3 Οκτ 2017

ΕΦΑΠΑΞ: Το όνειρο που έγινε εφιάλτης! Κάποτε αγοράζαμε σπίτι και αυτοκίνητο και σήμερα πληρώνουμε την εφορία!

Το «όνειρο» του εφάπαξ ήταν για δεκαετίες μία γλυκιά προσμονή. Συνήθως τα ελληνικά νοικοκυριά το διέθεταν για
την αγορά ενός σπιτιού, για τις σπουδές των παιδιών τους, ή και για αποταμίευση. Το σίγουρο είναι ότι, τα χρήματα του συγκεκριμένου επιδόματος, τα οποία μαζεύονται από μικρά ποσά που κρατούνται από τους μισθούς των ασφαλισμένων κάθε μήνα, πλέον δε φτάνουν ούτε για να πληρωθούν τα χρέη και οι δόσεις της εφορίας!
Μέχρι τη δεκαετία του ’80 οι συνταξιούχοι με το εφάπαξ αγόραζαν σπίτια, τη δεκαετία του ’90 έπαιρναν αυτοκίνητα, ενώ τα χρόνια που ακολούθησαν, με αποκορύφωμα την τελευταία 7ετία της κρίσης, ξεπληρώνουν κάποιο μέρος των χρεών τους.
Να σκεφτεί κανείς ότι, ένας υγειονομικός γιατρός λαμβάνει σήμερα εφάπαξ από 2.500 έως 3.000 ευρώ!
Με τις νέες ρυθμίσεις δεν αλλάζει απλώς ο τρόπος υπολογισμού, αλλά έρχεται η «σφαγή» του εφάπαξ. Η παράμετρος του πληθωρισμού στην «εξίσωση» για τον υπολογισμό του εφάπαξ, που έχει μειωθεί από πέρυσι με τον νόμο Κατρούγκαλου, φέρνει στην επιφάνεια δύο προβλήματα:
  1. Θα λαμβάνονται ως βάση υπολογισμού οι «πετσοκομμένες» αποδοχές της 5ετίας 2009-2013.
  2. Θα συνυπολογίζεται ο πληθωρισμός από το 2013 μέχρι το 2016.
Το εφάπαξ της… πείνας!
Περίπου 60.000 δικαιούχοι που είναι στην αναμονή του επιδόματος θα το εισπράξουν πετσοκομμένο μέχρι και 25%
«Χαμένοι» είναι και όσοι δικαιούχοι δε διαθέτουν πανεπιστημιακό πτυχίο. Όσοι διαθέτουν πτυχίο Πανεπιστημίου θα υποστούν περικοπές από 15,64% ως 16,3%. Οι υπάλληλοι της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα έχουν μειώσεις από 16,49% ως 17,25%, ενώ οι υπάλληλοι της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης θα δεχτούν ψαλίδια στο εφάπαξ τους μέχρι και 25%.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη