7 Δεκ 2017

Μεταμεσονύχτιες «ρουκέτες» Ερντογάν για Τσίπρα, Λωζάνη, Αιγαίο και Θράκη (Video) – Αμηχανία στο Μαξίμου

Tη θέση του για την ανάγκη επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάννης εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη
συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ενώ αποκάλυψε πως ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί στον Τούρκο πρόεδρο την έκδοση στην Τουρκία των 8 Τούρκων αξιωματικών!
«Η Συνθήκη της Λωζάννης δεν περιβάλλει μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την περιοχή και επειδή ακριβώς αφορά ολόκληρη την περιοχή, πιστεύω ότι συν τω χρόνω όλες οι Συνθήκες χρειάζονται μια επικαιροποίηση. Και η “Λωζάννη”, με βάση τα πρόσφατα γεγονότα, χρειάζεται μια επικαιροποίηση, που δεν θα αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά και την Ελλάδα.
Θα μπορούσε να είναι αμοιβαία επωφελής, ωστόσο προφανώς υπάρχουν όλοι εκείνοι που δεν αντιλαμβάνονται για το τι ακριβώς πρόκειται. Εκείνοι που δεν έχουν αρκετή γνώση για το τι εμπεριέχει η Συνθήκη αμέσως με κατηγορούν και προσπαθούν να βρουν νέες ερμηνείες πίσω από τις δηλώσεις μου, όμως δεν υπάρχει κάτι που κρύβεται πίσω από αυτές τις δηλώσεις», δήλωσε ο Ερντογάν.
Ο Tούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε τι εννοεί με τη λέξη επικαιροποίηση, ενώ τόνισε πως και η Ελλάδα θα μπορούσε να ζητήσει αλλαγές!
«Οταν μιλάω για επικαιροποίηση, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α έως το Ω. Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε».
Επίσης, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στα γεγονότα της νύχτας της απόπειρας πραξικοπήματος και ανέφερε το τι ακριβώς συνέβη σχετικά με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα.
«Οταν οι Τούρκοι πραξικοπηματίες ήρθαν στην Ελλάδα και αναζήτησαν καταφύγιο, κάλεσα αμέσως τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα.
Του είπα “αγαπητέ μου φίλε, αυτή είναι η κατάσταση. Δραπέτευσαν από την Τουρκία και προσγειώθηκαν στην Ελλάδα. Αυτά τα άτομα οργάνωσαν πραξικόπημα, ή επιχείρησαν να οργανώσουν πραξικόπημα, και θέλω την έκδοσή τους στην Τουρκία”. Αυτό ήταν την πρώτη νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Και μου είπε ότι θα δρομολογήσει την κατάσταση και ότι σε 15 με 20 ημέρες θα εκδίδονταν στην Τουρκία. Αυτό είπε. Αλλά δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα».
Ο ίδιος συνέχισε την αναφορά του σε αυτό το θέμα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση: «Εμείς έχουμε υποφέρει αρκετά από το PKK και τώρα έχουμε τους “Γκιουλενιστές”, πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι. Εάν είχαμε εμείς μέλη της “17 Νοέμβρη”, θα σας τους είχαμε εκδώσει αμέσως, αυτό θα είχαμε κάνει.
Και οι τρομοκράτες όταν έχουν συλληφθεί στην Ελλάδα πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία. Εάν το αφήσετε στην κρίση της Δικαιοσύνης, κανένα αποτέλεσμα δεν πρόκειται να έρθει», δήλωσε χα

Αμηχανία στο Μαξίμου

Τον έντονο προβληματισμό του εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος.
«Η σημερινή (σ.σ.: χθεσινή) συνέντευξη του κ. Ερντογάν εγείρει έντονο προβληματισμό και ερωτήματα» ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος, τονίζοντας πως από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «επιθυμούν η επίσκεψη του να αποτελέσει αφορμή να χτιστούν γέφυρες, όχι να υψωθούν τείχη.
Ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας πως «οι αναφορές περί αναθεώρησής της δεν συμβάλλουν στο κλίμα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στις σχέσεις μας και στην περιοχή».

Αναγκαία η αναβάθμιση των σχέσεων»

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο, παρότι υπάρχει διάχυτος σκεπτικισμός, επιμένουν στην ανάγκη επαναπροσέγγισης με την Τουρκία. Και διαμηνύουν ότι η επίσκεψη του κ. Ερντογάν λογίζεται στο πλαίσιο της «αναγκαίας αναβάθμισης των σχέσεων των δυο χωρών με δεδομένο το ρόλο σταθερότητας της Ελλάδας στην περιοχή».
«Δεδομένης της κατάστασης των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναβαθμιστεί ο διμερής δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία για την αντιμετώπιση κρίσεων, τη μείωση της έντασης και την διαχείριση περιφερειακών προκλήσεων», λένε χαρακτηριστικά διπλωματικές πηγές.

Η ατζέντα

Σε ό,τι αφορά δε στην ατζέντα των συνομιλιών, αυτή μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει: • Μεταναστευτικό: η Αθήνα «καίγεται» να διασφαλιστεί η συμφωνά ΕΕ-Τουρκίας και να μην αυξηθούν οι προσφυγικές ροές • Αιγαίο-διμερείς σχέσεις: με φόντο την υπέρμετρη στρατιωτική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο, ενδιαφέρον αποκτούν οι συνομιλίες ανάμεσα στις δυο πλευρές. Με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει στο Anadolu ότι στόχος είναι «να διασφαλίσουμε ότι το Αιγαίο και η Μεσόγειος είναι θάλασσες ειρήνης και διαλόγου, και όχι έντασης ή αντιπαράθεσης». Επισημαίνοντας παράλληλα ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η Συνθήκη της Λωζάνης. • Οικονομία: επί τάπητος και η προοπτική των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών στο εμπόριοκαθώς και σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, η ακτοπλοΐα, η σιδηροδρομική διασύνδεση
ρακτηριστικά.




.lykavitos.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη