28 Μαρ 2018

Το έγκλημα της φέτας:Έναν χρόνο αργότερα οι Έλληνες κτηνοτρόφοι βρίσκονται στην χειρότερη κρίση γάλακτος όλων των εποχών

Δείτε το βίντεο στο τέλος της ανάρτησης
Μόλις 1 χρόνος πέρασε από την στιγμή που η χώρα μας υπερψήφισε στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο την πρόταση να μπορεί και ο Καναδάς να βγάζει και να εξάγει τυρί τύπου Φέτα, με την επωνυμία CETA.
Η Ελλάδα έχασε το προνόμιο της εμπορίας φέτας, και μια τεράστια χώρα μπήκε ανταγωνιστικά στις αγορές.

Πέρασαν ελάχιστοι μήνες από τότε, μα τα πρώτα μαύρα σύννεφα δεν άργησαν να φανούν.
Για πρώτη φορά στα χρονικά  η Ελληνική φέτα άρχισε να μην φεύγει, οι αποθήκες με τεράστιες ποσότητες παραμένουν γεμάτες και οι έμποροι άρχισαν να μην μπορούν να απορροφήσουν τις ποσότητες πρόβειου γάλακτος αφού δεν έχουν τι να κάνουν τα τυριά.

Η τιμή του πρόβειου γάλακτος από 1 ευρώ το κιλό το 2016 έχει πέσει σήμερα σε πολλές περιοχές στα 60 λεπτά το κιλό, αλλά και πάλι οι έμποροι δεν το αγοράζουν.
100 χιλιάδες Έλληνες κτηνοτρόφοι ο ένας μετά τον άλλον παρατούν το επάγγελμα και χαρίζουν τα κοπάδια τους, μα δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι να τα πάρουν.
Μιλάμε για απόλυτη φτωχοποίηση του κτηνοτροφικού τομέα.
Και πλέον έρχεται στο μυαλό μου η περυσινή στάση των Ελλήνων Ευρωβουλευτών της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ που ψήφισαν υπέρ του Καναδά και του δικαιώματος του να παράγει CETA.
Από όλους αυτούς θυμάμαι τον Γιώργο Κύρτσο να υπερασπίζεται με πάθος αυτήν του την απόφαση, κάνοντας λόγο μάλιστα για επιτυχία της Ελλάδος και της Ε.Ε απέναντι στον προστατευτισμό του κ. Τράμπ όπως έλεγε.
Τώρα αν αυτό που έγινε ήταν επιτυχία δεν το ξέρω, κατόρθωμα πάντως σίγουρα ήταν.
Γιατί δεν είναι και μικρό πράγμα το να διαλύσεις έναν ολόκληρο κλάδο μέσα σε λίγους μήνες.
Είχαμε φτάσει στο σημείο τότε Ευρωβουλευτές άλλων χωρών να μην στηρίζουν την πρόταση ο Καναδάς να βγάλει CETA αλλά οι Έλληνες Ευρωβουλευτές να κόπτονται υπέρ του Καναδά.

Εν όψη εκλογών που έρχονται λοιπόν και επειδή η μνήμη των Ελλήνων συνήθως είναι αδύναμη, ας ξαναθυμηθούμε την μεγάλη επιτυχία των Ελλήνων Ευρωβουλευτών, και ας δούμε τι έλεγαν τότε.
Η υπερψήφιση της Συμφωνίας Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας Ε.Ε.-Καναδά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί μεγάλη εθνική και ευρωπαϊκή επιτυχία.
Σημαντικά πλεονεκτήματα
Με την υπερψήφιση της CETA το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απάντησε με τον καλύτερο τρόπο στον προστατευτισμό του Προέδρου των ΗΠΑ κ. Τραμπ. Οι ΗΠΑ αποχώρησαν ήδη από τη συμφωνία με τις χώρες του Ειρηνικού δίνοντας νέες ευκαιρίες στην Κίνα για την ενίσχυση της θέσης της στην περιοχή. Έχουν στραφεί κατά του Μεξικού αμφισβητώντας τη λειτουργία της ζώνης ελεύθερου εμπορίου της Βορείου Αμερικής (NAFTA) και ετοιμάζονται να στραφούν κατά της Ε.Ε. Ενδεχόμενη επικράτηση του προστατευτισμού θα δημιουργήσει φαινόμενα ύφεσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Η έγκριση της συμφωνίας CETA από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ύστερα από 7 χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων, δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε.
Εκτιμάται ότι η CETA δημιουργεί δυνατότητες για αύξηση των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς τον Καναδά κατά 500 εκ. ευρώ. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις ελληνικές εξαγωγές, τις διευκολύνει καταργώντας δασμούς στις βασικές κατηγορίες προϊόντων που εξάγουμε όπως είναι τα προϊόντα της χημικής βιομηχανίας, τα εργαλεία και οι εργαλειομηχανές, τα αγροτικά προϊόντα και τα τρόφιμα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η Ελλάδα αδυνατεί να βγει από το μνημόνιο είναι η κακή πορεία των εξαγωγών. Οι χώρες που εφάρμοσαν με επιτυχία τα δικό τους πρόγραμμα-μνημόνιο και βγήκαν από αυτό σε διάστημα μιας τριετίας, στηρίχθηκαν σε μεγάλο βαθμό στη σημαντική αύξηση των εξαγωγών τους.





 .triklopodia.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη