17 Ιαν 2018

Κατά του όρου “Μακεδονία” στην ονομασία των Σκοπίων η ΠΕΔ-Κεντρικης ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

Ψήφισμα με το οποίο δεν αποδέχεται τον όρο “Μακεδονία” στην ονομασία του κράτους των Σκοπίων εξέδωσε σήμερα η
Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) στην πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του νέου έτους.

Της Παναγιώτας Καρακούση .
Πιο συγκεκριμένα, η ΠΕΔ δηλώνει πως οφείλει να πάρει θέση έναντι του προβλήματος και προτείνει η Ελληνική Κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα: Να πράξουν το καθήκον που τους επιβάλλει η θέση τους από εκεί που τους έταξε ο ελληνικός λαός.
Να καταστήσουν ανέφικτη την είσοδο της FYROM σε διεθνείς οργανισμούς με την πλαστή εθνονυμία “Μακεδονία”, διότι αυτό το όνομα είναι το όχημα των πρακτικών τους για τον αλυτρωτισμό, όπως έχει αποδειχθεί.
Να αποτρέψουν την προβολή διεκδικήσεων του κράτους των Σκοπίων σε βάρος άλλων κρατών, Ελλάδος και Βουλγαρίας στο πλαίσιο που επιβάλλουν οι διεθνείς κανόνες στις σχέσεις καλής γειτονίας.
Να αποθαρρύνουν την επιστράτευση της εκπαίδευσης στην καλλιέργεια αλυτρωτικής προπαγάνδας. Να ενθαρρύνουν τη συμμόρφωση της πολιτικής ηγεσίας της FYROM με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Να ενημερώσει η Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα τις κυβερνήσεις των χωρών που έφτασαν να αναγνωρίσουν το FYROM με το όνομα “Μακεδονία” για τις μελλοντικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η τακτική τους αυτή στη σταθερότητα των Βαλκανίων. Ακόμη, η ΠΕΔ-ΚΜ υποστηρίζει πως αν προωθηθεί λύση στο πρόβλημα του ονόματος που θα ταπεινώνει τους πολίτες της χώρας μας, και μάλιστα σε μια περίοδο αποδοκιμασίας των κοινωνικών και οικονομικών αντοχών της χώρας μας, θα κλονιστεί όχι μόνο η εμπιστοσύνη των Ελλήνων προς τους αρμόδιους θεσμούς αλλά και θα προκληθούν ανατροπές στην σταθερότητα και στην ασφάλεια στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν πιστεύουμε ότι μόνο το όνομα αποτελεί τη διαφορά μας με τα Σκόπια. Είναι σημαντικό όμως το όνομα διότι με όχημα το όνομα εκδηλώνουν την αλυτρωτική τους προπαγάνδα.
Κατά συνέπεια, ως προς τη συμπεριφορά την οποία ακολούθησαν δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς και να δεχτούμε την ύπαρξη του ονόματος “Μακεδονία” ή παραγώγου του σε οποιαδήποτε ονομασία δική τους, διότι το όνομα είναι το μέσο όχημα της εκδήλωσης αλυτρωτισμού.»
Την αντίθεση του στο ψήφισμα εξέφρασε ο Απόστολος Αντωνούδης κρατώντας αποστάσεις και απέχοντας της ψηφοφορίας με την αιτιολογία πως μόνο η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα πρέπει να πάρουν την απόφαση για τη λύση και όχι η ΠΕΔ-ΚΜ.



 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη