5 Δεκ 2017

Χωρίς συμφωνία για το Brexit έφυγε η Μέι από τις Βρυξέλλες

Χωρίς συμφωνία για τα «καυτά» ζητήματα του Brexit φεύγει από τις Βρυξέλλες η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι,
μετά το πολύωρο γεύμα εργασίας που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Παρά δε το γεγονός ότι, όπως δήλωσε, έγινε σημαντική πρόοδος, ενώ αναμένεται να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις ως το τέλος της εβδομάδας, έτσι ώστε να έχει υπάρξει συμφωνία πριν τη σύνοδο κορυφής που θα γίνει στις 14-15 Δεκεμβρίου, η αλήθεια είναι ότι ο κλοιός σφίγγει ασφυκτικά γύρω από την Μέι.

Βασική αιτία είναι οι αντιδράσεις που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου. Εκεί όπου οι «σκληροί» την κατηγορούν ότι είναι έτοιμη να κάνει υπερβολικές παραχωρήσεις, το DUP της Βόρειας Ιρλανδίας δεν θέλει ειδικό καθεστώς στα σύνορα και απειλεί να άρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση των Τόρις, ενώ οι Σκοτσέζοι εθνικιστές και ο δήμαρχος του Λονδίνου δηλώνουν ήδη ότι εάν ισχύσει αυτό το ειδικό καθεστώς θα απαιτήσουν κάτι ανάλογο και για τις δικές τους περιοχές.

Έτσι, η Τερέζα Μέι είναι κυριολεκτικά στο καναβάτσο, με τα σενάρια πτώσης της κυβέρνησής της και πρόωρης προσφυγής στις κάλπες να ενισχύονται.

Σε αυτή δε την περίπτωση, ειδικά εφόσον η πρωτιά πάει στους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν, ολόκληρο το project του Brexit τίθεται υπό αμφισβήτηση.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη