20 Φεβ 2018

Ο Ντράγκι «πάγωσε» τα χαμόγελα Τσακαλώτου: Ηχηρό «χαστούκι» για Δόση, προαπαιτούμενα και «καθαρή» έξοδο

Ψυχρολουσία υπέστη χθες στο Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και το οικονομικό επιτέλείο καθώς όχι μόνο δεν
εγκρίθηκε ούτε καν το πρώτο σκέλος της δόσης για μια αξιολόγηση που… ολοκληρώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου στο Hilton αλλά το συμβούλιο σημαδεύτηκε από την έντονη ανταλλαγή απόψεων (επεισόδιο λένε κάποιοι) ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

To Eurogroup έδωσε διορία δύο εβδομάδων στην κυβέρνηση για να προχωρήσει τα δύο εκκρεμή προαπαιτούμενα, την εξάπλωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε όλη τη χώρα και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το master plan του Eλληνικού, ώστε να αξιολογηθούν στη συνέχεια από το Euroworking Group.


Ωστόσο η δόση δεν πρόκειται να δοθεί πριν από τα μέσα του επόμενου μήνα -και συγκεκριμένα πριν τις 14 Μαρτίου- όταν και θα συνεδριάσει η επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στη Γερμανία.

Η πληροφορία αυτή έρχεται σε αντίθεση με το κλίμα επικείμενης εκταμίευσης που μετέδιδαν τόσο η κυβέρνηση όσο και πηγές της Κομισιόν τις προηγούμενες εβδομάδες, όσο κι αν κυβερνητικές πηγές επιχειρούσαν χθες το βράδυ να το παρουσιάσουν ως κάτι το φυσιολογικό.

Παράλληλα, όπως όλα δείχνουν, από τον Μάριο Ντράγκι θα περάσει η έξοδος από το μνημόνιο και ο Ιταλός δεν είναι διατεθειμένος να… μπλέξει σε περιπέτειες, δίνοντας το πράσινο φως για «καθαρή» έξοδο.

Ο χθεσινός «τσακωμός» με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αντικατοπτρίζει, κατά κύριο λόγο, τη συσσωρευμένη ένταση που έχει προκληθεί από μία σειρά θεμάτων, όπως τα stress tests, η διατήρηση του waiver μετά τον Αύγουστο και η κόντρα της κυβέρνησης με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Και στα τρία ζητήματα ο Ντράγκι όχι μόνο έχει το πάνω χέρι αλλά επιπρόσθετα εμφανίζεται αμετακίνητος, τονίζοντας σε κάθε ευκαιρία ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένους κανόνες. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον «πόλεμο» με τον Έλληνα κεντρικό τραπεζίτη, η στήριξη του Ντράγκι είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, με αποτέλεσμα στην κυβέρνηση να πιστεύουν ότι έχουν να αντιμετωπίσουν μία… αντιπολιτευτική φωνή τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Στο μέτωπο των stress tests, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η δομή της άσκησης είναι τέτοια που η ΕΚΤ μπορεί να δώσει την απαιτούμενη ευελιξία στις τράπεζες, αρκεί οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν να είναι διαχειρίσιμες. Θα το αποφασίσει ο Ντράγκι δηλαδή.

Το ίδιο θα συμβεί πάνω-κάτω και με το waiver. Οι κανόνες είναι συγκεκριμένοι και αν δεν υπάρχει πρόγραμμα δεν υπάρχει και waiver, αλλά και αυτό θα το αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Όλα, λοιπόν, περνούν από τα χέρια του «Super Mario», στου οποίου το πρόσωπο η κυβέρνηση βλέπει τον Γιάννη Στουρνάρα και κατά συνέπεια μία όχι και τόσο φιλική φιγούρα.

Ο Ντράγκι μίλησε με αυστηρό ύφος για τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, σε ένα σχόλιο οι προεκτάσεις του οποίου φτάνουν μέχρι και την έξοδο από το μνημόνιο. Όσοι, άλλωστε, παρακολουθούν από κοντά τις κινήσεις και τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη, γνωρίζουν ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανήκει στην πλευρά των τεχνοκρατών που τηρούν – και θα τηρήσουν – αυστηρή στάση απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση. Η άλλη πλευρά, είναι αυτή των πολιτικών που ενώ γνωρίζουν τις δυσκολίες μιας «καθαρής» εξόδου προτιμούν στην παρούσα φάση να… χαϊδεύουν τα αυτιά της κυβέρνησης.

Οι παρεμβάσεις Draghi, δείχνουν ότι το μέλλον δεν θα είναι καθόλου εύκολο. Ενδεχομένως ο Ιταλός να ήθελε με αυτόν τον τρόπο να επισημάνει τους κινδύνους για τις εξόδους στις αγορές που θα ακολουθήσουν ακόμα και μετά το τέλος του προγράμματος. Ίσως να ήθελε να πει στον κ. Τσακαλώτο ότι μία προληπτική γραμμή αντί για «καθαρή έξοδο» θα ήταν ενδεδειγμένη λύση, άποψη που διατηρεί και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ίσως, τέλος, ο πρόεδρος της ΕΚΤ να ήθελε να δείξει στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ότι η άποψη του είναι βαρύνουσα στην ευρωζώνη ως απάντηση για τον τρόπο που συμπεριφέρεται η ελληνική κυβέρνηση στο μέλος της ΕΚΤ Γ. Στουρνάρα.

Όπως είναι γνωστό εδώ και λίγες μέρες η καθυστέρηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προκαλεί ανησυχία για τα stress test των τραπεζών και επισπεύδει όπως επιβeβαιώθηκε στο Eurogroup την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα αρχής γενομένης με τα τεχνικά κλιμάκια που έρχονται μέσα στη βδομάδα αντί για τον Μάρτιο όπως είχε προγραμματισθεί αρχικά.

Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει ότι οι τεχνικές αποστολές θα επιστρέψουν στην Ελλάδα την Πέμπτη ενώ οι επικεφαλής του κουαρτέτου αναμένονται στο ξενοδοχείο Hilton την ερχόμενη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου.
lykavitos.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη