7 Οκτ 2017

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ:Ακόμη δεν έχουμε φτάσει εκεί που ήμασταν το 2014

«Ακόμη δεν έχουμε φτάσει εκεί που ήμασταν το 2014. Όποιον δείκτη της οικονομίας και να δείτε, για παράδειγμα το κόστος
δανεισμού της χώρας, θα δείτε ότι ακόμα απέχουμε πολύ από το να φτάσουμε στο 2014. Άρα χάθηκαν 2,5 χρόνια από την ελληνική οικονομία», είπε στον Alpha 989 ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας.
«Η τρίτη αξιολόγηση σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα της κυβέρνησης με τους δανειστές, φέτος το καλοκαίρι, πρέπει να κλείσει στο τέλος Οκτωβρίου. Και η κυβέρνηση με τους εταίρους και δανειστές θα είναι ικανοποιημένη αν κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τέλος του έτους. Δεν έχουμε πάρει ακόμη τη δεύτερη δόση της δεύτερης αξιολόγησης, που είναι διαθέσιμη στη χώρα από 1η Σεπτεμβρίου γιατί ενώ θα έπρεπε να πληρώνουμε ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, το κράτος  χρωστάει ακόμα περισσότερο στον ιδιωτικό τομέα, πάνω από 6 δις ευρώ, αυξημένα 57% από το τέλος του ’14.
Το 2018 η κυβέρνηση έχει θέσει κάποιους φιλόδοξους στόχους αλλά προσπαθεί να τους ικανοποιήσει με νέα μέτρα λιτότητας, 1,9 δις ευρώ θα είναι τα νέα μέτρα», τόνισε ο κος Σταϊκούρας.
Για το κοινωνικό μέρισμα είπε χαρακτηριστικά: «Θα ευχόμουν να υπάρχει δυνατότητα στην εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση να διανείμει μέρισμα. Το ζητούμενο είναι από πού θα προέρχεται το μέρισμα. Αν θα προέρχεται από την ανάπτυξη ή από την επιπλέον υπερ-φορολόγηση των πολιτών. Αν προκύψει υπέρβαση πλεονάσματος, αυτή θα είναι από την υπερ-φορολόγηση των πολιτών και όχι από την ανάπτυξη της οικονομίας.
Θα δίναμε και εμείς το μέρισμα, με σωστούς όρους όμως και κριτήρια και σωστές πηγές. Η στόχευσή μας είναι η όποια υπέρβαση πλεονάσματος, η όποια δυνατότητα μέσα από την αλλαγή δημοσιονομικής πολιτικής, να κατευθυνθεί στοχευμένα και μεθοδικά στην μείωση των φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων».
Για την αλλαγή φύλου, ο κος Σταϊκούρας είπε ότι «η ΝΔ στην αρμόδια επιτροπή τοποθετήθηκε με επιφύλαξη εκφράζοντας προβληματισμούς, εκφράζοντας όρους και προϋποθέσεις που θα πρέπει να ενσωματωθούν στο νέο νομοσχέδιο. Συνεπώς, δεν ψηφίσαμε στην επιτροπή το νομοσχέδιο. Θα πρέπει να δούμε το νομοσχέδιο πώς θα έχει διαμορφωθεί, να συζητήσουμε και να πράξουμε».
Για την απόφαση του ΚΑΣ, είπε:
«Θα ήθελα πάρα πολύ να δω, να μελετήσω και να αξιολογήσω την απόφαση. Αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι σίγουρα η κυβέρνηση με βάση αυτή την απόφαση γνωμοδοτικού περιεχομένου να δει πώς μπορεί να είναι συνεπής στην συμφωνία με τους επενδυτές. Θα πρέπει η κυβέρνηση να τιμήσει τις δεσμεύσεις της και να σταματήσει να υπονομεύει με τις επιλογές της την υλοποίηση αυτού του έργου». 

  Ακούστε την συνέντευξη:

 
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη