19 Φεβ 2018

Η Πελασγική συνιστώσα της καταγωγής των Ποντίων και η ιστορική συγγένεια με τους Μακεδόνες

Είναι πραγματικά να απορεί κανείς που εμείς οι Πόντιοι ενώ δεν αφήνουμε να πέσει ποτέ τίποτε κάτω και μελετάμε, εξετάζουμε και δημοσιοποιούμε τα πάντα που αφορούν την
ταυτότητά και την ιστορία μας, δεν αναφερόμαστε ποτέ στην ιστορική μας συγγένεια με τους Πελασγούς.
Όσοι ασχολούνται με την ιστορία του Πόντου (ιστορικοί, φιλόλογοι κ.α. ) προβάλουν συνήθως την επικρατούσα άποψη, ότι η παράλιες πόλεις του Πόντου (Σινώπη, Τραπεζούντα κ.α.) ήταν αποικίες των Μιλησίων (8ος αιώνας Π.Χ.) ενώ παραβλέπουν την ύπαρξη Πελασγών στην περιοχή του Πόντου και γενικότερα της Μ. Ασίας ήδη από τη δεύτερη χιλιετία προ Χριστού.
Αναφέρει συγκεκριμένα ο ιστορικός Κ. Παπαρρηγόπουλος (Ιστορία του Ελληνικού Έθνους ) ότι στην ευρύτερη περιοχή της Μικράς Ασίας και του Πόντου, κατοικούσαν μεταξύ των άλλων λαών και οι Πελασγοί, επικαλούμενος την ΙΛΙΑΔΑ του Ομήρου.
Οι Πελασγοί είχαν διάφορες ονομασίες όπως Δρύοπες, Καύκωνες, Αινιάνες κ.ά.
Οι Δρύοπες κατοικούσαν αρχικά στη Θεσσαλία απ όπου εκδιώχθηκαν από τους Δωριείς και μετέβησαν σε διάφορα μέρη της Μ. Ασίας.
Οι Καύκωνες, Πελασγικός λαός επίσης, πήραν την ονομασίας τους από τον Καύκωνα, εγγονό του Πελασγού. Προς τιμή του υπήρχε πόλη στην Πελοπόννησο με την ονομασία Καυκωνία. Στην εν λόγω πόλη εγκαταστάθηκαν Καύκωνες απ την περιοχή του Δυτικού Εϋξεινου Πόντου. Προφανώς και αυτοί οι Καύκωνες ήταν Πελασγικής καταγωγής.
Άλλοι ιστορικοί επίσης αναφέρουν ότι οι Καυκωνίτες κατοικούσαν στα παράλια του Δυτικού Εύξεινου Πόντου μεταξύ Βιθυνίας και Παφλαγονίας με πρωτεύουσα το Τίειον.
Όσον αφορά την ιστορία της Τραπεζούντας, της σπουδαιότερης ίσως πόλης του Πόντου, υπάρχουν τα εξής άγνωστα σε πολλούς ιστορικά στοιχεία:
Εκτός από την Τραπεζούντα του Πόντου, υπήρχε πόλη με το όνομα Τραπεζούς και στην Αρκαδία.
Ήταν αρχαιότατη πόλη. Είχε ιδρυθεί απ τον Τραπεζέα, γιο του Λυκάονα, εγγονό του Πελασγού, γενάρχη των Πελασγών.
Την ονομασία της την οφείλει, σύμφωνα με τον Ησίοδο (ΘΕΟΓΟΝΙΑ) στο τραπέζι που κατέστρεψε ο Δίας, εξ αιτίας της ασέβειας που έδειξαν ο Λυκάονας και οι γιοί του, κατά τη διάρκεια ενός δείπνου που παρέθεσαν προς τον Δία.
''Ήρθε σε αυτούς μοιάζοντας με κοινό εργάτη. Του πρόσφεραν φιλοξενία κι έχοντας σφαγιάσει ένα ντόπιο παιδί, ανέμιξαν τα σπλάχνα του με τις θυσίες και του τα παρέθεσαν...Ο Δίας την μεν τράπεζα αναποδογύρισε, εκεί όπου ο τόπος ονομάζεται ακόμη Τραπεζούντα, τον δε Λυκάονα και τους γιούς του τους κεραυνοβόλησε'':
'' ...Ζευς την μεν τράπεζαν ανέτρεψεν, ένθα νυν Τραπεζούς καλείται ο τόπος, Λυκάονα δε και τούτου παίδας εκεραύνωσεν''
Ο Λυκάονας με τους γιους του, θέλησε να εκδικηθεί τον Δια που πήγε με την κόρη του την Καλλιστώ και η ΗΡΑ την μεταμόρφωσε σε αρκούδα επειδή ζήλεψε.
Σε μεταγενέστερους χρόνους, όταν οι κάτοικοι αναγκάσθηκαν να μετοικήσουν στη διπλανή Μεγαλόπολη, πολλοί πρόφθασαν κι έφυγαν, φθάνοντας στην Τραπεζούντα του Εύξεινου Πόντου (εγκυκλοπαίδεια Νέα Δομή).
Ακόμη αξίζει να σημειωθεί ότι η πόλη Τραπεζούντα της Αρκαδίας αναφέρεται και σε ιστορικούς χρόνους, απ τον Ηρόδοτο, τον Παυσανία κ.ά.
Άλλη πόλη στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου (Παφλαγονία) κατά την αρχαιότητα ήταν η Κρώμνα.
Πήρε την ονομασία της απο τον Κρώμνο, εγγονό του Πελασγού.
Αργότερα ονομάστηκε Άμαστρις. Να σημειωθεί επίσης ότι πόλη με την ίδια ονομασία και πάλι προς τιμήν του Κρώμνου υπήρχε και στην Αρκαδία.
Άλλη πόλη στην περιοχή του Πόντου ήταν η Αινιάνα, κτίσμα των Αινιάνων της Θεσσαλίας.
Ως γνωστόν οι αρχαίοι κάτοικοι της Θεσσαλίας ήταν οι περισσότεροι Πελασγοί.
Τέλος, σε μεταγενέστερους χρόνους υπήρξε συνένωση αρχαίων Πελασγικών πόλεων για τη δημιουργία νέας πόλης, όπως συνέβηκε με την πόλη Άμαστρι, η οποία δημιουργήθηκε με τη συνένωση των πανάρχαιων πόλεων Σήσαμος, Κύτωρον, Κρώμνη και Τίξιον.

Υ.Γ. 1
Ένας από τους γιους του Λυκάονα ονομαζόταν Μακεδνός. Απ τον Μακεδνό, σύμφωνα με μια εκδοχή, πήραν την ονομασία τους οι Μακεδόνες.
Ο Τραπεζέας, γιος κι αυτός του Λυκάονα ήταν αδελφός του Μακεδνού. Άρα, κατά μια έννοια Μακεδόνες και Τραπεζούντιοι είναι συγγενείς ιστορικά.

Υ.Γ. 2
Πρέπει να τονισθεί και κάτι που αφορά την τοπική ιστορία: οι αρχαίοι Κρήστωνες, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ήταν Πελασγικής καταγωγής. Άρα ορισμένοι εκ των Μικρασιατών προσφύγων που ήρθαν στην περιοχή του Κιλκίς μπορούμε να πούμε ότι δεν ήρθαν ως πρόσφυγες, αλλά ως επαναπατρισθέντες απόγονοι των αρχαίων Πελασγών!

Για την αντιγραφή, απ τον συνάδελφο συνταξιούχο εκπαιδευτικό Μπαζιργιάννη Αντώνιο, ερευνητή της τοπικής ιστορίας
Αναστάσιος Καζαντζίδης εκπαιδευτικός – αρθρογράφος

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη