19 Νοε 2017

Αργεντινή: Αναπτερώθηκαν οι ελπίδες για την τύχη του υποβρυχίου

Επτά κλήσεις μέσω δορυφορικού τηλεφώνου προς βάσεις του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής, ερμηνεύθηκαν ως η πρώτη ένδειξη ζωής από τα μέλη του πληρώματος του υποβρυχίου Σαν Χουάν, το οποίο δεν είχε δώσει στίγμα από την Τετάρτη.
Καθώς δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα μετά την έρευνα στο 80% της επιφάνειας στην θαλάσσια περιοχή όπου θα έπρεπε να βρίσκεται το υποβρύχιο, το ΠΝ προετοιμαζόταν για το ενδεχόμενο να χρειαστεί μια επιχείρηση διάσωσης σε μεγάλο βάθος στον νότιο Ατλαντικό.
Οι έρευνες επικεντρώνονται σε μια θαλάσσια περιοχή διαμέτρου 300 χλμ., 430 χλμ. από τις ακτές.
Μετά το μεσημέρι ένα βρετανικό πλοίο προστέθηκε στη δύναμη που διεξάγει τις έρευνες, η οποία αποτελείται από 12 σκάφη, ανάμεσά τους δύο ωκεανογραφικά. Ένα αεροσκάφος της NASA άφησε κατά μέρος την επιστημονική του αποστολή για να πάρει μέρος στην έρευνα για το Σαν Χουάν την Παρασκευή. Οι Αμερικανοί στέλνουν επίσης στελέχη και πόρους της Undersea Rescue Command (URC) στην Αργεντινή, ενώ βοήθεια προσέφεραν η Γαλλία, η Χιλή και κράτη της Λατινικής Αμερικής.
Οι αρχές της Αργεντινής απηύθυναν έκκληση στα πληρώματα των σκαφών που πλέουν στην περιοχή να δίνουν προσοχή σε όλες τις ραδιοεπικοινωνίες.
Το υποβρύχιο είχε αποπλεύσει πριν από 35 ημέρες από τη Μαρ δελ Πλάτα για την Ουσουάια, όπου παρέμεινε ελλιμενισμένο για τρεις ημέρες πριν ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής.
Βάσει του πρωτοκόλλου, αν διαπιστώσει διακοπή της επαφής με τη βάση του, το υποβρύχιο έπρεπε να αναδυθεί ή να ενεργοποιήσει ένα ραδιοβοήθημα έκτακτης ανάγκης. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το σκάφος δίνει το στίγμα του κάθε 48 ώρες.
Το Σαν Χουάν είναι το τρίτο υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής, που εντάχθηκε στον στόλο το 1985.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη