19 Φεβ 2018

Άριστα στις σκευωρίες, μετεξεταστέος στην γεωπολιτική

Τις προάλλες από το Μαξίμου διέρρεαν ότι ελπίζουν σε ηχηρή παρέμβαση των Αμερικανών προκειμένου να τραβήξει το αυτί
του Ερντογάν και να σταματήσει τους τσαμπουκάδες στο Αιγαίο.
Κάποιοι δύσμοιροι σύμβουλοι του Τσίπρα, να φανταστούμε ο Καρτερός και ο Καρανίκας, περίμεναν από το υπουργό Εξωτερικών Τίλερσον που ήταν στην Άγκυρα, να πει μια κουβέντα στους γείτονες. Προφανώς είχαν «διαβάσει» το γεωπολιτικό παιχνίδι και πώς παίζεται και μιας και είναι ειδήμονες περί την εξωτερική πολιτική είχαν παραμυθιάσει και τον Τσίπρα.
Και γίνεται η συνάντηση Τίλερσον με τον Ερντογάν και τον Τσαβούσογλου και οι ανακοινώσεις λένε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι οι δύο χώρες τα βρήκαν, εκεί που οι σχέσεις του ήταν οριακές ξανα-αγαπήθηκαν και τόνισαν τον σημαντικό ρόλο που παίζει η Τουρκία για τα αμερικανικά συμφέροντα. Να δείτε που θα βομβαρδίζουν μαζί τους Κούρδους στο Αφρίν. Για να μην πούμε και για την Ευρώπη που δεν έχει πει κουβέντα για τα εγκλήματα που συμβαίνουν μετά την εισβολή τουρκικών δυνάμεων στη Συρία.
Όλες αυτές τις ημέρες της κρίσης στο Αιγαίο, πέραν κάποιων δημοσιευμάτων σε ξένα ΜΜΕ και μιας καλής παρέμβασης από τον φιλέλληνα Γιούνκερ, δεν είδαμε και δεν ακούσαμε απολύτως τίποτε. Μάλιστα, πριν δύο ημέρες η Μέρκελ δημόσια επέπληξε τον Γιλντιρίμ, όχι για τον καβγά στο Αιγαίο αλλά για το γεγονός ότι είχαν φυλακίσει κάποιον δημοσιογράφο. Και μετά την επίπληξη στον Τούρκο πρωθυπουργό, αμέσως η Άγκυρα τον άφησε ελεύθερο.
Ακούσατε τίποτε από τη Μέρκελ για την παραβίαση των ευρωπαϊκών συνόρων; Για την επίθεση σε ευρωπαϊκό πλοίο που μάλιστα αγοράστηκε και με χρήματα της ΕΕ; Απολύτως τίποτε. Η Ευρώπη βλέπει αλλιώς τα συμφέροντά της με την Τουρκία, όπως και οι Αμερικανοί.
Η ελληνική κυβέρνηση τι κάνει; Ποια είναι η στρατηγική της; Ποιος σχεδιάζει την εξωτερική πολιτική της χώρας; Ποιος συμβουλεύει τον πρωθυπουργό; Ο Κοτζιάς; Ο Καμμένος; Ο Καρανίκας; Ο Φλαμπουράρης;
Διότι αν περιμένεις από τον Τραμπ και την Μέρκελ να στριμώξουν τον Ερντογάν και να σταματήσει τα παιχνίδια πολέμου, τότε δεν ξέρεις τι σου γίνεται. Και η κυβέρνηση καθίσταται εξαιρετικά επικίνδυνη για τα συμφέροντα της χώρας.
Αν δεν το πάρει αλλιώς ο Τσίπρας, αν δεν αναλύσει με ρεαλισμό τα γεγονότα, αν δεν δει πώς παίζεται το γεωπολιτικό παιχνίδι τότε θα έχουμε άσχημα ξεμπερδέματα.
Υπάρχουν πολλοί και καλοί διπλωμάτες κι αν δεν μπορεί να το κάνει, ας συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Ας κάνει κάτι επιτέλους από το να χασκογελά και να κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και ταυτόχρονα να νοιάζεται πώς θα κάνει σκευωρίες σε βάρος των αντιπάλων του.





.antinews.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη