Ακόμη κι όσοι δεν είναι τόσο κοντά στην Εκκλησία και δεν βασίζονται στην Αγία Γραφή, δεν πιστεύουν ότι το νομοσχέδιο για την ταυτότητα
φύλου θα δώσει λύση στο εν λόγω ζήτημα, εξηγεί σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ο μητροπολίτης Φωκίδος κ. Θεόκτιστος .
Του Γιώργου Θεοχάρη-
Ο Ιεράρχης της Ελλαδικής Εκκλησίας και πρώην εκπαιδευτικός εξαπολύει πυρά κατά της κυβέρνησης και για το μάθημα των θρησκευτικών που θεωρεί ότι είναι τουλάχιστον ΄΄άνισο΄΄ να μην έχει λόγο η Εκκλησία της Ελλάδος για το τι διδαχτούν τα παιδιά που ζουν στην Ελλάδα και αντί αυτού να αποφασίζουν οι Καθολικοί Επίσκοποι κι οι μουφτήδες!Ταυτόχρονα ο κ. Θεόκτιστος αναφέρεται στις συγκρούσεις Εκκλησίας-Πολιτείας και τονίζει ότι πάντα η Εκκλησία βγαίνει λαμπρότερη και νικήτρια
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:
– Σεβασμιότατε, καταρχήν σας καλωσoρίζουμε στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ. Να ξεκινήσουμε από το επίμαχο νομοσχέδιο περί αλλαγής φύλου που έχει πυροδοτήσει τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας
Η γνώμη μου ταυτίζεται απόλυτα με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας που στηρίζεται στην Αγία Γραφή. Αλλά όπως και εσείς πληροφορείστε ακόμα και οι μη έχοντες αφετηρία και βάση την Αγ. Γραφή, πιστεύουν ότι αυτό το Νομοσχέδιο θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, απ’ ότι επιχειρεί να λύσει.
Το τελευταίο διάστημα απασχόλησε εκτενώς την επικαιρότητα το μάθημα των θρησκευτικών στο οποίο οι μαθητές διδάσκονται και για τον Αλλάχ. Υπάρχει ένας διχασμός ανάμεσα σε γονείς και εκπαιδευτική Κοινότητα που ουδείς γνωρίζει που θα οδηγήσει.
Επειδή υπήρξα εκπαιδευτικός, γνωρίζω καλά ότι και στα παλαιοτέρα βιβλία υπήρχαν κεφάλαια για τις άλλες θρησκείες. Αυτό όμως, πολύ ορθά, εδιδάσκετο στο Λύκειο, που τα παιδιά είχαν ήδη ένα βαθμό ωριμότητας και κριτικής σκέψης. Σήμερα επιχειρείται η διδασκαλία στα παιδιά του δημοτικού σχολείου και μάλιστα των πρώτων τάξεων και αυτό είναι πρόβλημα. Και είναι τουλάχιστον άνισο αν όχι αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό να αποφασίζει το συμβούλιο των επισκόπων της καθολικής εκκλησίας η ο Μουφτής τι θα διδαχτούν στο μάθημα των Θρησκευτικών τα παιδιά των καθολικών και των Μουσουλμάνων αντίστοιχα, που ζουν στην Ελλάδα και να μην έχει λόγο η Εκκλησία της Ελλάδος στο τι θα διδαχτεί και πότε στα παιδιά των Ορθοδόξων Ελλήνων.
Όσον αφορά στον διχασμό μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικής κοινότητας που αναφέρεστε, θεωρώ ότι γονείς και εκπαιδευτικοί θα βρουν την ενδεδειγμένη λύση στην πράξη, αφού και οι περισσότεροι των εκπαιδευτικών είναι γονείς και οι περισσότεροι από αυτούς επιθυμούν για τα παιδιά τους την ορθή γνώση και υπάρχει πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των.
– Πρόσφατα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία απαγορεύει ουσιαστικά στους Αγιορείτες να εισέρχονται στις μητροπόλεις άνευ άδειας της ΔΙΣ. Συμφωνείτε με αυτή την απόφαση;
Πρέπει να καταστήσω σαφές ότι ο σεβασμός και η αναγνώριση της προσφοράς του Αγίου Όρους είναι δεδομένη και γνωστή σε όλους. Σε καμία περίπτωση η εγκύκλιος αυτή δεν αναιρεί το δεδομένο αυτό ,απλά υπενθυμίζει την κανονική τάξη, όπως αυτή ισχύει για το θέμα αυτό και για κάθε επίσκοπο και κληρικό των Μητροπόλεων της Ελλάδος. Ουδείς κληρικός δύναται να εισέρθει εις οιανδήποτε μητρόπολη, ακόμη κι αν είναι Αρχιερέας άνευ άδειας του επιχωρίου Μητροπολίτου. Οι πατέρες που όρισαν αυτά είχαν σοφία και επεδίωκαν δι’ αυτών την εκκλησιαστική τάξη και ευρυθμία.
– Η Εκκλησία σήμερα πιστεύεται ότι στέκεται στο ύψος των περιστάσεων;
Η εκκλησία σήμερα όπως και πάντοτε απεργάζεται την αγιότητα των μελών της, κληρικών και λαϊκών. Όλοι είμαστε στη πορεία αυτή και σε μια πορεία είναι φυσικό να υπάρχουν και αστοχίες. Θεωρώ όμως αν κάποιος δεν είναι κακόπιστος μπορεί να διαπιστώσει ότι επειδή ακριβώς οι περιστάσεις είναι δύσκολες η Εκκλησία συμπαρίσταται παντί τρόπω στις παντοειδείς υλικές ανάγκες των μελών της. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την εμπιστοσύνη και την στροφή, θα λέγαμε, όλο και περισσότερων συνανθρώπων μας στην μυστηριακή ζωή που μόνον η Εκκλησία μας προσφέρει, τρέφοντας και ζωογονώντας την καρδία του ανθρώπου, καθιστώντας τον άνθρωπο απρόσβλητο από κάθε είδους επιθέσεις.
– Η σημερινή κυβέρνηση έχει έρθει σε ευθεία σύγκρουση με την Εκκλησία τόσο για το μάθημα των θρησκευτικών όσο και για την αφαίρεση της προσευχής από τα σχολεία αλλά και για άλλα φλέγοντα ζητήματα. Ποια είναι η θέση σας;
Η απάντηση στο ερώτημα σας αυτό είναι η ρήση του Ιδίου του Χριστού. Και πυλαι Άδου ου κατισχυσουσιν Αυτής. Τέτοιου είδους επιθέσεις διαχρονικά κατέστησαν την Εκκλησία λαμπρότερη και πάντοτε νικήτρια.
– Αναφορικά με το σύστημα εκλογής των Αρχιερέων θεωρείται ότι είναι εφικτό να αλλάξει; Ώστε οι Επίσκοποι να εκλέγονται από τον λαό;
Μόνον από το λαό δεν υπήρξε ποτέ στην ιστορία της Εκκλησίας. Ψήφο κλήρου και λαού υπήρξε και ισχύει αν δεν κάνω λάθος στην Εκκλησία της Κύπρου. Θεωρώ ότι αν οι συνθήκες ωριμάσουν θα μπορούσε να γίνει και στην Ελλάδα.
– Σε πολλές μητροπόλεις, υποθέτω και στη δική σας, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την επάρκεια Κληρικών. Πως βλέπετε να αντιμετωπίζεται αυτό; Δεδομένου ότι υπάρχουν χωριά που μένουν οι πιστοί αλλειτούργητοι ακόμα και για έναν μήνα.
Αυτό είναι πρόβλημα αλλά όπου υπάρχει ζήλος ευρίσκονται λύσεις. Νομίζω ότι το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται στην ρίζα του με την ενθάρρυνση και τροφοδότηση της ιερατικής κλίσης από την μικρή ηλικία και προς την κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε με τα κατηχητικά σχολεία τόσο στην Μητρόπολη μου όσο και σε όλες τις Μητροπόλεις.
– Πως βλέπετε να εξελίσσεται η οικονομική και κατ´ επέκταση κοινωνική κρίση στην Ελλάδα;
Αν εκμεταλλευτούμε σωστά την κρίση και με το εκμεταλλευτούμε εννοώ, να σκεφτούμε και να δράσουμε πνευματικά, είναι βέβαιο ότι θα ωφεληθούμε. Η Εκκλησία το διακηρύττει πάντοτε και δεν λέει ποτέ ψέμματα…. Οι δε εκζητούντες τον Κύριο ουκ ελαττωθήσονται παντός αγαθού.
-Πείτε μας για το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της μητρόπολης σας.
Η Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος είναι οικονομικά μια μικρή και φτωχή Μητρόπολη. Παρ’ όλα αυτά το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της επεκτείνεται με την βοήθεια του Θεού καθημερινά τόσο στα δύο σωφρονιστικά καταστήματα κράτησης (Φυλακές Αμφίσσης και Μαλανδρίνου), όσο και σε οικογένειες που αδυνατούν ν’ ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα της ζωής.
– Τι προβληματισμούς σας καταθέτουν οι πιστοί στο ποίμνιο σας;
Οι προβληματισμοί των πιστών είναι κατ’ αρχήν η αντιμετώπιση τόσο της υλικής όσο και της πνευματικής κρίσης που διέρχεται η πατρίδα μας και ο κάθε ένας προσωπικά. Όπως όμως προκύπτει από τις απαντήσεις στις προηγούμενες ερωτήσεις σας, συμπαριστάμεθα υλικά και ενισχύουμε πνευματικά, προσφέροντας όλοι οι κληρικοί με πρώτο εμένα, συνάξεις λατρευτικές και συζητήσεων επί πνευματικών θεμάτων, ώστε να ανακουφίσουμε και ξεκουράσουμε τις ψυχές των πιστών μας.
– Κλείνοντας, πείτε μας για τη σχέση σας με το Άγιο Όρος, τους Αγιορείτες και τα προσκυνήματα σας στον Άθωνα.
Η σχέση μου με το Άγιον Όρος και του αγιορείτες πατέρες είναι σχέση σεβασμού και ευγνωμοσύνης. Όταν είχα την ευκαιρία και ειδικά παλαιοτέρα που δεν είχα τα πολλαπλά καθήκοντα του Επισκόπου, με κάθε ευκαιρία ευρισκόμουν στο Άγιον Όρος για να συμπνευματιστώ με του Αγιορείτες πατέρες που φυλάσσουν Θερμοπύλες και με τις ευχές τους στηρίζουν την Ελλάδα και την Οικουμένη.