10 Νοε 2017

Paradise Papers: Επενδύσεις μέσω offshore έκαναν τα πανεπιστήμια Οξφόρδης και Κέιμπριτζ

Εκατομμύρια λίρες σε υπεράκτια επενδυτικά κεφάλαια επένδυσαν τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ,
όπως αποκαλύπτουν τα Paradise Papers.
Τα δύο φημισμένα βρετανικά πανεπιστήμια λέγεται ότι επένδυσαν σε funds που έχουν την έδρα τους σ’ έναν από τους γνωστότερους στον κόσμο φορολογικούς παραδείσους, τις Νήσους Κέιμαν, Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος στην Καραϊβική Θάλασσα.
To 2006 το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επένδυσε 2,6 εκατομμύρια λίρες και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ άλλα 1,3 εκατομμύρια σε μια εταιρεία επενδύσεων σε ιδιωτικό μετοχικό κεφάλαιο που έχει την έδρα του στο Γκέρνσεϊ, ένα σύμπλεγμα αυτοδιοικούμενων μικρών νησιών στη Θάλασσα της Μάγχης, που υπάγονται στη Βρετανική Κοινοπολιτεία.
Τα χρήματα μοιράστηκαν σε δύο funds, το ένα απευθείας από τα πανεπιστήμια και το άλλο από μεμονωμένα κολέγια – μια διευθέτηση που επιτρέπει στα πανεπιστήμια να αποφεύγουν αμερικανικό φόρο για επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου και να λαμβάνουν αφορολόγητα μερίσματα.
Οξφόρδη και Κέιμπριτζ λέγεται επίσης ότι επένδυσαν στην εταιρεία επενδυτικών κεφαλαίων Coller International, η οποία με τη σειρά της επένδυσε ένα δισεκατομμύρια δολάρια στον ενεργειακό κολοσσό Royal Dutch Shell.
Η αποκάλυψη αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις προς τα δύο πανεπιστήμια να σταματήσουν τις επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα.
Εκπρόσωπος του Κέιμπριτζ δικαιολογήθηκε ότι τα κολέγια και τα πανεπιστήμια υπάγονται στην κατηγορία των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και ως εκ τούτου οι συμμετοχές τους σε επενδύσεις εξαιρούνται από τη φορολόγηση στη Βρετανία, τις ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες. Πρόσθεσε δε ότι τη διαχείριση του fund έχει αναλάβει ένας «ευυπόληπτος» σύμβουλος επενδύσεων, ο οποίος λαμβάνει τις αποφάσεις για τις συγκεκριμένες επενδύσεις που θα κάνει το fund.
Χρησιμοποιώντας ανάλογη επιχειρηματολογία εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δήλωσε ότι «οι φορολογούμενοι δεν χάνουν ούτε μία πένα από τις επενδύσεις μας».
Ακόμα, τόνισε δε ότι οι επενδύσεις αυτές αποφέρουν κάπου 80 εκατομμύρια λίρες ετησίως, χρήματα που επενδύονται σε ακαδημαϊκά προγράμματα, υποτροφίες, τη ζωτικής σημασίας έρευνα στην ιατρική, τις κοινωνικές, ανθρωπιστικές και εν γένει τις επιστήμες», και τα οποία δεν χρειάζεται να χρηματοδοτήσουν οι φορολογούμενοι.
Την παραίτηση του Τούρκου Πρωθυπουργού για τα Paradise Papers ζητά η αντιπολίτευση
Την παραίτηση του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ απαιτεί το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα μετά την αποκάλυψη ότι οι γιοι του βρίσκονται στα Paradise Papers ως ιδιοκτήτες off shore εταιρειών στη Μάλτα, επωφελούμενοι της χαμηλής φορολογίας στη συγκεκριμένη χώρα.
Όπως ανέφερε σε ρεπορτάζ του ο ΑΝΤ1, ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μπουλέντ Τεζτζάν, είπε ότι «από τη στιγμή που ακούστηκε το όνομα του Πρωθυπουργού μιας χώρας σε τέτοιο θέμα, το μόνο που πρέπει να κάνει από εκείνη την ώρα και μετά είναι να παραιτηθεί».
«Αν είναι αδίκημα ή όχι από νομικής απόψεως είναι άλλο θέμα. Από ηθικής απόψεως είναι λάθος. Είναι κάτι που δεν πρέπει να γίνεται», ανέφερε ο εκπρόσωπος του CHP.



 .lykavitos.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη