέρνηση της Σόφιας θα διακόψει την ξένη χρηματοδότηση στα εκπαιδευτικά θρησκευτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Βουλγαρία και θα προβλέψει για τα επόμενα χρόνια την διαχρονική κρατική χρηματοδότηση αυτών ώστε το κράτος να έχει τον απόλυτο έλεγχο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Μουσουλμάνοι Βούλγαροι πολίτες συνιστούν το 13% του πληθυσμού της Βουλγαρίας και ότι από την νέα πολιτική της Βουλγαρικής κυβέρνησης 32 από τους 600 Ιμάμηδες που διδάσκουν στα θρησκευτικά σχολεία έχουν ήδη παραιτηθεί και αποχωρήσει από την Βουλγαρία.
http://www.viadiplomacy.gr/telos-stin-chrimatodotisi-ton-mousoulmanikon-thriskeftikon-scholion-tis-voulgarias-apo-tin-tourkia/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη