28 Ιαν 2018

Θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα αν δεν υπήρχε Σαββίδης;

Ο Κώστας Κεφαλογιάννης παρατηρεί τις νέες, συντονισμένες επιθέσεις στον Σαββίδη και θέτει υποθετικά
ερωτήματα...Υπάρχει ένα πολύ απλός, ίσως και απλουστευτικός τρόπος για αποτιμήσεις την παρουσία κάποιου σε έναν επαγγελματικό χώρο: Αναρωτιέσαι, θα ήταν καλύτερα αν δεν υπήρχε; 
Προφανώς πρόκειται για μονοδιάστατη θεώρηση  - στην ζωή τα πράγματα ποτέ δεν  είναι μόνο «άσπρο – μαύρο». Και τα υποθετικά ερωτήματα  έχουν μόνο υποθετικές απαντήσεις. 
Είναι αδύνατον  να γνωρίζεις πώς θα είχε εξελιχθεί η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο αν δεν είχε εμφανισθεί ο Ιβάν Σαββίδης.  Αλλά με το χέρι στην καρδιά και αν αφήσετε στην άκρη τις οπαδικές προτιμήσεις, μπορείτε ειλικρινά να  ισχυριστείτε ότι  χωρίς αυτόν, σήμερα θα ήμασταν καλύτερα; Ότι η αλλαγή σελίδας στην ΕΠΟ, η αποδόμηση της Εγκληματικής Οργάνωσης,  το ανταγωνιστικότερο και καθαρότερο πρωτάθλημα των τελευταίων ετών που παρακολουθούμε φέτος, θα είχαν  όλα γίνει πραγματικότητα, χωρίς τον  Σαββίδη;
Ναι, εντάξει, είπαμε  τα υποθετικά ερωτήματα έχουν υποθετικές απαντήσεις. Υποθετικά λοιπόν, η απάντηση είναι:  Κατά πάσα βεβαιότητα όχι! 

Άρα η παρουσία του Ιβάν Σαββίδη στο ελληνικό  ποδόσφαιρο, με όλα τα λάθη και  τις παραλείψεις του, μέχρι στιγμής χαρακτηρίζεται  όχι απλώς θετική, σχεδόν ευεργετική. Σε καίρια θέματα, το αφεντικό του ΠΑΟΚ πάλεψε και κατάφερε να αλλάξει μια σάπια κατάσταση που είχε φέρει το άθλημα σε κωματώδη κατάσταση και  είχε διώξει από το γήπεδο  κάθε σοβαρό ποδοσφαιρόφιλο. Οι περισσότεροι, το αναγνωρίζουν, έστω και από μέσα τους.
Για τον ίδιο τον ΠΑΟΚ δεν το συζητάμε καν. Δίχως Σαββίδη, στην καλύτερη των περιπτώσεων θα  είχε περάσει τις περιπέτειες της ΑΕΚ, στη χειρότερη ουδείς  ξέρει που θα βρισκόταν σήμερα.
Αλλά και στο επιχειρείν: Ο Σαββίδης  έχει επενδύσει  πολλά εκατομμύρια στην Ελλάδα, δίνει δουλειά σε χιλιάδες ανθρώπους , σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία φυτοζωεί.  Θα ήταν καλύτερα  αν δεν υπήρχε;  Κι εδώ η απάντηση, υποθετικά, μοιάζει προφανής. 

Κυρίως, ο Σαββίδης έχει κάνει ότι έχει κάνει στην Ελλάδα, με ένα τρόπο ιδιόρρυθμο και πληθωρικό, πάντως απολύτως ξεκάθαρο και ειλικρινή: Ο άνθρωπος  μιλάει  ανοιχτά για όλα. Για το ποδόσφαιρο, για την πολιτική, για τις επιχειρήσεις, για  τα  μίντια, για ό,τι τον ρωτήσεις.  Ακόμα και όταν διαφωνείς μαζί  του (και σε πολλές περιπτώσεις διαφωνώ κάθετα) δεν μπορείς παρά να του αναγνωρίσεις ότι δεν ακολουθεί το σύνηθες, σκοτεινό μονοπάτι της  διαπλοκής. Αυτός κινείται στο φως με αποτέλεσμα  να γνωρίζουμε περισσότερα  για εκείνον από όσα για επιχειρηματικές οικογένειες που κυριαρχούν στην Ελλάδα εδώ  και δεκαετίες. 
Τίποτα από τα παραπάνω, φυσικά, δεν καθιστά το Ιβάν υπεράνω κριτικής. Εκεί που κάνει λάθη, πρέπει να μάθει να ακούει και να αποδέχεται τις ευθύνες  του. 
Αλλά επειδή τώρα τελευταία παρατηρώ μια καινούργια συντονισμένη προσπάθεια  στοχοποίησής του περίπου για τα πάντα, εγώ απλώς θέτω ξανά το αρχικό ερώτημα: Θα ήταν καλύτερα για την χρεοκοπημένη σημερινή Ελλάδα γενικά αν δεν υπήρχε ο Ιβάν Σαββίδης;

 



sdna.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη