Εφορία μόνο με... ραντεβού

10 Νοε 2017

Την πρόθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για μια πλήρως ηλεκτρονικοποιημένη φορολογική διοίκηση έως το
2020 που δεν θα απαιτεί από τον φορολογούμενο να την επισκέπτεται και να ταλαιπωρείται παρουσίασε ο διοικητής της κ. Γ. Πιτσιλής. 

 Tου Σπύρου Δημητρέλη
 Μιλώντας στο συνέδριο Athens Law Forum On Taxation, αναφέρθηκε στο σχέδιο της ΑΑΔΕ, που φέρει τον κωδικό Blue Print, και προβλέπει ότι όλες οι συναλλαγές των φορολογούμενων με τη φορολογική διοίκηση θα γίνονται με ηλεκτρονικά μέσα δηλαδή μέσω email, τηλεφώνου κ.λπ.
Παράλληλα, σημείωσε ότι προωθεί τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών και έδωσε ως παράδειγμα το θέμα των προστίμων για τα τέλη κυκλοφορίας, η οποία θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των δημοσίων υπηρεσιών και της ΑΑΔΕ και θα διευκολύνει τον πολίτη, καθώς για θέματα με εμπλεκόμενες πολλές υπηρεσίες του Δημοσίου, θα απαιτείται μία μόνο επίσκεψη στο Δημόσιο από τον εμπλεκόμενο πολίτη.
Επίσης, τόνισε ότι με το νέο σχέδιο επιδιώκεται η δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και εργασιακού περιβάλλοντος, παράλληλα με την κεντρικοποίηση των λειτουργιών, που θα επιτρέψουν στην ΑΑΔΕ την εξοικονόμηση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να υπάρξει στροφή στη βασική λειτουργία της ΑΑΔΕ, στον έλεγχο. Επισήμανε δε την ανησυχία που υπάρχει και στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, ότι, αν αποτύχει η πάταξη της φοροδιαφυγής, ο νομοταγής πολίτης θα αναρωτηθεί γιατί πληρώνει φόρους.
Αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των πληροφοριακών συστημάτων, τα οποία έχουν σημαντικό ρόλο στις διασταυρώσεις στοιχείων και σε άλλες εργασίες της ΑΑΔΕ και γι' αυτό τον σκοπό προχωρά η πρόσληψη στελεχών με κατάλληλες ικανότητες οι οποίες θα ολοκληρωθούν έως το 2018, παράλληλα με την ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού. Για την τελευταία υπογράμμισε ότι έχει πολύ καλή συνεργασία με την αρμόδια υπουργό, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία κατανοεί τη σπουδαιότητά της.
Διευκρίνισε δε, ότι η ΑΑΔΕ έχει καταφέρει να προχωρήσει σε μείωση του stock των επιστροφών κατά 50% τον μήνα Σεπτέμβριο και στοχεύει σύντομα να επανέλθει στις 90 ημέρες που προβλέπει η νομοθεσία.
Σε συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ του κ. Πιτσιλή και του Αντώνη Παπαγιαννίδη, ο οποίος έχει το συντονισμό του συνεδρίου, ο κ. Πιτσιλής επισήμανε ότι η ΑΑΔΕ είναι ανεξάρτητη, λειτουργεί με τεχνοκρατικά κριτήρια, αμεροληψία, ισότητα και διαφάνεια. Πρόσθεσε δε, ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τους οικονομικούς εισαγγελείς, αλλά πρέπει να υπάρχει κατανόηση για τους διαφορετικούς στόχους των δύο πλευρών.
Συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα φανούν τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα απαιτείται να εφαρμοσθούν στη χώρα, μεταξύ των οποίων η μείωση των φορολογικών συντελεστών και η διατήρησή τους τουλάχιστον για μια πενταετία, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας, μιλώντας στο Συνέδριο Athens Law Forum On Taxation.
Το Συνέδριο διοργανώνει η εταιρία Palladian για τέταρτη διαδοχική χρονιά, υπό την αιγίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και του Ελληνογερμανικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.
Αναλυτικότερα ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι ένας από τους βασικότερους λόγους υποχώρησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, κατά έξι θέσεις -όπως έδειξε η πρόσφατη έρευνα Doing Business in Greece- είναι το φορολογικό περιβάλλον. Για δύο βασικούς λόγους: το ύψος των φορολογικών συντελεστών και του συνόλου των επιβαρύνσεων, που καλείται να πληρώσει μια επιχείρηση στη χώρα μας και την αστάθεια και τις συνεχείς αλλαγές του. Όπως τόνισε στο κρίσιμο σημείο όπου βρίσκεται τώρα η ελληνική οικονομία, απαιτούνται συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα φανούν τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.
Ο κ. Κόλλιας σημείωσε ότι απαιτείται νομοθετική διάταξη με την οποία ο ακατάσχετος λογαριασμός θα μπορεί ακόμη και μετά την εντολή κατάσχεσης, να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης (πληρωμή μισθοδοσίας, οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και βασικών προμηθευτών) και να καθορίζεται το ύψος του ακατάσχετου ποσού, βάσει των απολογιστικών δεδομένων της οικονομικής λειτουργίας κάθε επιχείρησης.
Με αυτόν τον τρόπο, όπως είπε, θα αποτραπεί το κλείσιμο ουκ ολίγων επιχειρήσεων, που σήμερα, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις λειτουργικές ανάγκες τους, με αποτέλεσμα και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Ανέφερε ακόμη ότι χρειάζεται ο επανασχεδιασμός του συστήματος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες, ώστε να αποφύγουν το λουκέτο ή τη φοροδιαφυγή. Παράλληλα σημείωσε ότι είναι απαραίτητη η διατήρηση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά και η επέκτασή του στις ακριτικές περιοχές που προβλέπεται άλλωστε από άρθρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το καθεστώς δεν είναι προνόμιο, αλλά ανταγωνιστικό ισοδύναμο για τα μειονεκτήματα που δημιουργεί η εδαφική ασυνέχεια, παράγοντας ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος και πολιτική για την ανάπτυξη των νησιών.
Σημαντική θα είναι και η παρέμβαση προς τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και η ταυτόχρονη δέσμευση του κράτους για τη διατήρηση αυτού του καθεστώτος για τουλάχιστον μια πενταετία, ώστε να μπορούν να λειτουργούν όλοι με σχεδιασμό για το μέλλον χωρίς αιφνιδιασμούς όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου.
Για να πραγματοποιηθούν όλα αυτά, ανέφερε ότι, απαιτείται ο πολιτικός κόσμος να κάτσει στο ίδιο τραπέζι και να συμφωνήσει σε αυτή την προοπτική με εμάς τους φορείς να συμβάλλουμε με τις προτάσεις και την τεχνογνωσία μας προς αυτή την κατεύθυνση.
ΝΔ: Μείωση εταιρικού συντελεστή ακόμη και στο 18%
Από την πλευρά του ο κ. Στυλιανός Πέτσας, σύμβουλος επί δημοσιονομικών θεμάτων του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη τόνισε ότι το φορολογικό σύστημα έχει αποτύχει, καθώς σήμερα έχουμε  40 δις ευρώ παρακοικονομία, 12 δις ευρώ φοροδιαφυγή και δυσανάλογα μεγάλο αριθμό χαμηλών δηλωθέντων εισοδημάτων, Επισήμανε ότι η φοροδιαφυγή στη χώρα μας μειώνεται, αλλά το συνολικό ποσό της απέχει πολύ από τον μέσο όρο των αναπτυγμένων οικονομιών. Παράλληλα, σημείωσε ότι η μείωση στο Κενό ΦΠΑ (VAT GAP) αντιστράφηκε το 2015 δείχνοντας ότι η αύξηση των φόρων φέρνει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκουμε και υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι έχουμε έναν φαύλο κύκλο που πρέπει να σπάσει.
Υποστήριξε ότι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης παράλληλα με την μείωση των φόρων θα φέρει αύξηση εισπραξιμότητας. Αυτή μαζί με τη διαγραφή ανείσπρακτων οφειλών και την 5ετή παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων αποτελούν τη "Συμφωνία Αλήθειας" που η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι είναι το πρώτο βήμα που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Ο κ. Πέτσας παρέθεσε επίσης τις προτάσεις της Ν.Δ. για το φορολογικό σύστημα. Μεταξύ άλλων:
·Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% στο 20%
·Μείωση της φορολογίας των μερισμάτων από το 15% στο 5%
·Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε χρονικό ορίζοντα δύο χρόνων
·Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγύης
·Κατάργηση του φόρου στο κρασί
·Αύξηση του ορίου υπαγωγής ΦΠΑ στις 25.000 από 10.000 ευρώ
·Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στο 11% και στο 22% από13% και 24% αντίστοιχα


Πρόσθεσε ότι θα δοθούν κίνητρα για επενδύσεις και θα προχωρήσει ο επανασχεδιασμός της GOLDEN VISA στα πρότυπα της Κύπρου, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη.
Σε ερωτήσεις που ακολούθησαν, ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι το μείγμα πολιτικής μείωσης των δαπανών έναντι της αύξησης των φόρων προτιμάται από την τρόικα.
Συμπλήρωσε δε ότι η μεγάλη αύξηση των φόρων κανιβαλίζει την κάλυψη άλλων υποχρεώσεων και οδηγεί στην αύξηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής οδηγώντας, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε στο 4ο μνημόνιο. Διευκρίνισε ότι τις πρώτες μειώσεις φόρων, η ΝΔ θα τις χρηματοδοτήσει από τις μειώσεις δαπανών και όταν αυτό θα αρχίσει να αποδίδει, θα έρθουν όλα τα υπόλοιπα.
Σε ερώτηση για την επιστροφή εταιρειών που έχουν μεταφερθεί στην Βουλγαρία επισήμανε ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε τον φόρο των επιχειρήσεων στο 10%, ωστόσο ως χώρα έχουμε άλλα πλεονεκτήματα να προσφέρουμε στις επιχειρήσεις. Η ΝΔ έχει δεσμευτεί ότι θα μειώσει τον φόρο των επιχειρήσεων στο 20% και θα μπορούσε να φτάσει και στο 18% αλλά ως εκεί. Οπότε δεν μπορούμε να φέρουμε πίσω κάποια επιχείρηση που έχει φύγει, μπορούμε όμως να σταματήσουμε την εκροή. Κλείνοντας, επισήμανε ότι επιβάλλεται σημαντική μείωση των φορολογικών συντελεστών παντού.
 capital.gr/
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε το θέμα, τώρα, στο Taxalia.blogspot.com

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη