9 Φεβ 2018

Τεράστια ανησυχία στο Μαξίμου μπροστά στον κίνδυνο η Novartis να εξελιχθεί σε νέο «βρώμικο ’89»

Συσκέψεις επί συσκέψεων πραγματοποιούνται τις τελευταίες ώρες στο Μαξίμου καθώς διάχυτη είναι πλέον η ανησυχία
μήπως και τελικά η υπόθεση Novartis γυρίσει μπούμερανγκ στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, θυμίζοντας το «βρώμικο ’89».

Πρόκειται ουσιαστικά για τις δεύτερες σκέψεις που έχουν δημιουγηθεί μετά τα πρώτα χαμόγελα και αφορούν τα όσα -«λίγα» και αόριστα- αποκαλύφθηκαν από τη δικογραφία, καθώς οι περίφημοι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες απλώς εικάζουν για τα ποσά, τις συναντήσεις και τα όσα υποτίθεται ότι θα αποτελούσαν το «μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της χώρας».
Με βάση τα παραπάνω, για τις 18:30 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη νέα έκτακτη σύσκεψη του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της οποίας αν δεν επιλεγεί ο δρόμος της προανακριτικής επιτροπής, διατυπώνονται σκέψεις για άμεση αναπομπή του φακέλου της Novartis στη Δικαιοσύνη.
Έτσι, τα κυβερνητικά στελέχη θα αποφύγουν την κριτική για κουκούλωμα, θα διασφαλίσουν ότι δεν θα κλείσει ο φάκελος ενώ παράλληλα θα συνεχιστούν οι έρευνες από την τακτική Δικαιοσύνη, η οποία συχνά-πυκνά θα τροφοδοτεί με «αποκαλύψεις» το πολιτικό σκηνικό…
Παρά το γεγονός ότι τα ίδια στελέχη υποστήριζαν ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο, καθώς δεν υπάρχει νομική φόρμουλα, η λύση ενδεχομένως να βρίσκεται στην παράγραφο 2 του Κανονισμού της Βουλής.
Με βάση τη συγκεκριμένη διάταξη, η οποία τροποποιήθηκε το 2011 η Βουλή έχει τη δυνατότητα μαζί με την κατάθεση πρότασης για επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης και πριν καν από τη συζήτησή της να ζητήσει ανάθεση σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστκής βασιμότητάς τους.
Παρά το γεγονός ότι η όποια άποψη του τριμελούς έχει γνωμοδοτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα, θεωρείται βέβαιο πως πιθανή γνωμοδότηση του συμβουλίου ότι και τα τρία αδικήματα τα οποία αναφέρονται στη δικογραφία (δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων, παθητική δωροδοκία, απιστία σχετικά με την υπηρεσία) έχουν παραγραφεί θα μετρήσει καταλυτικά.
Σε μια τέτοια περίπτωση και με δεδομένο ότι η γνωμοδότηση θα έχει προηγηθεί της συζήτησης είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να προκαλέσει συζήτηση στη Βουλή και επικαλούμενη τη γνωμοδότηση των δικαστών να προτείνει την αναπομπή του φακέλου στη Δικαιοσύνη προκειμένου να συνεχιστεί εκεί η έρευνα για τυχόν αδικήματα τα οποία δεν εμπίπτουν στα καθήκοντα του Υπουργού, με χαρακτηριστικότερο το ξέπλυμα.
Κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εν τω μεταξύ, θεωρούν ότι δεν προκύπτει αρμοδιότητα της Βουλής για άσκηση ποινικής δίωξης, καθώς τα αδικήματα που αναφέρονται στο διαβιβαστικό της Εισαγγελίας (δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων, παθητική δωροδοκία και απιστία σχετικά με την υπηρεσία) έχουν παραγραφεί.
Όχι και τόσο «δημοφιλές», τέλος, είναι το ενδεχόμενο να ενταχθεί η δικογραφία στην εξεταστική για την Υγεία. Επ’ αυτού, δεν είναι λίγα τα στελέχη εκείνα που επιμένουν ότι «η συγκεκριμένη υπόθεση δεν πρέπει να μετατραπεί σε άρτο και θεάματα», ενώ πολλοί θυμίζουν ότι οι εξεταστικές επιτροπές σπανίως καταλήγουν σε πρακτικά αποτελέσματα.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη