7 Οκτ 2017

Κλάμα με κυλιόμενες δημοσκοπήσεις: Ποιοι χάνουν την καρέκλα για να σωθεί ο Τσίπρας

Τι δείχνουν οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις για την κυβέρνηση;
Διανύουμε περίοδο «κυλιόμενων» δημοσκοπήσεων, μετρήσεων που διεξάγονται από τα κομματικά επιτελεία, με βάση τις οποίες αναπροσαρμόζουν τις τακτικές τους και διαμορφώνουν την επικοινωνιακή τους διαχείριση.
Οι συγκεκριμένες έρευνες κοινής γνώμης δε δημοσιοποιούνται αφού αποτελούν μία «φωτογραφία» της στιγμής. Αφορούν αποκλειστικά τα κόμματα, στο μικροσκόπιο των οποίων μπαίνουν κατά κύριο λόγο τα λεγόμενα ποιοτικά στοιχεία, παρά τα ερωτήματα που αφορούν στην πρόθεση ψήφου.
Τα μηνύματα που έρχονται σε όλα τα κόμματα είναι πολλά, η ανάγνωση των οποίων όμως μπορεί και να διαφέρει από κόμμα σε κόμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, από την επεξεργασία στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους κομματικά επιτελεία βγαίνουν ορισμένα κρίσιμα και χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία ασφαλώς και δεν αποτελούν αποτελέσματα κάλπης, αλλά μόνο καταγραφή τάσεων που βοηθούν όμως τα επιτελεία στους σχεδιασμούς τους.
Ορισμένα από αυτά είναι:
– Το 85% των ερωτώμενων θεωρεί ότι η χώρα θα παραμένει δεσμευμένη σε μνημόνιο και μετά τον Αύγουστο του 2018, όταν και ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα.
Με άλλα λόγια δηλαδή, η πλειοψηφία, σύμφωνα με τις μετρήσεις, εκτιμά ότι ο «στενός μνημονιακός κορσές» δεν ολοκληρώνεται σε δέκα μήνες, αντιθέτως θα συνεχιστεί.
Σε μία πρώτη ανάγνωση των δημοσκοπήσεων φαίνεται ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να πείσει την κοινωνία για την λεγόμενη «καθαρή» έξοδο από τα μνημόνια, δεν περνάει στους πολίτες.
Πρόκειται για το κυβερνητικό αφήγημα που ακούγεται ολοένα και πιο έντονα από τα χείλη κυβερνητικών στελεχών και αναμφίβολα η εμπέδωση του ή μη στην κοινωνία θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις του επόμενου διαστήματος.
– Η αποσυσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος είναι συνεχής και δεν μεταβάλλεται. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ακόμα και σε θέματα με ιδιαίτερους συμβολισμούς για την ελληνική κοινωνία όπως η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων η πλειοψηφία των πολιτών σε ποσοστό που αγγίζει το 60% λέει ναι.
Ενδιαφέρουσα παράμετρος σε αυτό το εύρημα είναι πως πάνω από το 50% όσων συμφωνούν στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.
– Βαριά δείχνει να αφήνει τη σκιά της πάνω από το κυβερνητικό έργο τόσο η διαχείριση της πετρελαιοκηλίδας στο Σαρωνικό κόλπο όσο και τα όσα έχουν γραφτεί σχετικά με την παρουσία του υπουργού Άμυνας στο Λονδίνο και τις επικοινωνίες του με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων το 70% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της παραίτησης τόσο του Παναγιώτη Κουρουμπλή όσο και του Πάνου Καμμένου.
– Θέματα όπως η μείωση της φορολογίας φυσικών προσώπων, μείωση φορολογίας επιχειρήσεων αλλά και της δημιουργίας ιδιωτικών ΑΕΙ, ζητήματα που μπαίνουν το τελευταίο διάστημα στο δημόσιο διάλογο από την ΝΔ αλλά και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, δείχνουν να έχουν πλειοψηφική τάση μέσα στην κοινωνία. Η σύμφωνη γνώμη των πολιτών για τα παραπάνω ζητήματα ολοένα και αυξάνει διαμορφώνοντας μία συγκεκριμένη ατζέντα.
– Θέμα αποσυσπείρωσης δείχνουν να αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το ακροατήριο των οποίων δείχνει «ζαλισμένο» από τις επιλογές της ηγεσίας του κόμματος.
– Η υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσιπρα είναι ευδιάκριτη σε όλα τα ερωτήματα που αφορούν στους δύο πολιτικούς αρχηγούς. Μια υπέροχη που τουλάχιστον στους δείκτες δείχνει να έχει παγιωθεί.
Σε κάθε περίπτωση όλα τα παραπάνω αποτελούν μία «φωτογραφία» της περιόδου και όχι αποτελέσματα εκλογικής διαδικασίας. Το αν θα επιβεβαιωθούν ή όχι, το γνωρίζει μόνο η κάλπη.




makeleio.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη