24 Δεκ 2017

Οταν Οι Ελληνες Ξανάχτισαν Τα Σκόπια

Τα ξημερώματα της 26ης Ιουλίου 1963,
η πόλη των Σκοπίων συγκλονίστηκε από σεισμό εντάσεως 6,1 στην κλίμακα Ρίχτρ. Σκοτώθηκαν 1.070 άνθρωποι, 3.000 τραυματίστηκαν, ενώ 200.000 έμειναν άστεγοι καθώς το 75% των κατοικιών της πόλης καταστράφηκε..
Τα Ηνωμένα Εθνη τότε, συμφώνησαν με το Γραφείο Δοξιάδη στις λεπτομέρειες εμπλοκής του τελευταίου στις διαδικασίαες σχεδιασμού των νέων Σκοπίων. Συνολικά το Γραφείο Δοξιάδη απέστειλε 21 ειδικούς στα Σκόπια (μηχανικούς αρχιτέκτονες, ειδικούς στα υδραυλικά έργα) με επικεφαλής τον Περικλή Παπαματθαίου. Είχε εκτιμηθεί ότι θα απαιτούνταν 27 μήνες από τις αρχές του 1964 για την ολοκλήρωση του έργου και το κλιμάκιο των Σκοπίων θα χρειάζονταν βοήθεια από τα κεντρικά γραφεία της Αθήνας. Το 1966 ολοκληρώθηκε μετά από μεγάλες δυσκολίες η εργασία του Γραφείου Δοξιάδη και οι Γιουγκοσλάβοι παρασημοφόρησαν τους πρωτεργάτες της προσπάθειας και την υλοποίηση των σχεδίων ανέλαβε ο διάσημος Ιάπωνας αρχιτέκτονας Κένζο Τάνγκε, φίλος του κωνσταντίνου Δοξιάδη, ο οποίος έμελλε να μετατρέψει τα Σκόπια σε βιότοπο του αρχιτεκτονικού μοντερνισμού της εποχής.

Σήμερα το αρχείο Δοξιάδη στεγάζεται στο Μουσείο Μπενάκη και μεταξύ άλλων σπάνιων ντοκουμέντων του αρχείου της μελετητικής εταιρείας περιλαμβάνει το σύνολο των τεκμηρίων που βρέθηκαν για την συμβολή του Γραφείου Μελετών Δοξιάδη στον επανασχεδασμο της πόλης των Σκοπίων μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1963.
ΠΗΓΗ: Τάσος Τέλλογλου-«Καθημερινή»


crashonline.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη