28 Ιαν 2018

Θρυαλλίδα εξελίξεων το Σκοπιανό: Σενάρια για αντικατάσταση Καμμένου και αναζήτηση «προοδευτικού ρεύματος»

Όπως όλα δείχνουν, το Σκοπιανό μπορεί να αποτελέσει -αν δεν αποτελεί ήδη- τη θρυαλλίδα για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις
και ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό.
Κι αυτό, γιατί στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τη γειτονική χώρα καταλήξουν σε μία συμφωνία, που είναι σίγουρο ότι θα περιλαμβάνει τη χρήση του όρου Μακεδονία στην ονομασία της, τότε είναι απίθανο να ψηφιστεί αυτή από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Η κρίση στις σχέσεις Αλέξη Τσίπρα – Πάνου Καμμένου είναι πραγματική και μάλλον δύσκολα θα ξεπεραστεί, αφού οι ΑΝΕΛ δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αποδεχθούν έναν τέτοιο συμβιβασμό.
Το πιο πάνω σενάριο ενισχύεται και με το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ «Αυγή» η οποία κυκλοφορεί με τον εντυπωσιακό τίτλο «Προοδευτικό ρεύμα για την εύρεση λύσης» και υπότιτλο «τα βήματα προσέγγισης, η στάση των πολιτικών δυνάμεων και τα «αγκάθια» του αλυτρωτισμού και της πατριδοκαπηλείας».
Η εφημερίδα ουσιαστικά αποκαλύπτει την αλλαγή στρατηγικής της Κουμουνδούρου και του Μεγάρου Μαξίμου για τις κυβερνητικές συμμαχίες, αν όχι και τις υπόγειες διεργασίες που πιθανόν υπάρχουν ή θα υπάρξουν με δεδομένη τη δυσκολία συγκατοίκησης με τους ΑΝΕΛ, σε περίπτωση που προκύψει λύση για το Σκοπιανό, την οποία δεν μπορεί να δεχθεί το κόμμα του Πάνου Καμμένου.
Την ίδια ώρα βέβαια, υπάρχουν βουλευτές των ΑΝΕΛ οι οποίοι λένε ότι δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση, αλλά είναι μάλλον σαφές ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί μία τέτοια κυβερνητική συνεργασία, ούτε ο κ. Τσίπρας να κυβερνά με μειοψηφία και απλώς την ιδιότυπη ανοχή των ΑΝΕΛ.
Ιδίως, όταν την ίδια ώρα η κεντροαριστερά (Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι) δείχνουν να είναι πολύ πιο κοντά στη λογική, με την οποία κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ, για το θέμα των Σκοπίων.
Δηλαδή την ανάγκη επίτευξης μίας λύσης, που θα αντιμετωπίζει μεν τα ζητήματα αλυτρωτισμού, αλλά και θα περιλαμβάνει τη σύνθετη ονομασία, με τον όρο Μακεδονία.
Στη βάση αυτή φαίνεται να διαμορφώνεται μία νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ και Κεντροαριστερά δηλαδή), που από το Μέγαρο Μαξίμου εκλαμβάνεται (ή επιδιώκεται) ότι μπορεί να οδηγήσει σε μία νέα κυβερνητική συμμαχία: Ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την κεντροαριστερά δηλαδή, έναντι του σημερινού σχήματος ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Μάλιστα το σημερινό πρωτοσέλιδο της Αυγής αναφέρει και το «αγκάθι» της «πατριδοκαπηλείας», φωτογραφίζοντας τις δυνάμεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό που αντιδρούν στην σύνθετη ονομασία για τα Σκόπια, περιλαμβανομένων προφανώς, όχι μόνο τη ΝΔ και την ακροδεξιά, αλλά και τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Για ανακατάταξη του πολιτικού σκηνικού είχε μιλήσει προ ημερών και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενώ την προβληματική συγκατοίκηση με τους ΑΝΕΛ, εξ αφορμής εσχάτως και του Σκοπιανού, είχαν στηλιτεύσει για μία ακόμη φορά στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ οι υπουργοί, οι βουλευτές και τα στελέχη της κίνησης των «53+» – με τον κ. Τσίπρα μάλιστα να παρακολουθεί μάλλον ανενόχλητος την εσωκομματική αντίδραση και επίθεση στο κόμμα του Πάνου Καμμένου.
Από την άλλη πλευρά, η κεντροαριστερά μόνο δυσφορία δεν εκφράζει για την συζήτηση που εξελίσσεται σχετική με την προοπτική μίας κυβερνητικής συμμαχίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι πρόθυμη για μία τέτοια σύμπραξη.
Στις συναντήσεις που είχαν η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης με τον Αλέξη Τσίπρα για το Σκοπιανό πάντως, η επιφύλαξη εκ μέρους των ηγετών της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού για τους χειρισμούς του πρωθυπουργού ήταν διάχυτη, παρά το γενικότερο κλίμα προσέγγισης επί της ουσίας του προβλήματος.
Όλα πάντως θα εξαρτηθούν από το εάν είναι εφικτή μία συμφωνία με τα Σκόπια και οι διαπραγματεύσεις δεν ναυαγήσουν και πάλι.
Στην περίπτωση που οι συζητήσεις προχωρήσουν και τεθεί επί τάπητος, είναι πλέον προφανές ότι θα πυροδοτηθούν και εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη