17 Φεβ 2018

Το άρθρο 42 της ΕΕ επικαλέστηκε η Ελλάδα για την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο! Έγγραφο

Η προβολή των δύο βίντεο από το επεισόδιο στα Ίμια,
προκάλεσε την έκπληξη των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καθώς και των Μονίμων Αντιπροσωπειών αυτών, που τα παρακολούθησαν. Δεν θα ‘πρεπε να εκπλήσσονται. Από το 1974 ακούνε διαρκώς από την Ελλάδα για την προβληματική,
παραβατική και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο. Πριν από την προβολή ειπώθηκαν δύο λόγια από την Ελληνική Αντιπροσωπεία, σχετικά με την τουρκική επιθετικότητα και την καταδίκη που πρέπει να έχει απ΄ όλους τους Ευρωπαίους και ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους. Την έχει με την ένταση που πρέπει; Όχι απ΄ ότι φαίνεται.
Η Ελληνική Αντιπροσωπεία σ΄ αυτή τη σύντομη παρέμβαση που έκανε ο αντιναναύαρχος Κωνσταντίνος Καραγεώργης, επικαλέστηκε το άρθρο 42 (7) της Συνθήκης της ΕΕ που προβλέπει:
“Εάν ένα κράτος-μέλος είναι θύμα ένοπλης επίθεσης στο έδαφός του, τα άλλα κράτη-μέλη θα πρέπει να έχουν απέναντί του μια υποχρέωση βοήθειας και συνδρομής με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό δεν θα πρέπει να θίγει τον ειδικό χαρακτήρα της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας ορισμένων κρατών-μελών. Οι δεσμεύσεις και η συνεργασία σε αυτό τον τομέα θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τις δεσμεύσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ, το οποίο, για εκείνα τα κράτη που είναι μέλη του, παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής άμυνας και το όργανο της εφαρμογής της”.
Επίκληση αυτού του άρθρου είχε συζητηθεί τον Νοέμβριο του 2015, όταν η Γαλλία χτυπήθηκε από τρομοκράτες φανατικούς ισλαμιστές. Προφανώς ισχύουν οι προβλέψεις του και για κράτη τρομοκράτες όπως η Τουρκία.
Το σχετικό έγγραφο:




militaire.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη